Ako sa naučiť správne písať.

Ergonómia písania zohráva kľúčovú úlohu pri rozvoji jemnej motoriky detí v predškolskom a školskom veku. Podľa odborníkov sú vhodné písacie a kresliace pomôcky neodmysliteľnou súčasťou úspešného štúdia každého školáka.

Písanie je jedna z najzákladnejších a najbežnejších ľudských činností. Už prvé detské čarbanice naznačujú, či bude dieťa krasopisec, alebo si po sebe neprečíta ani ono samo. S osvetou, ako správne držať ceruzku a pero, by sme mali začať už v skorých rokoch života dieťatka. V tomto období sa totižto formuje najmä úchop dieťaťa, spôsob akým drží ceruzku, ako veľmi tlačí na papier, aký má sklon. Rodičia by mali dohliadnuť na to, akým spôsobom drží ich ratolesť farbičky. Veľkou chybou je spoľahnúť sa, že si dieťa samo nájde spôsob, ako sa mu ceruzka či pero drží najlepšie a čo mu najviac vyhovuje. Aj keď si to neuvedomujeme, za mnohými problémami s písaním stojí zlý úchop, ktorý sme si vypestovali v detstve.

Aký je správny úchop pera?

To, akým spôsobom držíme v ruke pero alebo ceruzku, má veľký význam pri type nášho písma, efektivite písania a aj pri fyzickom zaťažení ruky. Pri správnom úchope, by mala ceruzka alebo pero ležať na poslednom článku prostredníka a zhora si ju pridržiavame bruškami palca a ukazováka. Ukazovák by nemal byť prehnutý a celá ruka by mala byť uvoľnená. Špeciálna pedagogička Mgr. Světlana Drábová poukazuje na dôsledky vyplývajúce z chybného úchopu pera alebo ceruzky: „Chybný úchop môže zapríčiniť značnú bolestivosť ruky a jej rýchlu únavu. To má za následok chybovosť písania, potenie, stres a tým aj veľmi nepríjemné pocity detí pri písaní a kreslení.“ Pokiaľ sa deti nebudú cítiť už v skorom veku s perom v ruke pohodlne, môže to u nich vyvolať nechuť ku kresleniu a písaniu.

Začnite od malička

Aby sme predišli zlému úchopu a mnohým problémom s tým spojeným, deti by mali už od troch rokov vedieť, ako správne držať ceruzku v ruke. To je dnes možné aj vďaka školským pomôckam, ktoré majú ergonomický tvar. Ten sám nabáda deti na správny úchop. Keďže dieťa väčšinou začína s ceruzkami, vyskúšajte farbičky EASYcolors a ceruzky EASYgraph z radu STABILO EASY Start. Majú trojhranný úchop a jedinečné nekĺzavé priehlbne ergonomického tvaru. Výhodou je, že sú osobitne tvarované pre pravákov aj pre ľavákov. Ak je dieťa ľavák, môže hneď od malička získať tie správne návyky a vyhnúť sa trápeniu s nevhodnými pomôckami.

Malí prváčikovia či školáci ocenia roller s ergonomickým tvarom EASYoriginal od spoločnosti STABILO, ktorý je vo variante zvlášť pre ľavákov a pre pravákov. Jeho výhodou je, že sa nerozmazáva, ľahko kĺže po papieri, náplne sa jednoducho vymieňajú a dajú sa zmizíkovať. Ergonomický tvar pera STABILO EASYoriginal prirodzene nabáda na správny úchop. Dieťa môže pero držať uvoľnene a predísť tak bolestiam ruky. Navyše má zaujímavý tvar. Perá sú farebné, čo je pre deti veľmi lákavé a vďaka čomu budú mať celkovo dobrý pocit z písania.

Pre deti, ktoré uprednostňujú plniace bombičkové perá, je tu novinka – plniace pero STABILO EASYbirdy s individuálne nastaviteľným hrotom, ktorého polohu možno u predajcu upraviť podľa potreby dieťaťa. Pero ľahko kĺže po papieri. Ponúka sa vo variante zvlášť pre ľavákov a pre pravákov. Pri poškodení hrotu možno samotný hrot vymeniť.