Ako pri sektoch zachovať eleganciu

Kvalitný sekt si zaslúži byť „vážený.“ Aby ste to dosiahli, treba pri servírovaní a skladovaní používať správne pomôcky a postupy. Na čo si treba dať pozor, a ako sa vynájsť v nečakaných situáciách vám poradí hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ingrid Vajcziková.

Flauta – vhodná, no nie nevyhnutná

Najideálnejším pohárom na šumivé víno je vysoký zúžený pohár – takzvaná flauta. Ak ho nemáte k dispozícii, situáciu zachráni vínový pohár. Samozrejme by ste si však sekt mali ctiť aspoň natoľko, že ho hosťom neponúkate v klasickom pohári či umelohmotnom tégliku.

Rovnako ako pri víne by ste nemali zabúdať na správne uchopenie pohára za stopku. Držaním za vrchnú časť totiž sekt nie len zbytočne oteplíte, ale tiež odtlačkami prstov zanecháte šmuhy, čím zakryjete jeho pravú farbu.

Pozor dajte aj pri umývaní pohárov. Čistiace prostriedky totiž na povrchu skla zanechávajú jemný film a stávajú sa tak veľkým nepriateľom perlenia. Aby ste tomu predišli, pred podávaním poháre preleštite mäkkou utierkou, ktorá nepúšťa vlákna.

Sekt radšej chladnejší, ako nevychladený

Ideálna teplota sektu by sa mala pohybovať medzi 6-9 stupňami Celzia. Najjednoduchšie to samozrejme dosiahnete skladovaním v chladničke. Na chate bez elektriny je dobrou alternatívou aj tmavá chladná špajza alebo balkón. Platí totiž pravidlo: lepší chladnejší sekt, ako nevychladený. Pohár sektu spravidla nevypijete na jeden dúšok, a preto aj keď ho schladíte na nižšiu teplotu, po pár minútach sa vo vyhriatej miestnosti prirodzene oteplí.

Pri vychladzovaní ale rozhodne netreba nič unáhliť. Asi najhoršou metódou, ako za krátky čas vychladiť sekt je vložiť ho do mrazničky. Vtedy sekt môže inklinovať k vyšumeniu či dokonca prasknutiu fľaše (hlavne ak ho v mrazničke necháte príliš dlho). Oveľa efektívnejším spôsobom pri rýchlom schladzovaní je frapovanie. Stačí, ak obyčajný hrniec naplníte kúskami ľadu, do ktorých ponoríte fľašu. Ľad nakoniec prelejte vodou a 2 polievkovými lyžicami soli, čím vznikne odparovací chlad. Akceptovateľnú teplotu dosiahnete približne po 10 minútach.

Zachovajte v sekte prémiovú chuť

Vo všeobecnosti platí, že šumivé víno by sa malo nalievať tesne pred pitím a priamo z fľaše. Ideálne tiež, ak rozlejete celú fľašu na jeden krát a druhú otvoríte až vtedy, keď majú hostia prázdny pohár. Na rozdiel od klasického vína totiž zo sektu rýchlo unikajú bublinky, čím nápoj stráca svoje čaro.

Pokiaľ so sektom obľubujete jahody či iné ovocie, je na škodu nasypať ho priamo dovnútra. Oveľa lepší zážitok dosiahnete, keď ovocie podávate v miske, prípadne ním ozdobíte okraj pohára. Zmiešaním sektu s ovocím totiž opäť strácate bublinky a kazíte tak celý gurmánsky zážitok.

Tip na záver: Pri viacerých druhoch sektu či všeobecne alkoholu je vhodné začínať tými s najvyšším obsahom alkoholu a končiť pri „najslabších.“ Pri vínach a sektoch začínať najsuchšími a končiť sladkými, pred staršími ročníkmi majú prednosť mladšie a aromatickým vínam by mali predchádzať menej aromatické. Ako digestívum je povolený hlt brandy na záver.