Príbeh na dlhé večery: Varila som pre Picassa

V podmanivom príbehu inšpirovanom málo známym obdobím života Pabla Picassa preplieta autorka fiktívne postavy s historickými na pozadí čarovného južného Francúzska. Román plný farieb a prekvapujúcich dejových zvratov rozpráva o umení, provensalskej kuchyni, rodinných vzťahoch a sile tvorivého prístupu k životu.

Provensalsko, jar 1936. V ospalom prímorskom mestečku Juan-les-Pins sedemnásťročná Ondine pracuje v rodinnej reštaurácii Café Paradis. Z každodennej rutiny ju vytrhne príchod nového hosťa z Paríža, ktorý si želá, aby mu obedy servírovali v neďalekej vile. Tým tajomným hosťom nie je nik iný ako slávny Pablo Picasso, ktorý sa práve ocitol na životnej i umeleckej križovatke a dúfa, že pobyt pri mori mu pomôže načerpať nové sily. Na rozdiel od neho mladučká Ondine iba začína objavovať svoje schopnosti, talent i túžby. Stretnutie s Picassom na dlhé roky ovplyvní jej život, aj keď každý z nich pôjde ďalej vlastnou cestou.

New York, súčasnosť. Keď sa úspešná hollywoodska maskérka Céline vráti domov na Vianoce, dozvie sa od mamy, že starká Ondine kedysi varila pre Picassa a vraj od neho dokonca dostala obraz. Po nečakanom údere osudu sa Céline vydá na juh Francúzska, aby tam pátrala po tajomstvách rodinnej histórie. V opojnej atmosfére Azúrového pobrežia a s pomocou niekoľkých excentrických priateľov z kurzu varenia napokon objaví nielen pravdu o sebe a svojej rodine, ale získa aj odvahu žiť naplno.

Camille Aubray, americká spisovateľka študovala tvorivé písanie na Londýnskej univerzite a na Humber College v Toronte. Pracovala na scenároch denných seriálov One Life to Live a Capitol a učila tvorivé písanie na Newyorskej univerzite. Žije striedavo v Connecticute a na juhu Francúzska. Varila som pre Picassa je jej prvý román.

Z anglického originálu Camille Aubray: Cooking for Picasso, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Ballantine Books, an imprint of Random House, a division of Penguin Random House LLC, New York 2016, preložila Veronika Maťúšová.

 

Titul VARILA SOM PRE PICASSA vychádza na 416  stranách, odporúčaná cena 14,90 €.