Darujme si kvalitu na stole

K zimnému a sviatočnému obdobiu patrí aj špecifická atmosféra. Budujeme ju prostredím, ale aj pôžitkom, ktoré nám vytvára jedlo. Všetci vieme, že kvalitné potraviny ináč voňajú, chutia a aj pôsobia na zdravie.  

Hoci sú sviatočné chvíle náročné na peňaženku, doprajme si na stole kvalitné jedlá od poctivých slovenských výrobcov. Zoženiete ich na jednom mieste spolu – v sieti predajní Starého Otca.

Jedlo musí voňať

Zvončeky, vetvičky ani sviečky u StaréhoOtca nenájdete. V zime funguje atmosféra predovšetkým zmenou sortimentu. Presne podľa toho, čo jedli naši predkovia. Do ponuky pridávajú tradičné linecké pečivo, kyslú kapustu a ďalšie produkty tradične spájané s vôňou vianočného stola. Predajne sú naplnené vôňou týchto zimných jedál, pretože sa väčšinou aj degustuje.

Zimné chute?

Príroda je teda mocná čarodejka a mnohokrát si s našimi chuťami pohráva. Sezónnosť – striedanie leta a zimy jej nahráva. „V obchodoch Starý Otec cítiť zvýšený záujem o mastnejšie, hutnejšie jedlá, hovorí Jozef Piroško, zástupca tradičnej výroby mäsových výrobkov zo siete predajní Starý Otec. “Ak porovnáme letnú sezónu so zimnou, tak buď sú to produkty, ktoré v lete pre malý záujem vôbec nepredávame, napríklad jaternice, krvavnice, tlačenka, bôčik, alebo je nárast predaja oproti letu niekoľkonásobný – klobásky, slanina, šunka. V letných horúčavách ľudia vyhľadávajú prirodzene skôr niečo ľahšie, s nadchádzajúcou zimou sa už neboja naložiť si na tanier aj klobásku, či jaterničku.“

Klobáska pod lupou

Okrem toho, či si máme a môžeme dopriať v zime klobásku a slaninku a koľko je asi na mieste. Všetkého samozrejme s mierou. Vo vzduchu je ale otázka, či jeme klobásku vyrobenú poctivo, tak ako ju kedysi vyrábali naši starí otcovia. Pre zdravie je asi dôležité, či má v sebe tzv. tvrdé chcemické látky, ktoré jej dávajú farbu, predĺženú spotrebu, konzistenciu… Jozef Piroško dopĺňa: “Vo všeobecnosti pre tieto mäsové produkty platí, že čím viac obsahujú mäsa a čím menej ostatných zložiek, tým sú kvalitnejšie. Na kvalitnú šunku si vystačíte s piatimi zložkami vrátane korenín, na kvalitnú klobásku vám v pohode stačia tri: mäso, koreniny, soľ. Všetko ostatné je tam zbytočné. Ani naši starí otcovia nesypali do klobás napríklad fosforečnany a aké boli geniálne.“

Sme to, čo jeme

Máme tu dlhé zimné večery, nálada je predvianočná a dobré jedlo je jedna z vecí, ktoré to dokáže spríjemniť. Ak sa vyberiete hľadať dobré jedlo, Starý Otec je rozhodne obchod, ktorý by ste nemali obísť. Obzvlášť pred Vianocami, kedy tam okrem iného nájdete med, sušené hríby, údené mäsá (karé, stehno, krkovička) a spomínané rôzne čerstvé klobásky do kapustnice, kvasenú kapustu, oblátky, medovinu, či tradičné linecké pečivo.

Klobásky a jaterničky

Sušené bravčové klobásy z vlastnej produkcie Starého Otca – nesú označenie Jablonická klobása a sú v troch variantoch – jemná, pikantná a diabolská. Jaterničky, typicky sezónne jedlo, ktoré sa spája so zabíjačkou a ktorú Slováci, najmä muži, milujú.

Ryba – slovenská a čistá

Čerstvých rýb v našej potrave nikdy nebolo dosť a preto skúste filet zdravej ryby Klárky, Sumčeka afrického. Dodávateľom je poľnohospodársky podnik AGRO-BIO Hubice. Ide o čistý slovenský chov rýb, bez medikácie, chémie a čistiacich prostriedkov – tzv. akvakultúrny chov rýb.

Lekváre

Džemy sú u Sarého Otca pripravované klasickým odparovaním v kotli. Tak ako to robili naše babičky.

 

Kde v Bratislave nájdete predajne Starý Otec?

OC Vajnoria, Pri Starom letisku 3/V, Bratislava

OD Saratov, Saratovská 13, Bratislava

Polus City Center, Vajnorská 100, Bratislava

Gercenova 4, Bratislava – Petržalka

OD Centrum, Zohorská 1, Bratislava – Karlova Ves

Avion Shopping Park, Ivánska cesta 12, Bratislava

Šustekova 4-6, Bratislava – Petržalka

OC Cubicon, Mlynská dolina, Bratislava

Central, Metodova 6, Bratislava

Malokarpatské nám. 7, Bratislava – Lamač

Aupark Shopping Center, Einsteinova 18, Bratislava

Retro Shopping Gallery, Nevädzová 6, Bratislava

Viac info nájdete na http://staryotec.sk