LG G4: Takto sa to robí

Hoci už od predstavenia ubehol nejaký čas, k nám sa dostala až teraz. Nevadí, aspoň sa na LG G4 pozrieme trochu iným pohľadom. Prvé pocity po vybalení ? To je ozajstná koža ?!?

Tak takéto boli reakcie nielen moje, ale aj môjho okolia. Na prvý pohľad som nechcel veriť že ide o skutočnú kožu. Zdanie však klamalo a koža to skutočne bola. Telefón sa držal v rukách prekvapujúco dobre a hoci som sa bál šmýkania sa kože, nebolo tomu tak. Navyše zadný kryt netrpí nadmerným vydávaním zvukov pri manipulácií. Pre ochranárov a všetkým potencionálnych odporcov kože mám snáď dobrú správu. G4 sa dá kúpiť aj vo variante s klasickým plastovým krytom. Malú kritiku musím smerovať k trochu ostrejšej hornej hrane. Ok, slaninku k bryndzovým haluškám si s tým nenakrájate, ale pri dlhšom používaní to nie je nič extra príjemné. LG však chválim za tenké telo, vo vrecku si ho skoro ani nepovšimnete. Zakrivený displej je otázkou preferencií používateľa. Pre mňa to bola prvá skúsenosť s takýmto typom displeja. Úprimne povedané, klasický displej sa mi páči viac. Síce by mal byť pohodlnejší pri telefonovaní (to bol, milé deti, kedysi primárny účel používania mobilov), ja som však žiadny rozdiel pri bežnom použití nepostrehol. IPS LCD displej má veľkosť 5,5 palca a QHD rozlíšenie 1440 x 2560 pixelov a na slnku sa číta veľmi dobre. Navyše je chránený odolným sklom Gorilla Glass 4.

042916_1521_LGG4Taktosa1.jpg

LG sa na rozdiel od svojich kórejských konkurentov drží svojej línie a používateľom ponúka aj možnosť využitia microSD kariet či infraportu. Osobne preferujem microSD karty pred vstavaným ukladacím priestorom, môže to však byť iba rozdielny uhol pohľadu. A ďalšia vec ktorú LG tvrdohlavo presadzuje sú tlačidlá na zadnej strane. Tu mám presne opačný názor ako pri displeji. LG ich funkcie časom vylepšilo a priamo vo vrecku si tak môžete rýchlo spustiť fotoaparát či aplikáciu Quickmemo. Náhodného zapnutia/vypnutia telefónu vo vrecku sa báť nemusíte, tlačidlá majú medzi sebou dobré rozostupy. Skôr ma mrzí to, že si nemôžem funkcie tlačidiel meniť v nastaveniach a že program Quickmemo je nastavený takpovediac napevno.

Čo sa týka softvérovej stránky, LG ukazuje ako by mal vyzerať veľmi kvalitne odladený Android. Nečakajte žiadne omaľovávanky, skôr dnes už x-krát okopírovaný flat dizajn. Android vo verzii 5.1 podľa LG ponúka to najlepšie z čistého Androidu, ale aj z továrenskej nadstavby LG UX. Nechýba ani známe zamknutie/odomknutie telefónu pomocou funkcie KnockCode, práca s dvoma oknami naraz či možnosť zmeny poradia tlačidiel v spodnej lište. Dnes je už dostupná aj aktualizácia na Android 6. V duchu známeho hesla o zdravom duchu v zdravom tele sa nám aj LG snaží nanútiť aplikáciu LG Health pre sledovanie svojej hmotnosti či počtu prejdených krokov. Počas sviatkov však radšej na túto aplikáciu z pochopiteľných dôvodov radšej zabudnite a kľudne sa prepchajte zákuskami. LG vám samé nastaví denný plán, aby ste sa neskôr znova dostali do formy.

G4 na začiatku predaja trpela detskými neduhmi ako zle optimalizovaným multitaskingom či dlhším spúšťaním aplikácií. Toto však už je dnes minulosťou a prostredie má veľmi dobrú rýchlosť. Ani po dlhšom používaní som nezaznamenal nejaké zaváhania. Pritom LG nepoužilo ten najvýkonnejší model procesora od Qualcommu. Ale 6jadrová 808čka + 3 GB RAM sú silné aj samé osebe, takže nemáte extra dôvod ľutovať. FullHD videá, 4K videá či graficky prepracované hry nerobia tomuto modelu akýkoľvek problém. Pri graficky náročnejších úlohách sa síce telefón zahreje, nie je to však nič drastické.

042916_1521_LGG4Taktosa2.jpgFotoaparát je samostatnou kapitolou. Už ctihodný emeritný predchodca G3, fotil veľmi dobre a G4 pokračuje v jeho šľapajach. G4 na neho nadväzuje optickou trojsmernou stabilizáciou 16 Mpix snímača. Obraz je stabilný aj v noci či pri dlhých expozičných časoch. V praxi to znamená, že G4 s kľudom nahradí dnes už staromódne digitálne fotoaparáty. Ak si k tomu prirátame aj profesionálny režim fotoaparátu s takmer neobmedzenými možnosťami nastavení, neviem si predstaviť že by nejakého fotografa mohol LG G4 sklamať. Mňa osobne potešilo kvalitné HDR, pracuje dobre a fotil som väčšinu fotiek so zapnutým AutoHDR módom. Malú výčitku však mám k rýchlosti zaostrovania, niekedy sa telefónu príliš nechcelo ostriť hneď po spustení fotoaparátu. Príjemným bonusom je aj možnosť fotenia do RAW výstupu. 4K video je obmedzené na maximálne 5 minút, kvalitatívne však rovnako uspokojí aj náročnejších zákazníkov. O kvalite svedčí aj to, že LG G4 sa stal víťazom slepého testu phonearena.com.

Asi najmenej odladenou časťou LG G4 je batéria. Síce má kapacitu 3000 mAh, avšak sny o používaní dlhšom ako 24 hodín by nesplnil ani Vilko R. vo svojej najlepšej forme. Jeden deň pri hraní Ingressu, zapnutom mobilnom internete , GPS a aktívnej synchronizácií a …. to bolo všetko. Večer o 19 som dával G4 nabíjať s kapacitou okolo 5%. Konkurencia je tuto podstatne ďalej. Funkcie na šetrenie batérie síce sú v zariadení prítomné, ale podľa mňa nemajú relevantný účinok. Aspoň že G4 podporuje nabíjanie QuickCharge 2.0. Bezdrôtové nabíjanie je možné iba so špeciálnym krytom.

Čo dodať na záver ? G4 sa vydarila. Hoci má slabšiu výdrž batérie ako konkurencia a niekomu nemusí vyhovovať štýl ovládania, stále patrí medzi high-endy. Navyše pri dnešnej cene sa môže jednať o veľmi slušnú kúpu . Za cenu okolo 333 € dostanete výkonné zariadenie s koženým krytom, kvalitným displejom či odladeným Androidom.