Na najväčšom medzinárodnom Festivale nového cirkusu v strednej Európe vystúpia umelci zo 17 krajín sveta.

Tohtoročný Cirkul´art, ktorý sa koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku privíta umelcov z rekordného počtu krajín. V Bratislave sa tak stretnú vystupujúci z Argentíny, USA, Francúzska, Španielska, Nového Zélandu, Japonska, Nemecka, Česka, Švédska, Izraela, Rakúska, Belgicka, ale aj z krajín ako Thajsko, Kanada, Nový Zéland či africká Keňa, ktoré doteraz na festivale zastúpené neboli.  Ambasádorom festivalu je populárny herec Michal Kubovčík.

Šiesty ročník festivalu sa koná cez víkend od 24. do 26. júna 2016 v Medickej záhrade a od 27. do 29. júna v Starej tržnici.  Počas šiestich dní sa na ňom predstavia starostlivo vyberaní umelci z rôznych kútov sveta.

Bratislavský Festival nového cirkusu Cirkul´art je uznávanou medzinárodnou prehliadkou kreatívnych a žánrovo pestrých umeleckých produkcií so zameraním na súčasný cirkus. Spája divadlo, akrobaciu, cirkus a pouličné umenia. Predstavenia sú uvádzané v slovenskej premiére. Okrem toho na návštevníkov čakajú tréningy a workshopy, kde si môžu vyskúšať rôzne cirkusové disciplíny a techniky s profesionálnymi lektormi, medzinárodný cirkusový food festival, cirkusový kolotoč, oddychová zóna a zóna pre najmenších.

Festival je orientovaný na rodiny, deti a mestské sociálne komunity. Systematicky pracuje na rozvoji žánru Nový cirkus na Slovensku a má silné domáce a zahraničné renomé. Je členom medzinárodných zoskupení, podporujú ho veľvyslanectvá akreditované v SR a realizuje sa v spolupráci s Mestom Bratislava, Mestskou časťou Staré mesto a Zastúpením EU v SR. „Festival Cirkul’art veľmi dobre prezentuje európske hodnoty a európske motto „Zjednotení v rozmanitosti“. Festival názorne ukazuje, že aj na Slovensku je pestrosť a rôznorodosť vítaná. Je to silný odkaz vo svetle súčasného vývoja v Európskej únii, najmä v čase blížiaceho sa slovenského predsedníctva v Rade EÚ, kedy bude naša krajina výrazne vplývať na smerovanie celej Únie,“ hovorí vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek.

Tento rok festivalu Cirkul´art prináša do Bratislavy spoločnosť VÚB. Generálny partner pripravil pre malých aj veľkých návštevníkov festivalu sprievodný program, v ktorom nebude chýbať maľovanie na tvár, balónová súťaž, či výroba cukrovej vaty na vlastný pohon – pomocou bicykla. „Cirkul´art sa počas svojej existencie stal súčasťou letného života Bratislavy a je nám cťou sa na ňom podieľať,“ hovorí generálny riaditeľ VÚB Alexander Resch. Aj vďaka VÚB banke je aj tento rok väčšina vystúpení pre návštevníkov úplne zadarmo.

Cirkul’art je jediným podujatím svojho druhu na Slovensku, počas piatich rokov jeho existencie videli návštevníci viac ako 340 predstavení.  Festival je aktívnym členom siete európskeho partnerstva Circostrada Network, založenej z rozhodnutia Ministerstva pre kultúru a komunikáciu Francúzskej republiky a tiež členom platformy Fresh Arts Council Europe.

Festival začína v piatok večer v šapitó Medická záhrada neuveriteľnou akrobatickou šou v podaní Blues Brothers z Kene. „Čaká nás víkend úžasného divadla a cirkusu. Celodenný program je určený najmä rodinám s deťmi a večerný program v šapitó pre náročného diváka“ hovorí riaditeľ festivalu Pavol Kelley.  „Vstup do festivalovej záhrady s množstvom umelcov z celého sveta je zadarmo“ dodáva Kelley. V pondelok, utorok a stredu je pripravený cirkusový a divadelný program v krásnej scenérii starobylej bratislavskej tržnice.

Festival vznikol v Medickej záhrade, má ju rád a stará sa o ňu. Súčasťou projektu je aj starostlivosť o Medickú záhradu.  V roku 2012 festival opravil a namaľoval  lavičky, lampy a koše. Každoročne revitalizuje Medickú záhradu, sadí trávnik, opravuje chodníky, pravidelne čistí od odpadkov.

Čo je nový cirkus?

Nový cirkus patrí k najmladším žánrom javiskového umenia. Vznikol v 70. rokoch vo Francúzsku ako potreba nezávislého divadla hľadať nové formy vychádzajúce zo zabudnutých rituálov, činoherných tradícií, cirkusových schopností a pouličného umenia. Pre nový cirkus je charakteristická naratívna forma rozprávania príbehu prostredníctvom tradičných cirkusantských zručností, ktorými vyjadruje metafory, príbehy, témy, divadelné obrazy či dejovú líniu. Až sekundárnym cieľom je prezentácia úrovne virtuozity prevedenia, nebezpečnosti a ekvilibristiky jednotlivých cirkusových umení. Nouveau cirque sa stal moderným fenoménom reflektujúcim súčasné výrazové prostriedky. Cieľom projektu je budovanie tradície kvalitného medzinárodného víkendu nového cirkusu na Slovensku.