Ako sa v domácnostiach chrániť pred otravou oxidom uhoľnatým?

Spoločnosť Honeywell (NYSE:HON) prichádza s novým odporúčaním pre majiteľov domov a bytov na Slovensku, ktoré im pomôže chrániť sa pred otravou oxidom uhoľnatým (CO).

Podľa nedávneho prieskumuspoločnosti Honeywell, si veľa Slovákov neuvedomuje, že im doma hrozí otrava oxidom uhoľnatýma nerobia žiadne kroky, aby toto rizikoznížili.

CO vzniká nedokonalým spaľovaním dreva alebo fosílnych palív, ako je plyn a uhlie.

Prieskum ukázal, že 83 percent domácností na Slovensku má zariadenie spaľujúce drevo alebo fosílne palivo.

Jedna tretina (33 %) nevykonáva pravidelnú technickú kontrolu týchto zariadení.Poplachový prístroj - Honeywell+

Len 1 percento má doma nainštalovaný poplachový prístroj na zisťovanie prítomnosti oxidu uhoľnatého.

Fakty o oxide uhoľnatom:

  • Na Slovensku zomrie každoročne približne 150 ľudí na otravu CO.
  • CO je bezfarebný plyn bez chuti a zápachu, ktorý môže byť pre ľudí extrémne nebezpečný.
  • Jedovatý účinok CO závisí od jeho koncentrácie (vyjadruje sa v časticiach na milión, ppm) a dĺžky vystavenia.
  • Ľudia sú často vystavení riziku počas spánku, keď si nemôžu všimnúť príznaky otravy.
  • Aj keď je vdychovanie CO pre všetkých rovnako nebezpečné, existuje niekoľko obzvlášť rizikových skupín ako napríklad novorodenci a deti, tehotné ženy, staršie osoby, osoby so srdcovými poruchami a respiračnými chorobami.
  • Typickými príznakmi otravy CO sú bolesť hlavy, závraty, nevoľnosť, zmätenosť, poruchy videnia, strata vedomia a potenciálne aj smrť.
  • Hoci väčšina majiteľov domov používa zariadenie spaľujúce drevo alebo fosílne palivá, podľa prieskumu spoločnosti Honeywell, viac ako polovica Slovákov (55 %) si neuvedomuje potenciálne riziko spojené s únikom CO u nich doma.
  • Približne 22 percent Slovákov nerobí žiadne kroky, aby sa ochránili pred možným únikom CO v domácnostiach.
  • Jedna tretina (32 %) respondentov sa rozhodla neinvestovať do detektoru CO, pretože si nesprávne myslí, že dobré odvetrávanie domácnosti je dostačujúca prevencia.

Ako znížiť nebezpečenstvo otravy CO:

               V reakcii na hrozbu otravy CO v domácnostiach sa spoločnosť Honeywell rozhodla zvýšiť povedomie o nebezpečenstve úniku tohto plynu.  Ako súčasť európskej kampane Carbon Monoxide Houses vydala nasledujúce odporúčania, aby sa vlastníci domov a bytov mohli lepšie chrániť proti otrave CO:

  • Vždy pravidelne kontrolujte zariadenie spaľujúce drevo alebo fosílne palivá v súlade s pokynmi výrobcu. Upchaté ventilačné potrubie, skorodované, nefunkčné alebo poškodené príslušenstvo sú bežnou príčinou úniku CO.
  • Skontrolujte, či sú vaše zariadenia nainštalované správne podľa návodu výrobcu.
  • Vždy sa uistite, že zariadenie je čisté, nezaprášené a funguje správne – predovšetkým u vykurovacích zariadení, ktoré boli dlho mimo prevádzku, napríklad počas letných mesiacov.
  • Ak cítite nevoľnosť, malátnosť, letargiu, máte závraty, bolesti hlavy, rozmazané videnie a máte podozrenie na únik CO, vypnite spotrebič, čo najrýchlejšie vyvetrajte priestor otvorením okien, evakuujte všetkých vo vašom dome von na čerstvý vzduch a okamžite privolajte záchrannú službu a hasičov.
  • Najlepší spôsob prevencie pred únikom CO je kúpa poplachového prístroja na zisťovanie prítomnosti oxidu uhoľnatého. Na rozdiel od požiarneho alarmu, sú tieto poplachové prístroje určené výhradne na to, aby dokázali upozorniť na prítomnosť CO ešte pred tým, ako eho hladina dosiahne život ohrozujúcu úroveň.

