Päť najvyhľadávanejších pozícií v CZ/SK IT

Kandidáti so zameraním na IT nemajú núdzu o zamestnanie už niekoľko rokov. Slovenskí a českí Grafton personalisti pripravili aktuálny rebríček top 5 pozícií, o ktoré je akútny záujem na Slovensku a v susednej Českej republike. Pri troch vybraných pozíciách sa dokonca zhodli!  Koľko si môžu zarobiť ITčkári na Slovensku a v Českej republike?

Tak ako v Českej republike, aj na Slovensku, je akútny nedostatok IT kandidátov. Pri niektorých IT profesiách majú spoločnosti aktuálne otvorených viac pozícií, ako je uchádzačov na trhu práce. Online svet sa dynamicky vyvíja, žiada si nových šikovných ľudí a aj vyhľadávanie uchádzačov sa tomu prirodzene prispôsobilo.

„Posledných 5 rokov zažívame éru lovu IT mozgov. A práve vďaka IT svetu máme možnosť vyhľadávať a hajrovať IT kandidátov po celom svete,“ viedol Michal Batis, Branch manager Bratislava, Grafton Slovakia.

5 najžiadanejších IT kandidátov a ich platové ohodnotenie

Podľa interných štatistík personálnej agentúry Grafton Slovakia patria k najviac žiadaným pracovným pozíciám programátori, vývojári a testeri. Platové ohodnotenie je veľmi rôzne. Záleží od regiónu a skúseností uchádzača.

  1. Java developer

Java vývojár vytvára dynamické aplikácie a webové stránky. Java developera môžeme označiť za IT vedca. Niekedy je jeho prácu aj reálne vidieť v podobe dizajnového rozhrania, iní Java developeri sú ako by v zákulisí a ich práca je na prvý pohľad neviditeľná. Java vývojár je prínosný vo všetkých fázach konštrukčného procesu aplikácie či webu – navrhuje prototypy a konfigurácie produktov. Existujú rôzne typy Java vývojárov a v pracovných ponukách firiem je vždy uvedené o akého Java developera a s akými skúsenosťami majú spoločnosti záujem (napríklad: Java Standard, Enterprise a mobilné telefóny, JEE, J2EE, …). Java vývojár s 1 – 3 ročnými skúsenosťami v bratislavskom regióne môže zarábať na juniorskej pozícii 1.400 – 1.800 Eur v hrubom. V rámci tejto oblasti je možné profesijne aj kariérne rásť. Senior Java developer môže analyzovať zložité problémy, rozvíjať dokumentácie, hodnotenie kódovania a vyhodnocovať proces vývoja. Kandidát s viac ako 5 ročnými skúsenosťami dokáže v Prahe zarábať aj 3.700 Eur (100-tisíc Kč).

  1. NET/C# developer

Hrubá mzda junior .NET / C# vývojára s jeden až trojročnými skúsenosťami sa v Bratislave a okolí pohybuje medzi 1.400 až 1.700 Eur. Pokročilý .NET / C # vývojár / programátor s päťročnou praxou si zarobí v Českej republike najmenej v Liberci či v Hradci Králové 1.500 Eur (40-tisíc Kč), v Prahe sa však jeho mzda dostane až ku 3.700 Eur (100-tisíc Kč). Je zodpovedný za vývoj v jazyku C# na vyššej úrovni a programovania aplikácií a informačných systémov. Na starosti má obvykle zaučenie juniorov a koordináciu aktivít na projektoch vývoja. Skúsenejší pracovníci sa môžu podieľať aj na návrhu architektúry riešenia.

  1. C++ developer

Skúsený C / C ++ vývojár / programátor s päťročnou praxou si najmenej zarobí v Košiciach 1.300 Eur (35-tisíc Kč) a najviac v Prahe 3.000 Eur (80-tisíc Kč). Je zodpovedný za vývoj aplikáciou v jazyku C / C ++. Vedľa riadenie projektu vývoja často spolupracuje s architektmi na návrhu aplikačnej architektúry a zaúča juniorov. Vývojár s 1 – 3 ročnými skúsenosťami v Bratislave môže na juniorskej pozícii zarábať 1.400 – 2.000 Eur brutto.

  1. Front-end developer

Za každým webom či aplikáciou hľadajte frond-end developera. Historicky je táto pozícia známa pod niekoľkými pseudonymami ako html developer, web dizajnér, kóder či frondender. Dnes sú jeho úlohy v podstate rovnaké, prirodzene sa menia s vývojom internetu. Frond-end developer navrhuje a vyvíja webové stránky a aplikácie pomocou webových technológií ako HTML, CSS a JavaScript, ktoré bežia prirodzene v internetovom prehliadači, alebo v newebovom prostredí. (napríklad: PhoneGap alebo Tidesdk). Každý dobrý front-end developer má okrem programátorskej precíznosti aj estetické cítenie. Kandidát s 1 – 3 ročnými skúsenosťami v bratislavskom regióne môže zarábať na juniorskej pozícii 1.500 – 2.000 Eur v hrubom.

  1. SW test inžinier (Automatizovaný tester)

Je zodpovedný za testovanie produktov (softvéru / aplikácií) podľa testovacej dokumentácie v priebehu ich vývoja. Tvorí testovaciu stratégiu, navrhuje testy, pripravuje testovacie scenáre. Vykonáva manuálne alebo automatizované testy, zaznamenáva nájdené chyby a odovzdáva svoje poznatky späť kolegom vývojárom. Mzdy sú pri tejto pozícií veľmi rôzne. Pri juniorských pozíciách s 1 – 3 ročnými skúsenosťami môže SW test inžinier zarábať v Bratislave od 1.500 do 2.300 Eur v hrubom.