Renesancia tela aj duše

Vo svete okolo nás je veľa vnemov útočiacich na naše zmysly a niekedy skrátka potrebujeme uniknúť do samoty, lenže keď sme izolovaní za stenami vlastného bytu, tak sa nám, predsa len, nedostane okrem ticha veľa ďalších možností, ako povzniesť myseľ a telo. Našťastie existujú miesta, kde sa to dá dosiahnuť a vy pritom nemusíte nič robiť, stačí len „byť“. Jedno také je aj Zen Spa v hoteli Tatra v Bratislave.

Za dverami na vás „dýchne“ pokoj. Prítmie v kombinácii s tichom a nevtieravou vôňou navodia v okamihu príjemnú atmosféru, čo ešte viac umocní pocit súkromia. Môžete si totiž objednať aj privátny vstup, ktorý oceníte najmä po náročnom dni a v takom prípade bude patriť sauna, FLOAT aj masážny stolček len vám. Všetko sa začína konzultáciou a po niekoľkých minútach sa môžete oddať blahodarným vplyvom tepla vo fínskej saune. Autor textu je astmatik a suchá sauna patrí k dlhodobo preferovaným podporným metódam liečby, čo sa aj po niekoľkých minútach ukázalo. Najprv sa musel organizmus „naštartovať“ a s rozťahovaním ciev sa spojil aj celkový pocit uvoľnenia a onedlho sa upravilo aj samotné dýchanie. Vysoká teplota v saune sliznice nevysuší a vďaka roztiahnutým cievam a uvoľneným dýchacím svalom sa dostáva do obehu o čosi viac kyslíka, čo stimuluje rôzne procesy a človek sa tak začne cítiť hneď lepšie. Oveľa zaujímavejší mal byť FLOAT.

Rýchlo teda do studenej sprchy. Peeling soľou pomôže otvoriť póry, ktoré už správne „načala“ sauna a cez ktoré sa môžu do tela absorbovať látky zo silného soľného roztoku. Ten vznikol rozpustením 350 kg Epsomovej soli v 300 l vody v telovej teplote. Keď za sebou zavriete kryt, razom sa ocitnete v inom svete. Doslova. Môžete sa úplne „odrezať“, pretože sa dá vypnúť tlmené osvetlenie aj hudba. Aké vnemy teda budete mať? Spočiatku budú najintenzívnejšie senzomotorické. Nezvyčajné je najmä to, že vztlak pôsobí až nečakane, no končatiny si po niekoľkých sekundách v pokoji nájdu prirodzený uhol a svalový tonus sa začne pomaly znižovať a rovnako klesne aj tep. Dýchate pravidelne a vlhký vzduch vytvára „mikroklíma“, evokujúce pobyt v dažďovom pralese. Okrem pohybového aparátu, sa približne po štvrť hodine, začali prebiehať aj metabolické zmeny. Dokonca aj s vodou v ušiach bolo počuť žalúdok, ako sa v ňom búria enzýmy.

Čo sa však dialo s mysľou? Jej obsahy sú často zahltené existenciálnymi otázkami, ktoré nás niekedy opantajú tak, že nevieme myslieť už na nič iného. Nemenej často nás zamestnáva spleť myšlienok na prácu, partnerov či materiálne statky. Tieto mentálne stavy sú výsledkom elektro-chemických procesov v mozgu, ktoré iniciujú neurotrans

mitery ako napríklad: dopamín, oxytocín či vazopresín a práve tie sa označujú ako hormóny šťastia. Približne po pol hodine sa aj autorovi zmenila nálada a začal sa bezdôvodne usmievať, pričom k tomu nepotreboval nič viac, než len to, aby dýchal. Nenasledovala síce žiadna eufória, ale len ešte väčšie uvoľnenie tela a stav na pomedzí spánku a bdenia. Hodina v slanej vode telesnej teploty je dostatočný časový rámec na to, aby sa telo vysporiadalo s nezvyčajnými pocitmi, adaptovalo sa a vy si vychutnali si netradičný zážitok. Tým sa to však nekončí. Po FLOAT-e nasleduje masáž, na ktorú idete maximálne uvoľnení a postupne sa na stole začínate „vracať“ do reality všedných dní. Po viac ako hodine a pol ste nabití energiou a pozitívne naladení, aj keď ešte stále trochu spomalení, no tento pocit zakrátko zmizne a zostanú len príjemnépocity.

Deň po:

Autor mal vo FLOAT-e spočiatku problém so svojím zraneným kolenom, lenže na druhý deň ho mohol až nečakane zaťažiť bez toho, aby pocítil náznaky tupého pichania alebo nepríjemného tlaku v kĺbe.

 

Text: jant

Foto: Zen Spa, Hotel Tatra