 Ako si správne vybrať CO alarm do domácnostiPrieskum spoločnosti Honeywell ukázal, že pre väčšinu Slovákov (57 %) je v prípade rozhodovania o kúpe nového poplachového prístroja na zisťovanie prítomnosti oxidu uhoľnatého najdôležitejšia certifikácia produktu. Tá je nesmierne dôležitá, pretože je zárukou toho, že poplachový prístroj bude fungovať na mimoriadne vysokej úrovni po celú dobu jeho životnosti.

CO detektory sú ľahko dostupné a relatívne lacné. Spoločnosť Honeywell ponúka tri nové modely – XC70, XC100 a XC100D. Všetky sa vyrábajú v Európe a spĺňajú prísne normy EÚ – EN50291-1:2010, EN50291 – 2:2010 a EN5029 2:2013. Sú tiež v súlade so Smernicou pre nízke napätie (LVD) a Smernicou o obmedzení používania nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach (RoHS).

Poplachové prístroje Honeywell je preto možné používať nielen v domoch a bytoch, ale aj v karavanoch, na lodiach, chatách a tak isto môžu byť nainštalované, ako súčasť väčšieho systému, napríklad s požiarnymi detektormi.

Poplachové prístroje na zisťovanie prítomnosti oxidu uhoľnatého majú funkciu automatického testu, ktorý sa vykonáva každých 60 minút. K aktivácii poplachového signálu dochádza vždy v závislosti na úrovni koncentrácie CO za daný čas, ako je uvedené nižšie:

PPM Úplný poplachový signál Predbežný poplachový signál Režim sledovania

nízkej úrovne

≥ 10 ihneď
≥ 43 najneskôr do 75 minút najneskôr do 19 minút ihneď
≥ 100 najneskôr do 25 minút najneskôr do 6 minút ihneď
≥ 300 najneskôr do 90 sekúnd najneskôr do 23 sekúnd ihneď

Tieto tri modely sú nenáročné na obsluhu a s viditeľným vizuálnym indikátorom alarmu a hlasitým zvukovým poplachovým signálom. Poplachové prístroje sa dajú jednoducho a nenápadne upevniť na stenu, strop alebo postaviť voľne do priestoru – nevyžadujú žiadne pripájacie káble a vďaka tesniacemu krytu je možné ich inštalovať aj do kúpeľne.

Majitelia si na týchto poplachových prístrojoch môžu taktiež manuálne nastaviť tzv. režim predbežného poplachového signálu. Ten sa spustí po dosiahnutí 25% úrovne spustenia úplného poplachového signálu.

Ďalšou výhodou poplachových prístrojov je celoživotné zaznamenávanie histórie udalostí počas celej doby životnosti prístroja. Odborní pracovníci takto môžu analyzovať informácie o zaznamenaných poplachových udalostiach alebo koncentrácii CO. Za posledných 7 dní detektor CO zaznamenáva informácie dokonca každú hodinu počas dňa aj noci, ako aj maximálnu nameranú dennú hodnotu koncentrácie oxidu uhoľnatého.

Model XC70 má 7-ročnú a modely XC100 a XC100D 10-ročnú záruku. Poplachový prístroj XC100D je vybavený aj LCD displejom s možnosťou zobrazenia aktuálne nameraných hodnôt CO.