VINÁRSKU SEZÓNU V TRNAVE OFICIÁLNE OTVORÍ STREDOVEKÁ PREŠOVAČKA

Tohtoročnú vinársku sezónu v Trnave oficiálne otvorí v posledný prázdninový víkend tradičná Stredoveká prešovačka. Počas jedného večera si tak mesto pripomenie svoju slávnu históriu spojenú s vínom a jeho výrobou.

Už štvrtý ročník tohto podujatia sa začne v piatok 2. septembra o 17.00 na nádvorí Trnavskej radnice a do mesta opäť prinesie atmosféru dávnych čias, kedy bola Trnava významným vinárskym a vinohradníckym centrom.

Pre domácich aj návštevníkov Trnavy sme si na začiatok septembra pripravili otvorenie vinárskej sezóny tradičným podujatím Stredoveká prešovačka,“ hovorí Michaela Potočárová, riaditeľka OOCR Trnava Tourism. Tú pravú atmosféru tam navodí historická skupina, ktorá stredoveký život predvedie pomocou hraných dobových scénok. „Mladé dievčiny budú bosými nohami šliapať hrozno, mladíci ho budú prešovať a návštevníci tak budú môcť ochutnať hroznový mušt priamo z prešu. Predvedú sa aj hudobníci a stredovekí šľachtici, ktorí návštevníkom ukážu, ako správne osláviť začiatok sezóny,“ dodáva Michaela Potočárová.

Na nádvorí radnice sa ako za čias stredoveku bude ochutnávať víno z tunajších vinárstiev – TERRA PARNA, MAGULA rodinné vinárstvo, Purus Modra a Michal Bažalík, ktorí rôznymi svetovými oceneniami potvrdzujú tunajšiu silnú tradíciu. Tohtoročnou novinkou bude ochutnávka najstaršieho slovanského nápoja – medoviny, vrátane Medoviny barrique z Dolnej Krupej, ktorá získala ocenenie „Najlepšia medovina na svete“. Podujatie prepojí slávu z čias stredoveku s tou súčasnou.

Stredoveká prešovačka aj tento rok otvorí jesennú vinársku sezónu v regióne TIRNAVIA, počas ktorej OOCR Trnava Tourism bude už tradične organizovať Sobotné vínne tour, ponúkajúce degustácie lokálnych vín, Výlet za kráľovským nápojom do medovinárstva APIMED aj Sladký výlet do Smoleníc pre rodiny s deťmi. Návštevníci absolvujú prehliadku Smolenického zámku a ochutnávku medu a medoviny u miestneho včelára a medovinára. Na jeseň sa opäť bude konať aj vinárske podujatie Jazz vo vinici v Suchej nad Parnou a Tradičný Trnavský jarmok v historickom centre Trnavy. Návštevníci majú možnosť si objednať i víkendový pobytový balík, ktorý im spolu s niektorým z výletov ponúkne OOCR Trnava Tourism za zvýhodnenú cenu.