Ruky a nohy si zaslúžia ochranu pred mrazom

Mráz a chladné počasie je veľmi namáhavé pre naše ruky a nohy. Časté striedanie tepla a zimy spôsobuje vysušovanie, prípadne potenie, čo môže viesť ako k praskaniu kože, tak k tvorbe mozoľov, zápachu nôh a podobne. O naše končatiny sa preto musíme v zime starať obzvlášť starostlivo.

Mrznutia

Keď nám premrznú prsty na nohách tak trpia nielen naša pokožka, ale trpíme aj my – pretože rozmrazovania je veľmi bolestivé. Prvým bodom je neškudlit a kúpiť si poriadnu obuv, ktorá je pohodlná, kožená a zahreje. Ak viete, že vám nepomôžu ani troje zateplené vložky, kúpte si hrejivé vankúšiky do topánok – sú veľmi lacné a vyhrievajú až osem hodín.

Problém sa studenými rukami trápi vysoký počet žien, najmä v mladom veku. Aj tu môžete využiť hrejivého vankúšika, ktorý sa vloží do rukavíc – spravidla však stačí vybrať naozaj kvalitné rukavice a s prstami pravidelne hýbať. Nebojte sa, nie je potrebné chodiť do práce v lyžiarskych rukaviciach, kúpte si kožené palčiaky s kožušinou. Obľúbených bavlnených rukavičiek s brmbolcami, rukavíc v štýle tridsiatych rokov z čierno-bieleho semišu sa zbavovať určite nemusíte, len si ich schovajte na teplejšie počasie.

Popraskaná koža

Účinnou prevenciou proti praskaniu kože je tiež jej dostatočné vyživenie. Mažte sa pravidelne hydratačným krémom a čas od času doprajte vašim končatinám zábaly. Namažte si ruky a nohy hrubou vrstvou hydratačného krému, nasaďte rukavice a ponožky a bežte spať.

Pokiaľ máte kožu na nohách stvrdnutú, nečakajte s pedikúrou až na jar – možno sa vám nechce do salónu, ale niečo pre seba môžete urobiť aj doma. Po kúpeli sa pravidelne zbavujte stvrdnutej kože peelingom a pemzou a potom premasírujte olivovým olejom.

Potenie

Mnoho z nás má v zime strach prísť na návštevu k priateľom, dať dole topánky a očakávať nepáči zápach vychádzajúci z našich ponožiek. Aj proti tomu sa dá však účinne bojovať – ​​často striedajte topánky a zakúpte si bambusové ponožky, alebo ponožky so striebrom, ktoré vhodne odvádzajú pot a uchovávajú nohu v suchu. Skvele tiež fungujú zásypy na nohy s antimikrobiálnym účinkom – upokojenie a vysušení potiaca sa nohy v boji proti zápachu pomáha.

To, že ruky v rukaviciach potí, je pomerne bežné. Ak sa vám ale potia nadmerne, používajte antiperspiranty s vysokým obsahom hliníka a ruky si vždy po zložení rukavíc umyte.

Relax

Doprajte svojim končatinám tiež poriadny relax! Masírujte ich a polievajte striedavo teplou a studenou vodou a prejdite sa bosí po podlahe. Končatiny sa vám za hebkú starostlivosť na jar odmení – hebkou pokožkou a možnosť obliecť si sandálky bez strachu z mozoľov.