Plánujete jarné upratovanie? Nezabudnite na rolety a žalúzie

Po zime prichádza ideálna doba na upratovanie všetkého nepotrebného, aj dlho odkladaného. Typickým príkladom sú okná a s nimi všetka tieniaca technika. Ich pravidelnú údržbu nemusíte brať len ako nutné zlo. Môžete využiť niekoľko jednoduchých rád, ako čistenie žalúzií a roliet premeniť na príjemný jarný relax.

Vonkajšie rolety aj vnútorné tienenie si zaslúžia rovnakú starostlivosť ako zvyšok vášho domova. Existuje mnoho spôsobov, ako ich zbaviť usadeného prachu a ďalších nečistôt. CLIMAX prináša tie najjednoduchšie, kedy si vystačíte s prostriedkami, ktoré máte bežne doma: mydlo, mäkká utierka a vysávač.

Čisté rolety, čistotný majiteľ

Vonkajšie rolety si ceníme vďaka mnohým prednostiam. Bránia pred nepozvanou návštevou, znižujú tepelné straty a zároveň v lete odrážajú horúce slnečné lúče. S ich čistením odporúčame počkať na prvé jarné slnko.

„Lamely opláchneme vodou, čím ich zbavíme prachu, špiny z ulice aj zachytených sadzí z komínov,“ popisuje údržbu obchodný riaditeľ firmy CLIMAX David Žabčík a dodáva, že môžeme použiť aj vysokotlakový čistič. „Spoje jednotlivých lamiel (zámky) vyčistíme pomocou utierky a teplej mydlovej vody. Postupujeme systematicky, aby sme špinu zbytočne neroznášali ďalej. Nezabudnime umyť tiež revíznu klapku. Nakoniec opláchneme celú roletu čistou vodou a necháme ju voľne uschnúť.“

Pri elektricky ovládaných roletách si dajte pozor, aby do motora neprenikla voda. CLIMAX tiež neodporúča používať agresívne saponáty a už vôbec nie rozpúšťadlá ani riedidlá.

Lesklé žalúzie jednoducho a rýchlo

Vnútorné hliníkové žalúzie patria k praktickým a vkusným doplnkom okien. Pokiaľ sa o ne dobre staráme, môžu nám slúžiť po celý život.

Prach zo žalúzií povysávame ručným alebo klasickým vysávačom. Ten nastavíme na najnižší výkon, aby sme predišli ich zničeniu. Vysávač však nezbaví žalúzie nežiaducej mastnoty, ktorá sa na nich usadzuje v dôsledku varenia. Opäť si pripravíme vlažný mydlový (prípadne octový) roztok a mäkkú tkaninu alebo hubku. Na uľahčenie práce môžeme sklopiť žalúzie do tzv. zatvorenej zatemnenej polohy a zotrieť tak niekoľko lamiel naraz. Nezabudnime utrieť aj ovládací mechanizmus.

Všeobecne sa neodporúča používať veľmi navlhčenú tkaninu, ktorá by prach len rozniesla po povrchu. Nadmerná vlhkosť by mohla spôsobiť aj poškodenie krehkých funkčných súčiastok. Zároveň platí rovnaké pravidlo ako pri roletách: vyhnite sa agresívnym čistiacim prostriedkom, čistiacim pieskom a pastám, vyvíjačom pár atd. Žalúzie totiž nechceme strhnúť ani ich nechať rozpustiť.

Na látkové rolety a plisé účinne, ale jemne

Dekoratívne tienenie, ako sú látkové rolety, plisé a japonské posuvné steny, vie príjemne dotvoriť atmosféru každého domova aj kancelárie.

Nánosy prachu na látke však môžu mať zlý vplyv nielen na odvíjanie roliet. Látku preto najskôr povysávame ručným alebo klasickým vysávačom nastaveným na nízky výkon, prípadne použijeme mäkkú kefu na šaty.

 

Vybrané látky (označené piktogramom) môžeme vyčistiť tzv. mokrou cestou. Roletku demontujeme a položíme ju na hladký čistý povrch. Kto si na to netrúfa, môže ju čistiť v stiahnutej polohe. Znečistené miesta umyjeme pomocou mäkkej navlhčenej utierky a mydlového roztoku. Po celý čas dávame pozor, aby sme látku nikde neohli. Nakoniec ju vysušíme suchou utierkou a zavesíme späť na okno.

 

Pravidelné upratovanie prispieva k domácej pohode. Pohľad na čistý domov nás rozhodne urobí šťastnejšími než zhluk špiny a neporiadku. Navyše tým chránime naše duševné aj fyzické zdravie. Nájdite si preto voľnú chvíľku a doprajte svojim žalúziám a roletám zaslúženú opateru. Keď ich budete udržiavať v čistote, odvďačia sa vám svojou doživotnou službou.