Jednoduché tipy a triky, ako zatraktívniť obývaciu izbu

Obývačka je miestnosť, kde zo všetkých miestnosti trávime najviac času. Zároveň je miestnosťou, kde prijímame a usádzame návštevy. Ak nábytok a bytové doplnky už majú veľa rokov a chcete zatraktívniť obývaciu izbu novým nábytkom, bytovými doplnkami a nebojíte sa ani väčších rekonštrukcií, poradíme vám pár jednoduchých tipov a trikov, ako si tento priestor zatraktívniť.

Bodové svetlá presvetlia potrebné miesta

Ak chcete zatraktívniť obývaciu izbu a luster, ktorý máte v miestnosti, vám dostatočne nepresvetlí celú obývačku, skúste luster nahradiť bodovými svetlami. Vytvorte „pás“ bodových svetiel nad sedačkou a „pás“ nad obývacou stenou. Takto si budete môcť zasvietiť buď jednu stranu bodových svetiel alebo druhú stranu, poprípade obe naraz.

Bodové svetlá sa nám ale spájajú s inštaláciou sadrokartónovej konštrukcie. Tú odporúčame prenechať práve šikovným majstrom, ktorí vedia znižovať strop a inštalovať svetlá za pomoci lepšieho sadrokartónu.

Pridajte nové dekoračné vankúše a deky 

Ak máte doma slovenské sedacie súpravy, o vysokej kvalite týchto sedačiek nemusíte pochybovať. Holé sedacie súpravy ale nie sú príliš atraktívne a ak máte na nich pár dekoračných vankúšov, ktoré ste si kúpili spoločne so sedačkou, je potrebné ich vymeniť za nové. Nové dekoračné vankúše odporúčame zladiť s farbou ostatných bytových doplnkov. Ladiť by ste ich mali s kobercom pod konferenčným stolíkom, s farbou stien a s farbou závesov (ak máte v obývačke závesy). Nezabúdajte pridať aj nové deky. Odporúčame huňaté, flísové deky, ale aj hand made deky z hrubej priadze. Ak nemáte v obývačke okrem sedacej súpravy nič na sedenie, odporúčame kúpiť taburetky alebo štýlové pufy.

Knižnica, stojaca lampa a kreslo

Kde nájdete lepšie miesto na čítací kútik a knižnicu, ako v obývačke? Odporúčame vám predeliť obývačku knižnicou a v tomto priestore si vytvoriť malý čítací kútik. Knižnica vám opticky predelí miestnosť na viac častí a získate tak viac súkromia na čítanie. Budete potrebovať pevnú otvorenú knižnicu, dostatočne veľkú stojacu lampu, pohodlné kreslo zladené so sedačkou a pod nohy si môžete dať malý dlhovlasý kusový koberec. Na otvorenú policu knižnice vám odporúčame umiestniť aj difuzér.