Starostlivosti o auto s pribúdajúcimi rokmi venujte viac pozornosti

Autá sú dnes neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Prepravia nás z bodu A do bodu B v ktoromkoľvek čase a nie sme tak odkázaní na spoje hromadnej mestskej dopravy, vlakovej dopravy, či prímestskej autobusovej dopravy. Viaceré rodiny ale majú problém našetriť si na nový automobil a tak sú nútení zaobstarať si ojazdené auto. Nie je vôbec zlé zaobstarať si starší automobil. Dôležité je, v akom stave je ojazdené auto a musíte počítať s tým, že starostlivosti o auto s pribúdajúcimi rokmi budete musieť venovať viac pozornosti. 

Dieselové auto? Pozor na čistenie DPF filtra 

Filtre pevných častíc sú čoraz viac využívané najmä v starších dieselových autách. Keďže dieselové autá nemeckej automobilky spôsobili pred pár rokmi veľký škandál s emisiami, o to viac sa začali automobilky a ľudia zaujímať o súčiastky, ktoré chránia životné prostredie pred výfukovými plynmi.

Jedným takýmto zariadením je aj DPF filter, ktorý je známy aj pod názvom filter pevných častíc. Jedná sa o zariadenie, ktoré filtruje pevné častice výfukových plynov vznetových, resp. dieselových motorov. Keďže filtruje pevné častice, je pochopiteľné, že tento filter je potrebné čistiť. DPF čistenie prebieha v špecializovaných servisoch a zohľadňujte sa predovšetkým vek filtra, ale aj spôsob jazdy a najazdené kilometre.

Ak si teda vyberiete staré auto s DPF filtrom, dávajte si pozor na tento filter a pravidelne ho čistite. Akékoľvek poškodenie DPF filtra by vám mohlo znefunkčniť auto.

Odstránenie hrdze a výmena opotrebovaných súčiastok

Staršie autá už majú svoje chybičky krásy, nad ktorými majitelia nových áut ani len neuvažujú. Pravidelne si pred a po zimnej sezóne kontrolujte podvozok, boky auta (nad kolesami), či sa vám tam neobjavili nové hrdzavé plochy. Ak áno, nájdite si špeciálny autoservis, v ktorom vám pomôžu zbaviť sa hrdzavých plôch, resp. zabrániť ďalšej degradácii auta. Najháhlivejšie miesta sú okolo kolies na pravej strane. Odrážajúce sa kamienky a posypová soľ môžu spôsobiť veľké problémy.

Nezabúdajte si kontrolovať aj bočné nášľapy. Ak máte SUV a nášľapy využívate, o to viac je dôležité, aby boli pevné.

Časom je ale potrebné vymieňať súčiastky, ako alternátor, akumulátor a pod.