Páni, vyznáte sa v dresscode?

Ak čas od času dostávate pozvánky na spoločenské akcie, určite ste sa už pri ich precitaní stretli s termínom dresscode. Ide o súbor pravidiel obliekania, vhodných pre rôzne druhy spoločenských udalostí. Ak nechcete, aby sa po vašom príchode v nevhodnom odeve na večierok k šéfovi rozhostilo trápne ticho, pokračujte v čítaní.

Black Tie

Tento štýl si vyžaduje naozaj sviatočný, výnimočné udalosti. Idete na Ples v Opere? Tak to máte, páni, veľmi jednoduché. Takže heslovite: smoking, teda nohavice s lampasy, klopy saka potiahnuté lesklým hodvábom, biela košeľa s manžetovými gombíkmi, motýlik, čierne lesklé kožené topánky a smelo vyrazte.

Casual

Tu si opäť nemusíte príliš lámať hlavu s tým, čo na seba. Väčšina z nás tak totiž chodí denne. Pokojne si teda nechajte svoje obľúbené džínsy alebo chinos, hore oblečte slušnejšie tričko, napríklad polo, alebo košeľu, vhodne doplňte svetríkom a platenými, čistými topánkami. Skrátka pohodlná a uvoľnená módna varianta.

Business Casual

Obchodné stretnutie alebo obed je typickou príležitosť výberu business casual. Oblečte si na ne športovejší oblek, kravatu pokojne nechajte visieť na ramienku v skrini a nebojte sa farieb – „nudným“ tmavým sakom v reštaurácii nikoho nezaujmete. Separátny oblek a nohavice chinos sú tiež v poriadku.

Chinos nespomíname prvýkrát ani posledný krát, pre tých, ktorí nevedia, vyzerajú takto.

Smart Casual

Typický odev zamestnanca firemných papierov, pracujúcich v openspace, bánk úradov i. Normou sú tu dlhé nohavice, podľa typu firmy to ale pokojne môžu byť džínsy, chinos, niekedy je potrebné siahnuť po oblekových. Dôležitá je samozrejme košeľa a sáčko. Popuste tu uzdu fantázii, smart casual môže byť naozaj hravý.

Formal Dress

Návštevu večerného koncertu vážnej hudby alebo divadla absolvujte v klasickom tmavom obleku a decentnej kravate. Cez deň, napríklad na pracovnú záhradnú party u významného klienta alebo do advokátskej kancelárie sa nebojte živších farieb – modrej, šedej, béžovej alebo kockovaného vzoru.

Zdroj obrázku: www.cateringonthemove.com.au