Užite si jazdu na najatraktívnejších úsekoch alpských ciest.

Vodiči dnes príliš často zažívajú namiesto slobody pohybu za volantom skôr utrpenie v podobe kolón na diaľniciach, chaotickej mestskej premávky či rozkopaných miestnych komunikácií. Výrobca pneumatík Dunlop preto pre nich každý rok pripravuje zoznam tipov doma i v zahraničí, kde si môžu tieto nepríjemné zážitky vynahradiť, príjemne sa odmeniť a vrátiť sa k opojnému pocitu voľnosti a slobody pri riadení vozidla. Tentokrát sa zameral na tie najlepšie horské zážitkové cesty v Alpách. 

„Pneumatiky Dunlop dlhodobo vyvíjame pre zapálených milovníkov šoférovania. Aby ich zážitky za volantom mohli byť ešte intenzívnejšie, pravidelne ich upozorňujeme na vybrané úseky, kde si športovo založení vodiči môžu prísť na svoje“ hovorí Boris Tománek, Marketing Manager spoločnosti Goodyear Dunlop Tires Slovakia, s. r. o. „Alpské krajiny sú pre milovníkov športovej jazdy v horských podmienkach skutočným rajom na zemi. Jedinečne situované, ale pritom vysoko kvalitné cesty s radom úžasných vyhliadok na vrcholy veľhôr nikde inde nenájdu a už vôbec nie tak blízko českých hraníc. Pokiaľ teda chcú spojiť príjemné s užitočným, príjemne si zajazdiť a pritom ešte vziať rodinu či priateľov na výlet, nech zamieria na juh. Stojí to za to a jedinečný zážitok z jazdy je zaručený!“

Severné Taliansko: Vipiteno – San Leonardo in Passiria:

Výška priesmyku: 2 099 m n. m.

Dĺžka trasy: 39 km

Max. sklon: 12 %

Otvorené: apríl až november

Začíname ťažkým kalibrom a ako prvý ponúkame kopec v severotalianskej časti Álp, ktorý patrí k najparádnejším v celých Alpách. Je úplne jedno, či ho zdoláte od Vipitena či od San Leonarda in Passiria. Z oboch smerov sa jazdí hore i dole skvele, preto pokiaľ neprechádzate niekam ďalej, odporúčame si ho dať tam a späť. Práve pri ceste späť vôbec neuveríte, že ste tadiaľ už išli. Cesta i vyhliadky vyzerajú úplne inak. Ide o unikátny jazdný bonbónik, ktorý nesmie medzi vašimi zážitkami chýbať. Z Rakúska aj Bavorska je to kúsok, a tak sa sem chodí povoziť mnoho vodičov. Vhodnejšie je však vychutnať si cestu priesmykom vo všedných dňoch.

Rakúsko-Taliansko: Tröpolach – Pontebba:

Výška priesmyku: 1 530 m n. m.

Dĺžka trasy: 24 km

Max. sklon: 12 %

Pre cestu zo severu na juh alebo naopak, teda pokiaľ nejdete napr. k moru alebo sa od neho vraciate, je to nádherná trasa. Rozhodne omnoho zaujímavejšia ako nudná cesta po diaľnici. Pravda, nie je to určite najrýchlejšia cesta, ale na zážitkovú jazdu nepôjde ten, kto sa ponáhľa. Akonáhle na cestu nabehnete a je úplne jedno, z ktorej svetovej strany, celých 24 kilometrov sa neprestanete ani na okamih baviť. Pohľady na hraničné štíty ako napr. 2 236 metrov vysoký Rosskofel (Monte Cavallo di Pontebba), alebo i na ďalšie hory, je úchvatný. Fotografovanie je tu takmer povinné. Vzhľadom na to, že z hľadiska vodiča je zaujímavejšia jazda do kopca, odporúčame ísť z talianskej strany, kde sa cesta zatáča omnoho, omnoho viac.

Rakúsko: Fusch – Heiligenblut

Výška priesmyku: 2 576 m n. m.

Dĺžka trasy: 48 km

Max. sklon: 12 %

Otvorené: máj až november

Nepochybne jeden z najpopulárnejších a najfrekventovanejších rakúskych kopcov, ktorý ponúka úplne dokonalú jazdu celý deň. Stačí zaplatiť 20 eur za dennú kartu. Ľahká dosiahnuteľnosť, perfektná cesta, dokonalé zákruty a úžasná vysokohorská krajina spôsobujú, že je tam občas nával. Vďaka značnej výške hrebeňa (okolo 3 000 m n. m.) je hlavne v jarných a jesenných mesiacoch dosť veľký rozdiel medzi severnou a južnou stranou. Takže nie je nič neobvyklé, keď na severe trocha mrzne a míňate ešte pomerne vysoké snehové bariéry a na južnej strane si pripadáte ako v rozkvitnutej botanickej záhrade a môžete sa pokojne opaľovať. Severné rampy sú v tomto období ešte namočené topiacim sa snehom a južné, naopak, perfektne suché a pripravené na dokonalú jazdu. Preto je zbytočné niekam sa ponáhľať, lepšie je jazdu si čo najviac vychutnať.

Slovinsko-Rakúsko: Unterloibl – Podljubelj:

Výška sedla: 1 216 m n. m.

Dĺžka trasy: 33 km

Pre cestu do alebo zo Slovinska je to jedna z najlepších a najkrajších trás. Po zvezení sa po parádnych cestách v horách Štajerska a Korutánska prejdete priamo do nádherných lesov a údolí v oblasti okolo slovinského mesta  Kranj. Jazernej oblasti Bled a Bohinj a vysokohorský masív Triglav ponúkajú dostatok kilometrov veľmi pekných ciest. Okrem pôžitku z cesty je na čo pozerať. Malebná krajina provokuje k zastaveniu a k fotografovaniu.

Švajčiarsko: Sta. Maria im Münstertal – Umbrail:

Výška priesmyku: 2 501 m n. m.

Dĺžka trasy: 13,5 km

Max. sklon:  11 %

Otvorené: máj až december

Pokiaľ máte ľudí plné zuby a prajete si ísť po ceste o samote, potom máme zaujímavý tip. Pomerne nenápadný, schovaný vedľa omnoho známejšieho a populárnejšieho priesmyku Stelvio, neprávom prehliadaný. Práve takéto prívlastky najlepšie vystihujú výjazd zo švajčiarskeho mestečka Sta. Maria im Münstertal. Či už vodič, tak aj spolujazdec sa majú na čo stále pozerať. Pre motorkárov je výjazd bezpečnejší ako zjazd, pretože na časti cesty býva drobný štrk.