Kart 1 arena racing na okruhoch kraľuje v triede D4-1600

K okruhom patria rýchle auta, pohotoví pretekári a krásne baby, málokedy však za volantom. Aj vďaka najväčšej motokárovej hale i s vonkajšou traťou na Slovensku (Kart1arena) prišla podpora aj okruhových pretekárov. V tíme nechýba minuloročný víťaz zóny strednej Európy, a slovensky ale aj maďarsky majster I. Lexa a najlepšia žena Slovenského okruhového pohára 2016 Veronika Vanyová, s ktorou sme sa krátko porozprávali.

Veronika, stretávame sa na pretekoch kategórie 1,6 , čo to znamená táto kategória?

To je odstupňované podľa litrov, kubatúry motora, čiže toto je kategória do 1,6, ktorej oficiálne označenie podľa FIA je D4-1600

Na akom aute jazdíš?

Na Lotus Elise, aute so zadným náhonom vyvinutým práve na pretekanie a je veľmi dobre ovládateľné.

Ako dlho pretekáš? Ako si sa k tomu dostala? Tento šport je skôr pre mužov, ženy sú skôr raritou.

Pravda, bola to náhoda. Od detstva ma to k tomu ťahalo, máme doma autoservis, takže som v tomto prostredí vyrastala. S odstupom času som si začala kupovať športové autá, dostala som sa medzi ľudí, ktorí sa tomuto športu venovali a keď videli môj záujem tak ma tak nejak do tohto športu vtiahli. Takže takto nejak som začínala, začala som kopcami, potom motokáry a teraz okruhy.

Vieš si auto aj opraviť?

Väčšinou áno, ale, samozrejme, niektoré veci nezvládam. Viem, ako sa auto správa, keď mu dochádza baterka, počujem, keď mi odchádzajú brzdy – sú to také základné veci.

Ako reagujú muži, keď prídeš na preteky a sú tam muži, ktorí ťa ešte ako pretekárku nepoznajú?

Neviem, že by sa so mnou doťahovali. Na trati neberú ohľad na to, že som dievča. Ale sú veľmi ochotní pomôcť, keďže to sú všetko veľmi féroví ľudia.

Máš nejaký motoristický sen, ktorý by si si chcela splniť?

Už nemám také vízie dostať sa do Ferrari Challenge cupu, som rada a šťastná kde momentálne som. Všetky preteky mám poruke, v blízkosti, robím to pre zábavu.

Motošport je fyzicky náročný, udržiavaš sa nejako v kondícii?

Musím sa priznať, že to zanedbávam, ale snažím sa aspoň raz v týždni navštíviť fitnes.

Máte v tíme dve auta, delíte sa na jednotku a dvojku?

Smiech. No môj tímový kolega Ivan to strašne rád vykrikuje, že teda jednotka a dvojka sme, ale v skutočnosti ešte nebol dôvod ani príležitosť uprednostniť jedného z nás, lebo sme na začiatku sezóny a body môžu prísť všelijako. Osobne si myslím, že to je jedno, na konci pomôžeme tomu, kto bude mať väčšiu šancu uspieť na konci sezónny.

Aké sú ciele pre tuto sezónu? 

Tak chceli by sme dosiahnuť tímový úspech vo vytrvalostných 2-hodinových pretekoch na SOP a potom sa pokúsiť o dobre umiestnenie v maďarských majstrovstvách či zóne strednej Európy.