Veľké okná sú lákavé, no v zime vám skomplikujú bývanie

Okná sú v zime z hľadiska energetickej efektivity jedným z najslabších článkov stavby. Vonkajší roletový systém však môže priniesť citeľnú úsporu nákladov na energie počas zimy najmä majiteľom rodinných domov. Vzduchový vankúš, ktorý medzi zatiahnutou roletou a oknom vzniká, totiž funguje ako prídavná izolačná vrstva, vďaka čomu môžu predokenné rolety znížiť náklady na kúrenie až o 25-30 %.

Nadmerným tepelným únikom môžete zabrániť predovšetkým dobrým tesnením a krátkym vetraním, pomoc však poskytnú aj vonkajšie rolety.„Najväčšie úspory dosiahnete, ak je tieniaca technika vhodne navrhnutá a automaticky riadená časovými spínačmi, tepelnými a solárnymi senzormi. Rolety možno vybaviť snímačmi, ktoré sami okamžite reagujú na aktuálne počasie. Pri slnečnom svite v lete alebo nízkej vonkajšej teplote počas chladných nocí sa automaticky spustia. Keď v zime naopak vysvitne slnko, rolety sa vytiahnu, aby mohli lúče vyhrievať interiér,“vysvetľuje Filip Šimara, obchodný riaditeľ najväčšieho českého výrobcu tienenia CLIMAX, ktorý sa venuje tiež výrobe moderných roletových systémov.

Roletové panciere sú v súčasnosti mnohostranné – od jednoduchej dutej lamely z PVC pre malé okná až po valcované, veľmi kvalitné hliníkové lamely so silnou vrstvou laku, vypenené polyuretánovou penou. Či už sa rozhodnete pre prídavnú roletovú schránku alebo podomietkový variant, na výber sú rolety rôznych tvarov, farieb a prevedení, ktoré otvárajú takmer neobmedzené tvorivé možnosti. Dajú sa doplniť aj o praktické siete proti hmyzu, integrované priamo do roletového boxu, alebo napojiť na inteligentnú domácnosť a nastaviť ich automatické stiahnutie, či už ste v práci, na výlete alebo dovolenke. „Pridanou hodnotou je aj to, že vonkajšie rolety je možné osadiť kedykoľvek: či už je to pri výstavbe nového domu či bytu, pri ich rekonštrukcii, pri výmene okien, no tiež ich dodatočne namontovať do už dokončeného domu. Jednotlivé varianty sa líšia predovšetkým umiestnením a spôsobom zabudovania boxu. Pre každú fázu a typ projektu vám naši skúsení zamestnanci poskytnú to najlepšie riešenie,“radí odborník.

Ak bývate v hlučnom prostredí, zatiahnuté rolety dokážu odizolovať až 16 dB, čo sa pocitovo rovná poklesu hlučnosti o polovicu. Argumentov pre vonkajšie rolety je pritom viacero aj počas zvyšku roka. Vonkajšie rolety zvyšujú tepelnoizolačné vlastnosti okna, chránia nielen pred hlukom, ale aj ničivými vplyvmi počasia a sú významnou ochranou pred vlámaním. Môžete si ich zaobstarať so zosilnenými hliníkovými lamelami alebo poistkou proti vytiahnutiu, kedy zámky spoločne s motorickým ovládaním zabraňujú nadvihnutiu panciera. Daný benefit využijete nielen pri rodinných domoch, ale aj prízemných bytoch či chatách.