Juniorské somelierske majstrovstvá Slovenska vyhrala Havettová

Už po štvrtýkrát sa zišli mladí nádejní somelieri a somelierky, aby si zmerali svoje sily na majstrovstvách Slovenska Vitis Trophée Junior 2017. Tento ročník sa majstrovstiev zúčastnilo 22 súťažiacich z 11 škôl celého Slovenska. Najvyššie ocenenie získala Miriama Havettová zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch.

Už po štvrtýkrát si študenti, pracovníci v gastronómii a somelieri do 21 rokov zmerali sily nielen v teoretických, ale aj praktických znalostiach o víne. Až 22 mladých vinárskych talentov sa stretlo v priestoroch Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Víťazom Vitis Trophée junior pre rok 2017 sa stala Miriama Havettová zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch, ktorá presvedčila odbornú porotu ukážkovými teoretickými poznatkami, ako aj praktickými zručnosťami. „Som rada, že energia a čas, ktorú som venovala do prípravy na súťaž, priniesli takýto skvelý výsledok. Posúva ma to vpred a už teraz sa teším, ako sa naučím ešte viac o práci s vínom. Chcem sa tomu venovať aj po skončení školy,“ dodáva víťazka Miriama. Ďalšie medailové pozície obsadili Miroslav Szabó z rovnakej strednej školy a Patrícia Bačová zo Spojenej školy Modrý Kameň.

Teoretická časť súťaže sa skladala z testu so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a somelierstva. Praktická časť preverila  schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína. Výsledky teoretickej a praktickej časti rozhodli o tom, ktorí traja najlepší somelieri postúpili do finále. V ňom si zmerali sily v troch disciplínach – odporučenie vhodných nápojov k menu, popis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína.

Na súťažiacich odborným okom dozerala hodnotiaca komisia, ktorej predsedom bola hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD. „Aj tento ročník ukázal, že nám rastie ďalšia generácia kvalitných somelierov. Z ich zručností je citeľná láska k vínu, čo je veľkou devízou pre ich budúce profesionálne povolanie somelierov,“ zhodnotila výsledky súťaže. Ďalšími členmi odbornej komisie boli aj Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR, Juraj Kordiak, somelier spoločnosti Hubert J.E. a technológ spoločnosti Hubert J.E., Ing. Juraj Slováček.