Máte malý byt? Vieme ako nájsť stratené centimetre

Malý, ale šikovný, povie si mladý pár, ktorý si kúpil svoj prvý byt, ale aj rodina žijúca v meste, ktorá to chce mať blízko kamkoľvek. Ako ho zariadiť tak, aby ste sa v ňom cítili pohodlne a aj príjemne?

V priestorovo obmedzenom byte sa počíta každý centimeter a pomôcť môžu najmä optické triky. Začať treba u dispozície – statik vám najlepšie poradí, či je možné zrušiť priečku medzi kuchyňou a obývačkou a priestor tak otvoriť a prevzdušniť. Dobrým tipom sú aj posuvné dvere, sklo či zrkadlá v interiéri. Zabudnite na masívny nábytok, vhodné sú závesné skrinky či stavebnicový systém až po strop, do malej kúpeľne radšej sprchový kút ako vaňa.

Farby váš interiér podčiarknu

Nielen v obývačke a iných izbách, ale aj v kúpeľni je vhodné siahnuť po jasných farbách. Riaďte sa zásadou odborníkov: malý byt = maximálne 3 farby vrátane dekorácie, teda dreva či kovu. Drevo je príjemnejšie, pretože pôsobí mäkším dojmom a interiér zútulňuje. Aj preto je v slovenských domácnostiach tak obľúbená biela kuchynská linka v kombinácii s dubovou podlahou. No aj bielu farbu môžete ľahko doplniť jemnými pastelovými odtieňmi z kolekcie Primalex Essence, v ktorej nájdete 42 odtieňov.

„V poslednom čase sledujeme inšpiráciu škandinávskym štýlom, pre ktorý je charakteristická praktickosť, ale aj neopakovateľné čaro útulnosti a domácej pohody. Tento štýl je veľmi vhodný pre malé byty. Používa svetlé farby a jednoduchý, ľahký nábytok. Základom je priestor prevzdušniť,“ objasňuje Matúš Medveď, brand manažér firmy Primalex.

Preto ak chcete dodať vášmu interiéru osobitý, no pritom moderný dizajn, neváhajte. Dolaďte svoj byt práve farbou inšpirovanou Severom – taká je kolekcia farieb Primalex Essence, najkvalitnejšia interiérová farba novej generácie. Vybrať si môžete zo 42 trendových odtieňov alebo si môžete vytvoriť vlastnú farbu z až 10 000 odtieňov. Výsledné odtiene prestupujú celým farebným spektrom, každý z nich je však jemný a útulný. Navyše sa vyznačujú výbornou krycou schopnosťou, ľahkou aplikáciou a odolnosťou. Tieto prémiové interiérové umývateľné farby sú určené na maľovanie stien a stropov minerálnych omietok aj sadrokartónových priečok, a to aj tých veľmi frekventovaných, kde býva náter namáhaný. Svojou odolnosťou sú tieto farby vhodné aj do miestností, kde dochádza ku kontaktu s vodou a parou, ako sú kuchyne a kúpeľne. Jednoduchá kombinovateľnosť matných odtieňov a interiérových doplnkov a zariadenia vám tak umožní dosiahnuť dokonalú harmóniu domova a pridať aj malému bytu tak potrebné centimetre.