Investujte do planéty a šetrite

Výzvy k väčšej zodpovednosti za stav našej planéty počúvame zo všetkých strán. Je potrebné ešte viac investovať do obnoviteľných zdrojov, recyklácie odpadu, ochrany biodiverzity, znižovania emisií skleníkových plynov a podpory environmentálnej výchovy a osvety.

V pondelok sme si pripomenuli Deň zeme a to je vždy dobrá príležitosť zamyslieť sa, či robíme naozaj dosť pre ochranu našej planéty. V tento deň sa konajú rôzne podujatia, ktoré majú za cieľ ochranu prírody a zlepšenie životného prostredia, zveľaďovanie zelene, či informovanosť o procesoch zameraných na recykláciu.

V aktivitách, ktoré si pripomíname 22.apríla by sme však mali pokračovať počas celého roka, pretože ide o naše životné prostredie, náš vzduch, ktorý dýchame, našu vodu, ktorú pijeme a životné prostredie, ktoré udržuje v rovnováhe prírodu a tým aj život na zemi.

Do programu sa môžete zapojiť rôznymi spôsobmi. Prispieť k ochrane Zeme môžete prostredníctvom dobrovoľníckych aktivít, ktoré sa konajú na celom svete, no zapojiť sa môžete aj tak, že nebudete zbytočne produkovať odpad, špeciálne ten elektronický.

Ako znížiť množstvo elektro odpadu

Bežne napríklad používame notebook len zhruba 3 roky a potom sa ho snažíme rýchlo vymeniť za nový, výkonnejší. Starý už predsa len nemá ten výkon, ktorý by sme očakávali, je hlučný a baterka nič moc nevydrží. Nepríde vám toto ako obrovské plytvanie? Váš notebook sa predsa dá veľmi jednoducho vylepšiť, aby mal opäť dobrý výkon a mohol fungovať ešte aspoň ďalšie 2-3 roky!

Výmenou disku za novší napr. nielen že zväčšíte úložisko pre dáta, ale môžete aj citeľne zrýchlite štart a chod celého systému – ak si teda zvolíte rýchly disk (napr. NVMe SSD Kingston KC3000 dokáže dáta čítať a zapisovať rýchlosťou až 7 000 MB/s). Je to veľmi jednoduchý a  užitočný upgrade, ktorý je aj cenovo výhodný (1 TB naozaj výkonný disk stojí cca 70€).

Prefúknutím rebier chladičov s využitím stlačeného vzduchu uvoľníte prúdenie vzduchu vo vnútri počítačov, zlepšíte chladenie a znížite hlučnosť chladiacich ventilátorov. Zníži sa tým aj spotreba, pretože budú bežať na menších otáčkach, no ich účinnosť bude oveľa vyššia. A keď vám príp. v servise po vyčistení vymenia aj chladiacu pastu na CPU/GPU a  vymenia batériu v notebooku za novú, máte takmer nový počítač!

Zvýšiť plynulý chod, zvýšiť celkovú rýchlosť a odozvu systému, no tiež znížiť trochu spotrebu a výdrž batérie môžete aj pri upgrade RAM. Viac pamäte vám dovolí mať otvorených viac záložiek (kariet) v prehliadači, mať otvorených súčasne viac aplikácií (multitasking) a v neposlednom rade rýchlejšie otvárať veľké súbory, či upravovať fotografie, alebo zvýšiť počet FPS vo vašich hrách. Upgrade RAM z 8 na minimálne 16 až 32 GB je dnes dá sa povedať „povinný“ keď chcete naozaj dobrý výkon pre plynulú prácu.

Upgradujeme stále málo, ale…

Nedávny prieskum medzi čitateľmi Indian-TV (ČR) a Sector (SR) odhalil, že svoj počítač nikdy neupgraduje alebo rovno vymieňa za nový až zhruba 15% respondentov. Len tretina zo 4500 respondentov v súčasnosti aktívne upgraduje svoj počítač a zvyšných 65% to stále ešte zvažuje.

Prieskum tak potvrdil dáta z predajov u značky Kingston, kde sa v roku 2023 v ČR a SR prvý krát predalo výrazne viac NVMe diskov ako SATA SSD (64:36, v roku 2022 dominovali SATA SSD s 2/3 podielom). Prvé mesiace 2024 ukazujú, že sa táto priepasť bude ešte prehlbovať (aktuálny pomer je 70:30 v prospech NVMe). Je to pochopiteľné, pretože cenový rozdiel medzi týmito diskami je minimálny (v základných modeloch len 1-2€), no rozdiely vo výkone sú obrovské (SATA už dávno narazilo na rýchlostný limit) a preto ak je to možné, zákazníci radšej uprednostnia často aj 20× výkonnejšie NVMe disky. Veľké rýchle disky sú dnes aj cenovo dostupnejšie.

Spomínaný prieskum ukázal, že sa štandardom stávajú počítače s minimálne 16 GB (46%)  až 32 GB pamäťou RAM (37%). Dominantné sú u používateľov stále DDR4 pamäte, ktoré sa minulý rok podieľali až 80% na celkových predajoch. Ľudia využívali prudký pokles cien v minulom roku najmä na upgrade svojich starších zostáv. Predaje DDR5 však každým rokom rastú a dnes tvoria zhruba 20% z celkového objemu predajov na našom trhu.

Myslite viac EKO

Pokiaľ potrebujete zvýšiť výkon vášho počítača, UPGRADE pamäte a disku je určite správna cesta ako s relatívne menšou investíciou zvýšiť celkový výkon. Stále môžete za zlomok ceny nového zvýšiť výkon vášho aktuálneho počítača, ktorý môžete využívať ďalšie minimálne 2-3 roky. Prípadne porozmýšľajte, či vám namiesto kúpy nového nestačí kúpa repasovaného za výhodnejšiu cenu. Je to nielen EKOnomické, ale ak EKOlogické. Myslite trochu na našu planétu a životné prostredie. Práve predĺženie životného cyklu produktov môže byť skvelým spôsobom ako znížiť uhlíkovú stopu vo vašej firme alebo domácnosti, znížiť množstvo elektro odpadu a nevyprodukovať zbytočne CO2.

#KingstonIsWithYou