Na deň bláznov sa nezabudnite smiať

Konečne prichádza deň, kedy sa môžete zbaviť strnulosti, jedného z moderných doplnkov dnešnej doby. Deň bláznov, 1. apríl, dáva možnosť nielen sa beztrestne zabaviť na účet iných, ale i ten svoj. A možno sa len tak od srdca poriadne zasmiať. Tento deň sa okrem iného hrdí titulom Medzinárodný deň zábavy v práci, tak to poriadne využite.

Oslavy bláznov a bláznovstva siahajú podľa viacerých zdrojov do stredoveku. V 16-tom storočí francúzsky kráľ Karol IX. rozhodol, že nový rok sa nebude viac začínať prvým aprílom, ako bolo dovtedy zvykom, ale stane sa ním 1. január. K mnohým ľuďom sa však rozhodnutie kráľovského dvora nedostalo, a tak túto novinku jednoducho odignorovali a  slávili príchod nového roka po starom, počas prvého aprílového dňa. Po čase ich začali považovať ostatní za bláznov, oslavujúcich neexistujúci sviatok, preto im prischol vlastný medzinárodný deň.

Prvý apríl je predovšetkým o smiechu, ktorý vraj lieči. Smiech vie pohladiť na duši, zlepšiť náladu či celkovo zmeniť zle naštartovaný deň. Psychologička Kristína Máčalová tvrdí: „Smiech aj úsmev zlepšujú náladu a celkový pohľad na veci. Ak sa človek usmeje, hoci má zlú náladu, vplyvom zapojenia tvárových svalov potrebných na úsmev sa jeho rozpoloženie zlepší. Nie je teda dôležité, či úsmev pramení z dobrej nálady alebo sa človek cielene usmeje, a tým si zlepší náladu.

Ako prežiť 1. apríl, aby ste si dobrú náladu zachovali čo najdlhšie?

Okrem bláznov má prvého apríla svoj medzinárodný deň aj zábava v práci. Tento deň sa začal oslavovať v roku 1996 a jeho úlohou je priniesť viac humoru na pracovisko. Je totiž všeobecne známe, že primeraná dávka zábavy podporuje produktivitu, kreativitu a priaznivo pôsobí aj na výkony zamestnancov.

Ak vám spojenie „zábava v práci” znie skôr ako oxymoron, možno ste ho len vopred a prirýchlo odsúdili. Síce prvý apríl tento rok vychádza na sobotu, oživiť rutinu v práci môžete aj iný deň napríklad so spoločenskou hrou, pri ktorej to natriete rivalovi kolegovi a zároveň tak uvoľníte napätie medzi oddeleniami, je skvelý spôsob, ako osláviť prvý apríl smiechom a hrou zároveň. Spoločenská hra dokáže, navyše, pomáhať pri riešení konfliktov na pracovisku alebo budovaní zábavnej stránky firemnej identity.

Pri takejto zábave zažijete napätie, jemnú nervozitu, ale hlavne nekontrolovateľné výbuchy smiechu a celkom úprimnej radosti. Odtrhnúť oči od obrazoviek a pobaviť sa v spoločnosti rodiny, priateľov a kolegov vyzerá byť výhrou už od začiatku. Dostať zo seba do 5 sekúnd jediné slovo, ktoré máte na jazyku, no nie a nie ho vypľuť, alebo napáliť spoluhráča a sledovať ho, ako sa potí, môžete napríklad pri hre Tik Tak Bum od výrobcu Piatnik, experta na zábavu, ktorý neustále prichádza s novými trendmi v oblasti stolových a kartových hier.

Najväčšia radosť? Škodoradosť. Najúprimnejší smiech? Predsa ten škodoradostný! Baviť sa na účet iných nie je tou najušlachtilejšou ľudskou vlastnosťou, ak sa však zasmejú škodoradostníci spoločne s ich obeťami, atmosféra bude uvoľnená a telo s mysľou zrelaxované. Endorfíny sa vyplavia, ak zapojíte pamäť, predstavivosť, logiku a zdravú súťaživosť. Hra Reaction z dielne Piatnik je tu presne pre tých, ktorí chcú nachytať svojich protihráčov pri porušovaní pravidiel. Prefíkanejší vždy vyhráva. Miesto klasického „človeče“ sa dá siahnuť po novinke Up the Rock, kedy šikovným hodom kockou dopravíte svojich kozorožcov priamo na vrcholky hôr. J

Či už na 1. apríla alebo v taký obyčajný bežný deň, hrajte sa! Pokiaľ možno férovo a s pridelenými kartami, no hlavne v príjemnej spoločnosti a s vypnutým počítačom a telefónom hlboko vo vrecku.