Mlieko a mliečne výrobky. Prečo nám spôsobujú problémy?

Neznášanlivosť mliečneho cukru, ktorý obsahuje mlieko a všetky produkty z neho vyrobené, je u nás pomerne častá porucha. Podľa štatistík na ňu trpí 15 až 25 percent Slovákov. Laktózová intolerancia je enzymatická porucha, pri ktorej chýba, alebo nefunguje enzým laktáza. Ten štiepi zložený mliečny cukor na jednoduché zložky. Zlou správou je, že sa môže vyskytovať v každom veku. Ochorenie je však často zamieňané za alergiu na kravské mlieko, teda na mliečnu bielkovinu. Pri objavení sa tráviacich ťažkostí súvisiacich s konzumáciou mlieka a produktov z neho je najlepším riešením stanovenie správnej diagnózy a následne dodržiavanie istých potravinových obmedzení podľa odporúčania odborníka.

Laktózová intolerancia

Laktóza, mliečny cukor (disacharid) tvorí približne 7 – 8 % obsahu mlieka. Ide o zložený (ťažko stráviteľný) cukor, ktorý sa musí pomocou enzýmu laktáza štiepiť na dva jednoduché cukry. Tie sa potom dokážu v črevách ľahko vstrebať. Enzým laktáza je prítomný u všetkých cicavcov v kojeneckom období, keď je mlieko hlavným zdrojom ich výživy. Aj ľudské telo je geneticky naprogramované tak, aby dokázalo tráviť mlieko počas ranného detstva, v čase dojčenia. Vtedy je úroveň produkcie laktázy najvyššia. Počas dospievania aktivita laktázy slabne a môže sa celkom vytratiť. Človek môže stratiť schopnosť tráviť mliečny cukor aj pri niektorých ochoreniach, alebo dočasne pri užívaní istých liekov. V stredo a východoeurópskych krajinách má asi 20 % dospelej populácie rôzny stupeň neznášanlivosti mliečneho cukru – intoleranciu laktózy.

Deficit laktázy môže byť vrodený (ide o veľmi zriedkavú formu) alebo vekom podmienený, keď človek postupne stráca schopnosť tráviť laktózu. Sekundárna forma je, ak nedostatok laktázy spôsobuje poškodenie buniek tenkého čreva, ktoré potom nevedia produkovať enzým laktázy. Môže k tomu dôjsť napríklad pri ochoreniach ako je napríklad celiakia, Crohnová choroba či gastroenteritída.

Prejavy laktózovej intolerancie

Nestrávená laktóza (ktorú enzým laktázy nerozložil na jednoduché cukry) spôsobuje v tenkom a hrubom čreve rôzne problémy. Krátko po konzumovaní mliečnych potravín (30 – 90 minút) sa prejavujú hnačkou, nafukovaním, nadmernou plynatosťou, bolesťou brucha, neraz aj zvracaním. Ich intenzita závisí od množstva skonzumovaného jedla.

Zistenie laktózovej intolerancie

Laktózová intolerancia je porucha, ktorá sa môže objaviť kedykoľvek, podobne ako celiakia. Ak spozorujeme vyššie spomenuté príznaky po konzumácii mlieka a mliečnych produktov, je potrebné navštíviť svojho lekára, prípadne rovno gastroenterológa.

„Pacientov na vyšetrenie objednávame. Vyšetrenie je nebolestivé a prebieha ráno nalačno,“ píše vo svojom článku MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., klinická imunologička a alergiologička a ďalej vysvetľuje: „Odmeriame množstvo vodíka vo vydychovanom vzduchu. Potom pacient vypije roztok mliečneho cukru a v stanovených intervaloch opäť meriame koncentráciu vodíka vo vydychovanom vzduchu. Je nutné rátať približne s 3 hodinovou procedúrou. Vyšetrenie je dôležité, lebo zvýšené namerané hodnoty nemusia súvisieť len s diagnózou – intolerancia laktózy, ale napríklad aj s Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou, resekciou tenkého čreva, celiakiou, cystickou fibrózou či hnačkami infekčného pôvodu.“

Bezlaktózové potraviny

Aktuálne neexistuje spôsob na dlhodobú podporu organizmu pri tvorbe laktázy. Jediná možná liečba je vynechávanie, prípadne obmedzenie príjmu mliečnych jedál obsahujúcich laktózu. Niektorí pacienti  tolerujú určité množstvo laktózy, iní vyžadujú prísnu bezlaktózovú diétu.

