- Black Stuff nie je čierna mágia, ale jeden z najsilnejších antioxidantov na svete
- Novinka Bond RX - splnený sen o pevnejších vlasoch
- Jeseň 2023 ovládne čokoládová elegancia a žiarivé farby v daždivých dňoch
- Kingston Digital rozširuje rad externých SSD
- Nie je proteínová tyčinka ako proteínová tyčinka
Spotrebitelia nájdu nutričné informácie na webe aj na obaloch pív Pivovarov Topvar.

Pivovary Topvar uvádzajú nutričné hodnoty všetkých svojich produktov na internetovej stránke www.promileinfo.sk a postupne budú informácie k dispozícii aj priamo na obaloch ich produktov. Pivovary Topvar tak vychádzajú v ústrety požiadavkám spotrebiteľov, ktorí si dávajú pozor na kalórie a vyznávajú zdravý životný štýl. Zároveň sa tým zhodujú aj s názorom verejnosti, keďže viac ako polovica Slovákov by, podľa prieskumov, uvítala informácie o nutričných hodnotách na obaloch piva.
Umiestnením nutričných hodnôt na obaly plnia Pivovary Topvar dobrovoľný záväzok, ktorý prijali voči Európskemu fóru o alkohole a zdraví. „Chceme zvýšiť informovanosť spotrebiteľov a poskytnúť im možnosť porovnania produktov a kvalifikovane sa rozhodnúť. Preto sú už dnes všetky informácie na webe a do konca roku 2017 ich uvedieme aj na 80 % obalov všetkých našich výrobkov,“ hovorí Drahomíra Mandíková, riaditeľka firemných vzťahov a komunikácie spoločnosti Pivovary Topvar.
Pivovary Topvar sú prvou pivovarníckou spoločnosťou na Slovensku, ktorá zverejnila kompletné výživové informácie online. Na stránkach promileinfo.sk už teraz uvádza priemerné výživové hodnoty (okrem limitovaných a sezónnych edícií). Pri každej značke je uvedené, aký má obsah alkoholu a nutričné hodnoty ako cukry, tuky, bielkoviny atď. na 100 ml.
Spotrebitelia chcú mať informácie o nutričných hodnotách.
Viac ako polovica Slovákov by uvítala informácie o nutričných hodnotách na obaloch piva. Potvrdili to výsledky prieskumu realizovaného spoločnosťou TNS AISA*. Podľa odborníčky na výživu, Klaudie Ilčíkovej z polikliniky Karlova Ves v Bratislave, je pre spotrebiteľa veľkou výhodou, ak má k dispozícii informácie o zložení nápoja. Na etiketách je vhodné všímať si, okrem obsahu alkoholu, najmä obsah cukru, keďže bielkoviny sú zanedbateľné a pivo neobsahuje žiadne tuky. „Pivo je nízkoalkoholický nápoj vyrobený z vody, sladu a chmeľu. Pivo má vysoký obsah draslíka a horčíka a viac ako 90 % jeho objemu tvorí voda, čo je z nutričného hľadiska jeho veľkou výhodou. Okrem vody a stopových prvkov obsahuje aj vitamíny – najmä skupiny B. Pivo je vďaka svojmu zloženiu vhodným aperitívom a digestívom. Z hľadiska kontroly hmotnosti je nutné, aby si spotrebitelia sledovali množstvo požitých nápojov,“ vysvetlila výživová poradkyňa Klaudia Ilčíková.
S pivom sa napr. tradične viaže mýtus o pivnom bruchu, alebo o priaznivom vplyve na veľkosť ženského poprsia. Podľa prieskumu však 45 % Slovákov neverí, že konzumácia piva má za následok pivné brucho, ale práve naopak si je vedomá toho, že pitie piva ho priamo nespôsobuje a spôsobuje ho väčšia chuť do jedla po pive a následné prejedanie sa.
„Pri striedmej konzumácii kvalitného piva sa tzv. pivného brucha určite netreba báť. Hoci pri redukcii hmotnosti odporúčame klientom, aby si sledovali glykemický index potravín a nápojov a pivo patrí medzi nápoje s vysokým glykemickým indexom, nemusí to znamenať, že sa z piva automaticky priberá. Milovníci piva sa často vyznačujú väčším bruchom, avšak jeho príčinou je skôr nadmerný prísun kalórii, a teda konzumácia nevhodne zvolených jedál. Keďže pivo zvyšuje apetít, mnohí ľudia majú tendenciu popri pití piva jesť rôzne špeciality, ktoré veľakrát nepatria do zdravého jedálnička,“ upozornila K. Ilčíková.
*Prieskum agentúry TNS AISA bol uskutočnený vo januári 2016 na vzorke 200 účastníkov starších ako 18 rokov, ktorý aspoň raz týždenne konzumujú alkoholický nápoj.