Letný tip od Schüco: Aqualand Moravia

Moderný akvapark sa nachádza v obľúbenej turistickej oblasti Pálava, ktorú pozná široká verejnosť vďaka filmu Bobule a seriálu Vinaři. Menej známym faktom je, že pri stavbe akvaparku boli použité fasádne, dverové a okenné riešenia spoločnosti Schüco.

Akvaparky nadväzujú na kúpeľníctvo

Slovo aquapark už natoľko zdomácnelo, že v slovenčine má tvar akvapark. Akvaparky nadväzujú na tradíciu kúpeľníctva, podobne ako moderné nákupné centrá na tržnice. Prvopočiatky kúpeľníctva a wellness siahajú do obdobia starovekého Ríma a Grécka.  Aqualand Moravia tiež stojí na mieste bývalých rímskych kúpeľov, ktoré sú považované za najstaršie kúpele v Českej republike. Dnešná podoba vodných svetov so šmykľavkami, toboganmi, vlnobitím, vírivými bazénmi či saunami sa vyvinula v Amerike ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Prvé zariadenie, ktoré spĺňa i novodobé atribúty akvaparku bolo otvorené v roku 1977 v Orlande na Floride a funguje dodnes.

Čo majú spoločné Pasohlávky a Poprad?

Pri stavbe Aqualandu Moravia pri obci Pasohlávky boli použité stĺpikovo-priečnikové hliníkové fasádne systémy Schüco  FW 50+. SI s výbornými tepelno-izolačnými vlastnosťami. Pri vstupe nájdete dverové systémy Schüco  ADS 75.SI (Super Insulation), ktoré sú ideálne riešenia pre budovy s maximálnymi nárokmi na energetický manažment a architektonické riešenie. Z estetického hľadiska výborne harmonizujú s fasádnym systémom Schüco a blokovými oknami Schüco AWS 75 BS.HI., ktoré spĺňajú najvyššie požiadavky na tepelnú izoláciu v konštrukcii so skrytým krídlom.

„Rovnaké riešenie ako v Aqualande Moaravia Schüco FW50+ vytvára fasádu relaxačného centra Blue Sapphire v Aquaparku Poprad. Moderná budova ako svoj primárny zdroj energie využíva termálnu vodu a zároveň vďaka Schüco Solar, fotovoltaickým panelom integrovaným vo fasáde, disponuje aj slnečnou energiou. Presklená fasáda poskytuje návštevníkom dostatok svetla počas dňa a ponúka nezabudnuteľný výhľad na Vysoké Tatry,“ uvádza Peter Škvaril, vedúci organizačnej zložky spoločnosti Schüco na Slovensku.

Pätina návštevníkov sú Slováci

Aqualand Moravia pod pálavskými vrchmi v regióne Slovácko je najmodernejším a najväčším akvaparkom v Českej republike. Vzhľadom na geografickú blízkosť tvoria v letnej sezóne zhruba pätinu návštevníkov Slováci. Celoročná návštevnosť presahuje 700  tisíc ľudí. Aqualand ponúka celkom 12 bazénov s vodnou plochou 3000 m2 a dvadsať vnútorných a vonkajších toboganov a šmykľaviek s celkovou dĺžkou viac ako 1,7 km. Vo wellness časti je desať sáun vrátane parných kabín a sírne kúpele. Niekoľko bazénov v areáli zásobuje teplou, až 41,7 stupňovou vodou miestny vrt 3G Mušov, ktorý je hlboký 1,3 km. Pre priaznivcov vína možno pri dlhšom pobyte v regióne odporúčať vínne turistické trasy Valtice, Mikulov alebo návštevu obce Zaječí, kde sú vinárstvo a hotel známe z filmov Bobule a prvej série seriálu Vinaři. Ďalšia turistická atrakcia Lednicko-valtický areál, ktorý je okrem vína zaujímavý aj nádherným zámkom Lichtenštajnov a zoologickou záhradou.