Keďže intolerancia na laktózu je u nás pomerne rozšírená, výrobcovia potravín, vychádzajú svojim klientom v ústrety. Na obaloch potravín informujú, či produkt obsahuje/neobsahuje laktózu. Súčasne vyrábajú aj špeciálne mliečne výrobky, ktoré laktózu vôbec neobsahujú – tzv. lactose-free. Dá sa kúpiť napríklad bezlaktózové mlieko, tvaroh, cottage cheese, jogurty či čokoláda, keksy, dokonca i nápoje ako káva s bezlaktózovým mliekom.

Rovnako aj pri liekoch alebo doplnkov výživy sú dnes už dostupné i bezlaktózové verzie. Ceny týchto potravín sú síce o niečo vyššie, ale na druhej strane zodpovedajú nevyhnutnej diéte, takže ak ich pacient dôsledne vyhľadáva, môže viesť normálny život. Istou alternatívou sú aj rastlinné syry, jogurty a nátierky bez laktózy.

Na druhej strane, viaceré mliečne výrobky majú naopak pridanú laktázu, aby pomáhali pri bezproblémovom trávení. Individuálne, podľa stupňa poruchy, sa dá laktáza prijať aj vo forme tablety pred jedlom, čo do istej mieri eliminuje vyššie spomínané tráviace ťažkostí po zjedení jedla, ktoré laktózu obsahuje.

Pri laktózovej intolerancii si treba jedlo vyberať naozaj veľmi starostlivo, pretože laktóza sa môže nachádzať aj v mnohých štandardných potravinách, pri ktorých by sme to nečakali. Ako lacnejšia náhrada mlieka sa totiž pridáva do rôznych produktov. Obsahujú ju napríklad niektoré keksíky, sladkosti, sušená zelenina, dokonca aj koreniace zmesi či mäsové výrobky. Nezostáva iné, len si stále čítať na obaloch zloženie každého produktu.

Ak ide o alergiu na mlieko…

Alergiu na mlieko si neraz mýlime s intoleranciou na laktózu. Ale je to celkom  iné ochorenie, ktoré si vyžaduje špeciálnu liečbu, diétu.

Pri alergii ide o reakciu imunitného systému na mliečnu bielkovinu. Ochorenie sa síce vyskytuje zriedkavejšie, ale rovnako si vyžaduje riadne vyšetrenie, ak sa opakujú tráviace ťažkostí po konzumácii mlieka a mliečnych produktov, a následne prísne dodržiavanie liečby a diéty. Okrem tráviacich ťažkostí, ktoré sprevádzajú aj laktózovú intoleranciu, sa pri alergii vyskytujú aj kožné reakcie (koprivka, ekzém, opuch), dýchacie ťažkosti, v krajnom prípade i anafylaktická reakcia. Pri alergii na mliečnu bielkovinu sú v krvi zvýšené špecifické protilátky, takže lekár pri vyšetrení jednoznačne určí, či sa jedná, alebo nejedná o alergiu na mlieko, teda na mliečnu bielkovinu.

Ľudia alergickí na mlieko sa musia vyhýbať nielen samotnému mlieku, ale aj fermentovaným mliečnym výrobkom (jogurt, syry, tvaroh, tvrdý syr), a tiež všetkým bezlaktózovým mliečnym výrobkom. Nepomôžu im ani enzymatické prípravky na báze laktázy, ktoré niektorým chorým pomáhajú pri intolerancii na laktózu. Jednoducho, musia sa vyhýbať všetkému, čo je z mlieka.