Aký je rozdiel medzi šumivým a sýteným vínom?

Ukončenia Starého roka a príchod toho Nového sa neoddeliteľne spája so slávnostnými chvíľami s rodinou, priateľmi či partnermi. Tieto momenty už tradične sprevádzajú bublinky šumivého vína ako symbol radosti, osláv a znovuzrodenia. Silvester bez otvárania fľaše tohto perlivého moku si už nikto ani nevie predstaviť. Do vianočných nákupných košíkov neodmysliteľne patri aj fľaša šumivého vína. Jeho výberu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Obchody ponúkajú rôzne druhy „bublinkových“ vín, ktoré sa kvalitou výrazne líšia a nie každý môžeme nazvať sektom. Pravý sekt alebo šumivé víno je vyrobené z vína a obsahuje prírodné perlenie (CO2), ktoré vzniká prirodzeným procesom kvasenia. Naproti tomu sýtené víno, ktoré je lacnejšou náhradou sektu, obsahuje bublinky, ktoré sa do neho pridávajú umelo. Preto je dôležité si pred nákupom ujasniť, aký je rozdiel medzi šumivým a sýteným vínom.

Ako rozoznať kvalitné šumivé víno, označované tiež sekt?

Mnohí ľudia predpokladajú, že všetky bublinkové vína sú rovnaké a nevidia zásadné kvalitatívne rozdiely. Vína s obsahom oxidu uhličitého (CO2), laicky povedané s bublinkami, ponúkané v  obchodoch delíme na 2 skupiny – vína šumivé a vína sýtené.

Šumivé vína sú zárukou kvality

Šumivé víno, označované tiež sekt, sa vyrába z kvalitnej zmesi vín, nazývanej cuvée. Do tejto zmesi sa pridávajú kvasinky a presná dávka cukru, ktoré vyvolajú proces druhotného kvasenia. Kvasenie a zrenie trvá minimálne 6 mesiacov a víno získava svoju charakteristickú vôňu a chuť. Počas druhotného kvasenia vína sa cukor zmení na alkohol a  oxid uhličitý (CO2). Keďže kvasenie prebieha v uzavretých kvasných nádobách, resp. v tlakových fľašiach, vzniknutý CO2 sa prirodzene viaže na víno a zostáva v ňom. Šumivé víno tak prirodzeným spôsobom získava bublinky a jemné perlenie, ktoré lahodne pôsobí na jazyku. Pri správnom skladovaní a podávaní si šumivé víno po otvorení fľaše dlho zachováva príjemné perlenie a nevyšumí tak rýchlo ako sýtené víno.

Aký je rozdiel medzi sektom a šampanským?

Šampanské je označenie pre sekt, ktorý pochádza len z oblasti „Champagne“ na severe Francúzska. Šumivé vína pochádzajúce z iných oblastí sa označujú ako sekt. Rovnaké metódy, aké sa používajú pri výrobe „pravého šampanského“,  sa používajú aj na Slovensku. Slovenské šumivé víno je preto kvalitatívne porovnateľné s pravým „šampanským“. 

Sýtené vína neposkytujú dokonalý pôžitok z pitia

Sýtené vína sú lacnejšou náhradou šumivého vína. Vyrábajú sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý, (CO2) – bublinky. Sýtené víno tak neprechádza žiadnym procesom zrenia a jeho výroba je časovo nenáročná. Rovnako ako pri sóde, či iných sýtených nealkoholických nápojoch vyrábaných týmto spôsobom, bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú a vytvárajú pri konzumácii „agresívnejší“ chuťový vnem.

Šumivé víno je teda prírodným produktom, rovnako ako tiché víno, ktoré však navyše obsahuje jemné bublinky. Naopak do všetkých sýtených alkoholických nápojov sú bublinky pridávané umelo.

Práve preto by sa výber šumivého vína – sektu nemal nechávať na náhodu. Kvalitné šumivé víno dokáže spríjemniť a dotvoriť nielen atmosféru oslavy príchodu Nového roka, ale aj každú inú príjemnú chvíľu.

Každému podľa chuti!

Pri výbere sektu je tiež potrebné zohľadniť preferencie ľudí, ktorý si ho budú vychutnávať. Tento ovplyvňuje množstvo faktorov ako vek, pohlavie či pôvod. Zástupkyne nežnejšieho pohlavia siahajú po šumivých vínach vyrobených z aromatických odrôd. Momentálne sú u dám veľmi obľúbené aj oku lahodiace ružové šumivé vína. Muži naopak väčšinou uprednostnia šumivé vína s tvrdšími rysmi a suché,  či už s kyselinkou u bielych, alebo trieslovinou u červených.

Rozdelenie sektov podľa obsahu zvyškového cukru

Šumivé vína – sekty rozdeľujeme podľa obsahu zvyškového cukru na 7 stupňov:

Brut nature

(bez pridania cukru)

max. 2 g cuktu / liter
Extra brut max. 6 g cukru / liter

 

Brut * max. 15 g cukru / liter

 

Extra suché

(extra dry)

12 – 20 g cukru / liter

 

Suché

(dry, sec)

17 – 35 g cukru / liter

 

Polosuché / polosladké

(demi-sec)

33 – 50 g cukru / liter

 

Sladké

(doux)

nad 50 g cukru / liter