5 odvetví, ktoré virtuálna realita raz a navždy zmení.

Virtuálna a rozšírená realita bývajú najčastejšie spájané s odvetvím herného priemyslu. Ich využitie nájdeme ale aj v množstve iných oblastí. Prinášajú nové postupy a možnosti vo vzdelávaní, lekárstve, medziľudskej komunikácii či armáde. „Virtuálna realita – to nie je len zábava a hranie hier. Technológia sa uplatní aj v mnohých ďalších odvetviach, ako je napríklad lekárstvo. Jej využitie môže byť nielen praktické, ale dokáže doterajšie postupy aj výrazne zefektívniť,“ hovorí manažér projektu View-Master pro SR, Marek Somol.

Nová forma vzdelávania

Virtuálna realita celkom iste ovplyvní procesy aj spôsoby učenia. Už dnes sú v školských laviciach vedľa zošitov a učebníc úplne bežné tablety, virtuálna realita bude len ďalším logickým krokom. Spája totiž 360° skúsenosť s informáciami a školáci, študenti aj dospelí budú mať celkom nový prostriedok na poznávanie. Deti zažijú prehliadku slnečnej sústavy, ľudského tela či podmorského sveta. „Je preukázané, že to, čo nás baví, si lepšie zapamätáme. Virtuálna realita dokáže prepojiť poznatky, zábavu a interakciu do jedného celku. Školské predmety, ktoré môžu byť pre niektoré deti nudné a horšie pochopiteľné, ako je fyzika, chémia alebo biológia, dostanú úplne nový rozmer. Napríklad rôzne chemické procesy si budú deti môcť prehliadnuť zo všetkých strán,“ konštatuje Marek Somol.

Medicína nanečisto

Virtuálna realita nachádza uplatnenie taktiež čím ďalej viac v medicíne. Jej využitie je pritom značne široké – od liečenia fóbií, strachov a úzkostí, až po rôzne terapie. „V USA využívajú virtuálnu realitu pri liečení vojakov po návrate z Afganistanu alebo Iraku, u ktorých sa prejavila posttraumatická stresová porucha. Podobne ako u fóbií, sú pacienti prostredníctvom virtuálnej reality vystavení obávaným situáciám, a postupne sa s nimi učia vyrovnávať,“ dopĺňa Somol. VR sa v medicíne využíva taktiež pri samotnej príprave lekárov – medikov. V americkom UCLA Medical center využívajú vizualizáciu ľudského tela, ktoré je možné do detailov študovať z 360°. Ďalšia špeciálna simulácia na zmenu umožňuje pripraviť sa na náročné operácie. Medici si krok za krokom nanečisto vyskúšajú postupy, bez ohrozenia zdravia pacienta.

Stretnutie avatarov

Predpokladá sa, že virtuálna realita zmení aj spôsob, akým spolu ľudia komunikujú. Nedávno vznikla prvá virtuálna sociálna sieť vTime, kde sa ľudia spolu môžu prostredníctvom avatarov stretnúť v umelo vytvorených svetoch a porozprávať sa, byť len v obmedzenom počte. U toho však virtuálne poňatie komunikácie nekončí. Už dnes sa šušká o prípravách virtuálnej verzie sociálnej siete Facebook, ktorá by mala umožniť viac aktivít než len samotné rozprávanie. S nástupom VR sa ale nezmení len komunikácia medzi rodinou, priateľmi a známymi. Využitie by mala nájsť aj v diplomacii.

 Armádny výcvik bez následkov škôd

Celkom logicky nachádza virtuálna realita uplatnenie v armáde. Okrem prípravy na pozemný či letecký boj sa využíva na sledovanie reakcií vojakov na zaťažkávajúce situácie, schopnosti vysporiadať sa so stresom, spôsobov rozhodovania sa či funkčnosti priestorovej pamäti. Vojenskí doktori sa potom vďaka virtuálnym simuláciám fyzicky pripravujú na výkon práce v psychicky náročných podmienkach – učia sa ošetrovať zranenie priamo v priebehu simulovaného boja.

Zábava na rôzne spôsoby

Najväčšie nádeje vkladajú technologické firmy aj investori do odvetvia zábavného priemyslu. Práve ten by mal generovať vôbec najväčšie zisky. Nezaraďujú sa sem len hry, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, ale napríklad tiež zábavné parky. Nezaháľa ani odvetvie filmového priemyslu, mnohí odborníci dokonca často hovoria o príchode úplne nového spôsobu rozprávania príbehov – práve vďaka virtuálnej realite. Zabudnúť nemožno ani na virtuálnu turistiku, prostredníctvom ktorej sa dostaneme na vzdialené, neobvyklé a fascinujúce miesta z pohodlia domova.

O View-Mastere

View-Master alebo okuliare na virtuálnu a rozšírenú realitu fungujú na princípe prepojenia so smart telefónmi. Užívateľ si vyberie zo širokej ponuky mobilných aplikácií, či už voľne dostupných alebo za poplatok. Po inštalácii aplikácie telefón umiestni do okuliarov, spustí aplikáciu a virtuálny zážitok môže začať. Vďaka tzv. virtuálnej turistike je možné navštíviť dych berúce alebo neobvyklé miesta. Úplne nový pôžitok z hrania ponúknu hry na virtuálnu realitu. Zábavu, zároveň ale tiež ponaučenie, sprostredkujú aplikácie, ktoré užívateľa vezmú na prehliadku slnečnej sústavy, jurského parku či podmorského sveta a virtuálny výlet doplnia zaujímavými informáciami. Na Slovensku bude View-Master uvedený na trh v auguste 2016.