Nová ŠKODA KODIAQ zažila svetovú výstavnú premiéru v Paríži

ŠKODA dnes na tlačovej konferencii na autosalóne v Paríži oficiálne predstavila vo svetovej výstavnej premiére nový model ŠKODA KODIAQ. Odštartovala tým svoju rozsiahlu ofenzívu automobilov SUV. S dĺžkou 4,70 m, až siedmimi miestami na sedenie a najväčším batožinovým priestorom vo svojej triede, je ŠKODA KODIAQ prvým veľkým SUV českej automobilky. Novinka vstúpi na trh začiatkom roka 2017 s tým najlepším, čo značka ponúka: charakteristickým dizajnom, mimoriadnou ponukou priestoru, praktickými riešeniami a inovatívnymi technológiami, ktoré sú známe z vyšších automobilových tried.

Bernhard Maier, predseda predstavenstva ŠKODA AUTO, dnes na autosalóne v Paríži predstavil širokej verejnosti prvé veľké SUV značky. ŠKODA KODIAQ je mimoriadne univerzálny automobil. Nové SUV je ideálne ako pre prácu, tak aj rodinu a voľný čas. Bez problémov pokračuje v jazde aj tam, kde končia spevnené cesty. Dizajn, s ktorým značka prenáša svoj nový dizajnový jazyk do segmentu SUV, odráža všestranný charakter. ŠKODA KODIAQ sa vyznačuje výraznou súhrou elegantných línií, dynamických kriviek a robustného vzhľadu, vďaka čomu je model jasne rozpoznateľný.

Svojimi rozmermi sa ŠKODA KODIAQ pohybuje na hornej hranici segmentu kompaktných automobilov SUV. Celková dĺžka je 4 697 mm, šírka 1 882 mm, výška 1 676 mm (vrátane strešného nosiča) a rázvor 2 791 mm. Automobil je postavený na modulárnej platforme koncernu Volkswagen, kde hrá veľkú úlohu odľahčená konštrukcia. Vďaka precíznemu dizajnu dosahuje nové SUV KODIAQ hodnoty súčiniteľa aerodynamického odporu (cx) len 0,33.

Výrazný dizajn exteriéru prestupuje aj do interiéru, ktorý pôsobí bezpečným a robustným dojmom. Voliteľná trojzónová klimatizácia Climatronic s vlastným ovládacím panelom aj pre cestujúcich na zadných sedadlách. Predné sedadlá môžu byť vyhrievané, s ventiláciou alebo elektricky nastaviteľné, vrátane pamäte. Zadné sedadlá možno sklápať v pomere 60:40, štandardne sú posuvné v pozdĺžnom smere až o 18 cm a sklon operadla je nastaviteľný. Na želanie môže mať ďalšie dve sedadlá v treťom rade. ŠKODA KODIAQ je prvým sedemmiestnym modelom v novodobej histórii značky.

S objemom 720 až 2 065 l (pri sklopení zadných sedadiel) ponúka ŠKODA KODIAQ najväčší batožinový priestor vo svojej triede. Ak je vybavené voliteľným sedadlom spolujazdca so sklopným operadlom, zmestia sa do SUV predmety dlhé až 2,80 m. Súčasťou voliteľnej výbavy sú elektricky ovládané piate dvere, ktoré možno otvárať a zatvárať pohybom nohy pod nárazníkom alebo tlačidlom v interiéri. V konfigurácii TDI / DSG / 4×4 môže ťahať príves s celkovou hmotnosťou až 2,5 t. Objednať je možné aj elektricky ovládané ťažné zariadenie.

KODIAQ ponúka viac ako 30 Simply Clever detailov, z toho 7 úplne nových. Novinkou je napríklad výsuvná plastová ochrana hrán dverí, ktorá zabraňuje poškrabaniu a deformáciám. Ako prvý automobil ŠKODA môže byť vybavený aj elektrickou detskou bezpečnostnou poistkou pre zadné dvere, palubnou komunikačnou jednotkou ICC alebo balíkom spánok so špeciálnymi hlavovými opierkami.

Nový model ponúkne bohatú paletu asistenčných systémov, z ktorých mnohé sú známe z vyšších automobilových tried. Novinkou je asistent pre jazdu dozadu s prívesom Tow Assist. Ak je pripojený príves, pri pomalej jazde dozadu prevezme systém riadenie. Pri jazde dozadu bez prívesu nový asistent Manoeuvre Assist brzdí, keď za autom rozozná prekážku. Novinkou je pre značku aj systém Area View.

Vďaka novým inovatívnym mobilným online službám predstavuje ŠKODA novú dimenziu navigácie, údržby a informácií o vozidle. Súčasne umožňuje ŠKODA Connect využívanie asistenčných služieb a vzdialený prístup k autu. Služba Infotainment Online zabezpečuje navigáciu a informácie v reálnom čase. Care Connect slúži k vzdialenému prístupu k autu a asistenčným službám. Infotainment Online zahŕňa službu Online Traffic Information, zobrazujúcu v reálnom čase hustotu premávky na zvolenej trase. Núdzové volanie (Emergency Call/eCall) je najdôležitejšia funkcia služieb Care Connect. Pokiaľ sú aktivované zádržné systémy automobilu, je núdzové volanie eCall odoslané priamo do servisného centra. ŠKODA teraz ponúka tiež aplikáciu ŠKODA Connect App a nový variant SmartLink (all-in-one), ktorý združuje okrem štandardov Apple CarPlay, Android Auto a MirrorLinkTM aj funkciu SmartGate.

Paletu motorov v čase uvedenia modelu na trh tvorí päť agregátov, dva motory TDI a tri TSI. Ich zdvihový objem sa pohybuje od 1,4 do 2,0 l, výkon od 92 kW (125 k) do 140 kW (190 k). Benzínové i dieselové agregáty majú turbodúchadlo, priame vstrekovanie paliva a spĺňajú požiadavky emisnej normy EU 6. Všetky motory sú vybavené systémom Štart-Stop, rekuperáciou brzdnej energie a výkonným tepelným manažmentom, spotreba tak zostáva i napriek vysokému výkonu nízka. V ponuke sú šesťstupňové manuálne prevodovky alebo prevodovky DSG so šiestimi alebo siedmimi stupňami. Nová sedemstupňová dvojspojková prevodovka má v automobile značky ŠKODA premiéru.

Pre väčšinu motorizácií je k dispozícii pohon 4×4 s elektronickým riadením, ktorý prináša veľké výhody v oblasti trakcie, stability a bezpečnosti jazdy, a to aj mimo cesty. Srdcom pohonu 4×4 je elektronicky riadená lamelová spojka. Systém 4×4 je výkonný a rýchly.