Na štadióne v Poprade majú unikátny kamerový systém

Pre Slovenský futbalový zväz rozhodne nie sú CANEX, Axis a Samsung neznáme. Poznajú už totiž riešenie s kamerovými hniezdami použité na bratislavskom štadióne Slovan, a presne toto chceli využiť aj vo svojom Národnom tréningovom centre v Poprade. CANEX im však svojim technologickým vývojom ponúkol extra pridanú hodnotu.

Ak má byť kamerový systém na štadióne úspešný, musí byť problémová osoba bez pochýb priradená k incidentu a to najlepšie ešte počas samotného podujatia. Monitorovací podsystém preto musí mať také parametre, aby vedel osobu bezpečne rozpoznať, a ak to situácia umožňuje, aj identifikovať. Tribúna je však živý, veľmi rýchlo sa meniaci organizmus, na ktorého zdokumentovanie je potrebná rýchlosť minimálne 10 fps a pri dostatočnom rozlíšení by bolo potrebné použiť doslova stovky drahších kamier s vysokým rozlíšením.

Zákon určuje minimálne rozlíšenie 100 px na meter v celej monitorovanej oblasti na štadióne a v jeho bezprostrednom okolí. Toto rozlíšenie je však nedostatočné na účely identifikácie a preto CANEX využil kombinovaný systém s použitím viacerých kamier v jednom mieste s prídavnou PTZ kamerou, ktorou možno priblížiť požadovaný detail jednoduchým ukázaním na displej.

„Naše riešenie ponúka rozlíšenie vyše 500 px na meter s rýchlosťou zamerania na konkrétne miesto za menej ako pol sekundy,“ prezradil Ivan Boďa, CEO zo spoločnosti CANEX, spol. s r.o..

Vysoko intuitívne ovládanie

Obslužný softvér unikátneho ovládania otočných kamier pochádza priamo z vlastného vývoja Canexu a je už overený pri viac ako tisícke ďalších inštalácií. Celé ovládanie systému Eyrie je postavené na dotykových displejoch a má vysoko intuitívne rozhranie. Už po troch minútach ho zvládne obsluhovať každý, kto má aspoň jeden prst. Operátorovi stačí ukázať na konkrétne miesto v širšom zábere, na incident alebo konkrétneho človeka a prakticky okamžite získa detailný záber. Modularita tohto riešenia dovoľuje zachytiť súčasne toľko incidentov, koľko má štadión inštalovaných modulov.

01

Splniť zákon s pridanou hodnotou

Popisované riešenie prináša zákazníkovi dokonalý prehľad o celom dianí na štadióne a dokonca v rozlíšení, ktoré niekoľkonásobne prevyšuje minimálne požiadavky stanovené zákonom. Minimálny framerate určil CANEX na základe minulých skúseností na 10 fps, čo je dostatočná rýchlosť pre zachytenie každého incidentu a to vrátane zábleskov svetlice, ktorú by v dave mohol zapáliť neprispôsobivý fanúšik.

„Chceli sme, aby systém nebol postavený len preto, lebo to ukladá zákon, ale aby skutočne poskytoval dostatok údajov, ktoré by mohli viesť k vyššej bezpečnosti pri masových podujatiach. Od začiatku bolo našim cieľom poskytnúť zákazníkovi viac ako len bezpečnostné riešenie vyhovujúce zákonom,“ dodáva Ivan Boďa

Systém slúži ako preventívny nástroj a je možné prepojiť ho aj s ďalšími. Aktuálne je napr. kamerový systém prepojený s informačnou tabuľou a veľkoplošnou obrazovkou pre návštevníkov. Zároveň je možné ho využívať aj v rámci tréningového procesu, kde sa mimo zápasov dajú pohyblivé kamery nasmerovať na konkrétne miesta hracej plochy a je možné ich využiť na záznam počas tréningov, prípadne na monitorovanie údržby. Zákazník tak v cene bezpečnostného riešenia požadovaného zákonom, získava „zadarmo“ aj ďalšie prídavné funkcie.

Kľúčová je infraštruktúra

Pre úspech celého systému je veľmi dôležitý kvalifikovaný návrh dátovej siete a správna integrácia kamerových hniezd s presnou kalibráciou. Ak sa hniezda vhodne rozmiestnia, získate už pri použití pár modulov naozaj dobrý prehľad o dianí na všetkých tribúnach a nebudete k tomu potrebovať stovku ďalších kamier. Základom je optický okruh, na ktorý sú pripojené všetky technológie a tak integrácia so vstupnými turniketmi bola pomerne jednoduchá.

Integrované prvé 4K kamery

Pri obvodovom dohľade sú použité aj 4K kamery, ktoré sa ukázali ako veľmi zaujímavé a úsporné riešenie pre dohľad nad veľkými plochami. V samotnom riešení pre dohľad nad hľadiskom ešte použité neboli, nakoľko v čase realizácie bola ponuka veľmi obmedzená a potrebám riešenia nevyhovovali nevymeniteľné objektívy. V budúcnosti by však takéto kamery mohli priniesť zaujímavé nové možnosti.