Výnimočné momenty s luxusným ciderom Stassen

Spoločnosť HEINEKEN Slovensko prináša na slovenský trh exkluzívnu novinku v podobe luxusného belgického cideru značky Stassen v troch chuťových variantoch – Brut, Cuvée Rosé a Grand Cru. Tento prvotriedny cider pochádza z dielne známej rodiny Stassenovcov, ktorá sa výrobe ciderov venuje už od roku 1895 a vďaka ktorej uzrel svetlo sveta vôbec prvý ochutený cider na svete.

Dnes je výrobný závod Stassen súčasťou koncernu HEINEKEN a zároveň výkumno-vývojovým centrom spoločnosti pre cider. HEINEKEN je významným hráčom na globálnom trhu so ciderom, je zároveň aj najväčším pestovateľom jabĺk určených na výrobu cideru vo svete s výmerou viac ako 3500 hektárov vo Veľkej Británii a v Belgicku. Prémiová značka Stassen tak doplní portfólio ciderov spoločnosti na slovenskom trhu, ktoré aktuálne tvorí celosvetovo najpopulárnejší Strongbow a tohtoročná novinka Lišiak zo Sadu, ktorá ponúka domácu kvalitu za dobrú cenu.

 Nápoj cider sa od uvedenia na slovenský trh teší rastúcemu záujmu zo strany konzumentov, o čom svedčí aj aktuálny 84% objemový trhový podiel ciderov pod záštitou HEINEKEN-u na Slovensku. Po uvedení značky Strongbow a Lišiak zo Sadu prichádza spoločnosť s ďalšou jedinečnou značkou prémiového cideru Stassen. „Slováci si cider skutočne obľúbili, o čom svedčí aj fakt, že priemerný Slovák si v minulom roku zakúpil najviac ciderov značky  Strongbow hneď po Veľkej Británii, ktorá je kolískou tohto nápoja,“ uviedol Peter Nikodem, Brand manager značky Stassen.

Produktový rad ciderov Stassen pozostáva spolu z troch unikátnych chutí, ktoré sa od seba odlišujú použitím rozdielnych odrôd jabĺk a ich kombinácií v procese výroby. Použité odrody sa pestujú vo vápencovej pôde v nadmorskej výške 200 m.n.m. Jedinečnú chuť ciderov Stassen z týchto špecifických odrôd korunuje použitie svetoznámych kvasníc z regiónu Champagne, ktoré nápojom dodávajú okrem delikátnej chuti aj punc luxusu. „Voláme ho preto aj šampanským medzi cidermi. Rad Cidrerie Stassen je skutočne to najlepšie a ukrýva v sebe viac ako 1

Práve začínajú letné mesiace. Aký nápoj je podľa vás počas týchto mesiacov najvhodnejší?

Správne vychladený perlivý cider v troch chuťových variantoch je vynikajúcou voľbou na letné osvieženie. Ja ako someliér môžem vďaka nemu zákazníkom ponúknuť úplne nové zaujímavé chute a spojenia. Rád prekvapujem a rád sledujem, ako sa ľudia tvária pri prvom dúšku. Ten moment, kedy sa zamilujú do novej chuti, ktorú som im práve ponúkol, mám jednoducho rád. Stassen je dokonalý nápoj pre podniky, ktoré majú radi gastronómiu a pôžitkárstvo a najmä svojich hostí. Buď sú to vinotéky alebo bottle shopy, coktail bary, reštaurácie, ktoré sa chcú odlíšiť a dať svojim hosťom niečo výnimočné.

Ako chutí Stassen Vám?

Brut je šťavnatý a svieži, vhodný na každý deň. Cuveé Rosé je vyrábané zo špeciálnej odrody jabĺk, ktorá je aj zvnútra ružová, má chuť posunutú do príjemných sladších cukrov, ktoré sú prepletené sviežimi jablčnými tónmi a vôňami ruží, sladkého drievka a tiež červenej cukrovej vaty. Grand Cru je pre mňa už skôr gentlemanské pánske pitie, ktoré ale odporúčam aj dámam, čo majú vycibrenú chuť. Jeho chuť je nádherne viacúrovňová, ovocná, jablčno-hrušková, čo mi pripomína detstvo a doma robené výživy. V nich boli chute rovnako nádherne harmonicky zladené a príťažlivé. Naše životy sú niekedy príliš rýchle, a tak je fajn, keď pribrzdíme napríklad pri takto kvalitnom pití a dokážeme si ho aj vychutnať.

Čím sa podľa vás Stassen odlišuje od iných nápojov?

U nás som ešte nenarazil na podobné prevedenie ovocného cideu. Podmanil si ma hneď, ako som ho dostal do rúk. Som someliér, a tak mi je tiež blízka jeho luxusná fľaša s noblesnou etiketou, ako sa používa pri sektoch.  Unikátny je tiež tým, z akých rôznorodých a originálnych odrôd jabĺk sa vyrába.

Na ktoré príležitosti by ste odporúčali tento nápoj?

Príležitosti na otvorenie niektorého z trojice sa nájdu skoro stále: napríklad ako pohár k obedu či k večeri. Na dovolenke by som ho však neodmietol ani na spríjemnenie raňajok. Hodí sa aj na rôzne večierky, dobre vychladený sa môže podávať ako prípitok. Dá sa párovať s hlavnými jedlami alebo dezertmi, poprípade ho za ne vymeniť. Takto ponúkaný cider je vhodný aj ako začiatok osláv či jubileí, jednoducho vždy, keď si chceme vychutnať skvelý zážitok z chuti a aj si vystreliť korok či urobiť sabráž.

BRUT

Hodí sa k sviežim letným zeleninovým šalátom, dochuteným syrmi, ovocím a pokojne aj mäsom, tiež k jednoducho upraveným mäsovým jedlám.

CUVEÉ ROSE

Odporúčam špeciálne k rybacím predjedlám, foie gras, sviežim studeným krémovým polievkam, ovocným šalátom, sorbetom a pokojne ho môžeme využiť aj priamo na výrobu sorbetu.

GRAND CRU

Je vhodný ako prípitok a na recepciách aj sprievodne ku kanapkám alebo fingersfood. Takýto jemný a vyvážený cider sa hodí aj ku grilovaným mäsám alebo rybám s jednoduchou prílohou.