Privítajte jar na svojej záhrade

Za pár týždňov sa nám oficiálne začne jar a záhradkári netrpezlivo čakajú na čas, kedy sa budú môcť pustiť do prípravy záhrady na nadchádzajúcu sezónu. Ak chcete privítať jar na svojej záhradke, nevyhnete sa úprave záhradky a niektorým činnostiam, ktoré je na jar potrebné zrealizovať, aby ste sa tešili z bohatej úrody a krásne zakvitnutej záhradky.

Štartovacie baktérie do jazierka

Záhradné jazierka dokážu skrášliť celú okrasnú záhradku a práve preto sa mnohí majitelia rodinných domov a priľahlých záhrad rozhodli vytvoriť si na okrasnej záhrade pekné záhradné jazierko. Mať záhradné jazierko znamená automaticky povinnosť starať sa o život v ňom. Na jeseň je potrebné zbierať lístie a počas roka treba dávať pozor, aby sa vám v jazierku nerozmnožil mach.

Na jar je ale potrebné kúpiť štartovacie baktérie do jazierka. Práve na jar sa po dlhej zime začína voda ohrievať, rozbiehajú sa biologické procesy, ryby sa začnú kŕmiť a preto je nutné podporiť život v jazierku práve štartovacími baktériami do jazierka. Zabránia tomu, aby sa vám celé jazierko znehodnotilo a udržia ho zdravé a čisté.

Prevzdušnite trávnik

Akonáhle sa oteplí, je dôležité prevzdušniť trávnik. Ak nemáte zariadenie na prevzdušnenie trávnika, tzv. vertikutátory, je potrebné si ich kúpiť ešte pred začiatkom jari, aby ste boli nachystaný na prípravu záhrady na nové vegetačné obdobie. Vertikutátory vám pomôžu zbaviť sa odumretých častí trávnika a trávnik tak prevzdušnia. Vďaka tomu sa bude môcť trávnik vzchopiť a začne vám rásť.

Odumreté časti trávnika, ktoré bránili rastu trávnika, už nebudú brániť v raste. Vertikutátor vám zároveň pomôže vyhnúť sa plesniam, ktoré by trávnik mohli napadnúť. Dávajte ale pozor na exteriérové dlažby, aby ste ich zapnutými vertikutátormi nepoškodili. Okrem štartovacích baktérií a prevzdušnenia trávnika ostrihajte kríky a pripravte ich na nové vegetačné obdobie. Odporúčame vám poumývať pivničné schody, vyčistiť odkvapové žľaby a zamerať sa aj na umývanie terasovej dlažby.