Trávnik je vizitka každej záhrady, ako ho správne prebudiť k životu?

Jar je konečne tu a majitelia záhrad a záhradiek začínajú mať plné ruky práce s prípravou na sezónu. Jednu z najväčších pozorností je potrebné venovať trávnikom, ktorým dá zima vždy poriadne zabrať. Kedy, ako a čím sa o trávnik starať, aby sa dostal do potrebnej kondície?  

Zdravý trávnik je základ každej udržovanej záhrady, vyžaduje si teda pravidelnú starostlivosť počas celej sezóny, s príchodom jari však o to väčšej. Prvé kosenie trávnika by sa malo robiť na konci marca alebo na začiatku apríla, nie však skôr, než sa teploty ustália a nehrozí ich pokles hlboko pod bod mrazu.

Skrátiť, zvertikutovať a pravidelne kosiť

Prvé kosenie je pomerne náročné, tráva by nemala byť prerastená, mala by mať maximálne 10 cm. Po druhom alebo treťom kosení prichádza na rad vertikutácia. Tú by sme mali robiť, ak sú teploty stabilne nad 8 °C a trávnik je už v dostatočnej kondícii. Pôda musí byť dostatočne vyschnutá, nemali by sme ju teda robiť po daždi.

Pred samotnou vertikutáciou je vhodné trávnik najprv na nízko pokosiť kosačkou. Správna hĺbka rezu pri pestovanom trávniku je spravidla do 3 mm. V každom prípade nastavte hĺbku rezu tak, aby sa nože pri zapnutom motore sotva dotýkali zeme. Vertikutácia sa robí pozdĺžne a priečne do kríža a ideálne plynule, bez zbytočných zastávok,“ radí menej skúseným záhradníkom Tomáš Nevečeřal zo spoločnosti Husqvarna s tým, že s výberom vhodnej techniky by sme sa vždy mali poradiť s odborníkom v špecializovaných predajniach.

Nezľaknite sa, po správne vykonanej vertikutácii vypadá trávnik dosť zničene, ale veľmi rýchlo sa mu začne dariť. Vďaka nej totiž bude mať dostatok živín, vody a vzduchu a bude prosperovať. Zvyšky trávy po vertikutácii môžete zobrať kosačkou do koša, či ručne vyhrabať pomocou vejárových hrablí.

Ale vráťme sa naspäť ku koseniu! Spočiatku bude potrené kosiť menej často, ale so zvyšujúcimi sa teplotami sa bude i frekvencia kosenia zvyšovať. „Výška kosenia záleží od druhu a využitia trávnika, ale opatrne – nízko vykosený trávnik je náročnejší na údržbu a ľahko vysychá. Ideálne je často kosiť menšie prírastky, maximálne však 1/3 výšky stebla, čo zaručí odolnejší a zdravší trávnik,“ pridáva ďalšiu radu Tomáš Nevečeřal.

Manuál alebo automat?

Kapitolou samou o sebe je potom výber vhodnej kosačky. Ak patríte medzi tých, pre ktorých je kosenie trávy zároveň relaxáciou a „aktívnym odpočinkom“, siahnite po klasike – teda ručne ovládanej kosačke, ideálne s pojazdom, ktorý vám prácu predsa len uľahčí. Ak je pre vás kosenie nutným zlom alebo vám jednoducho na pravidelnú starostlivosť o trávnik nezostáva čas, poobzerajte sa po akumulátorových robotických kosačkách, ktoré prácu urobia za vás a zaistia potrebnú pravidelnosť, ktorá je kľúčom ku kvalitnému trávniku. Na našom trhu takéto ponúka napríklad značka Husqvarna, ktorá bola aj priekopníkom v ich vývoji. Popri uľahčení práce je ďalšou nespornou výhodou robotických kosačiek a akumulátorovej záhradnej techniky všeobecne to, že sú oproti klasickým motorovým prístrojom veľmi tiché, a teda aj šetrné voči vášmu okoliu. Bez obáv sa tak môžete pustiť do kosenia, kedykoľvek je to potrebné, bez toho, že by ste kosením obťažovali okolitú prírodu alebo susedov.