Korutánsko – Na lyžiach za zimnou zábavou.

Málokde človek cíti takú „chuť do života“ ako práve v Korutánsku. Zimná dovolenka v najjužnejšej spolkovej krajine Rakúska je synonymom aktívneho pôžitku a čistej radosti zo života, ako aj širokých, zaručene zasnežených svahov na jednej strane a snow parkov a dychvyrážajúcich freeride areálov na druhej strane. A to všetko s kulisou, ktorá by ani nemohla byť lepšia: Rôznorodá kopcovitá krajina s nádhernými výhľadmi, zamrznutými jazerami uprostred a miernou zimnou klímou vyznačujúcou sa mnohými slnečnými dňami.

 A keďže sa Korutánsko nachádza na trojmedzí Rakúska, Talianska a Slovinska, pocítite v ňom aj južanskú chuť do života a kulinársky vplyv alpsko-jadranského regiónu.

Nezáleží na tom, či ste začiatočníci alebo skúsení lyžiari – ten, kto si chce v Korutánsku zalyžovať, si príde na svoje. 30 lyžiarskych stredísk v Korutánsku a východnom Tirolsku s približne 800 kilometrami bezpečných a dobre upravených svahov je zárukou rozmanitosti. O nezabudnuteľné chvíle na snehu sa – podľa vašej chuti, nálady a nárokov – postarajú vysokohorské zjazdovky na trojtisícovkách, široké a pohodlné rodinné svahy či bubnové zjazdovky a U-rampy. Netreba zabúdať ani na nedotknuté svahy pre milovníkov hlbokého snehu. Snehu v Korutánsku nikdy nie je málo, ale ak by napadlo primálo zrážok, najmodernejšie zasnežovacie zariadenia zabezpečia zasnežené zjazdovky od novembra až do jari. Okrem toho je tu celoročné lyžiarske stredisko na ľadovci Mölltaler Gletscher s viac než 300-dňovou prevádzkou.

Počas lyžovačky v Korutánsku na vás nečakajú len široké a bezpečné svahy, ale aj ďalšie väčšie či menšie služby na zabezpečenie komfortu a pôžitku: pohodlné lanovky s vyhrievanými sedadlami, infračervené sauny priamo na zjazdovkách, služobník na zjazdovkách alebo odvoz konským záprahom. Tip pre skutočných pôžitkárov: slnkom zaliata lyžovačka pod hrejivými jarnými lúčmi.

Zvlášť lákavú finančne nenáročnú ponuku na lyžovačku v Korutánsku predstavuje Topskipass Kärnten-Osttirol-Gold a regionálne skipasy či paušály s atraktívnymi bonusmi. Aby sme šetrili rodinný rozpočet, pripravili sme o. i. akciu Familieneuro v Bad Kleinkirchheime (lyžovačka pre deti vo veku do 12 rokov za jedno euro), Meterix vo Weissensee („Čím menšie deti, tým výhodnejšie“), „Nice Surprice“ v Nassfelde (deti do 10 rokov sú za určitých podmienok našimi hosťami) či Schneemannkarte, snehuliakovú  kartu v Heiligenblute (deti do 10 rokov lyžujú so svojimi rodičmi len za 2 eurá na deň). Keďže je rok 2016 priestupný a 29. február je veľmi výnimočný deň, ponúkajú korutánske lyžiarske strediská tiež niečo extra – napr. lyžovačku zadarmo a vstup do wellness pre tých, ktorí sa v ten deň narodili.

Lyžovačka v Korutánsku je skutočným zážitkom aj vďaka možnosti prežiť ju vo vybraných termínoch na svahu v Bad Kleinkirchheime s olympijským víťazom Franzom Klammerom alebo šanci zúčastniť sa na podujatí „Snowchallenge“ v Gerlitzene a vyhrať hodnotné ceny, ku ktorým o. i. patrí aj auto. Nezabúdajme však ani na celosvetovo najdlhší slalom: „Schlag das ASS“ v Nassfelde s 25,6-kilometrovým svahom a 6400 výškovými metrami

Investície do budúcnosti.

Dobrý príkladom toho, že sa v Korutánsku neustále investuje do kvality lyžiarskych stredísk, je stredisko Turracher Höhe. V najbližších troch rokoch sa tu bude realizovať projekt „Schafalmbahn“, ktorý prinesie ďalšiu lanovku a päť nových zjazdoviek. Do infraštruktúry sa investovalo aj v Nassfelde a stredisku Gerlitzen. V každom z nich  vznikajú nové možnosti príjemného ubytovania, ako napr. nový hotel Almhotel Nassfeld **** priamo na svahu.

Freeride a túry na lyžiach.

Lyžovanie a snowboardovanie je možné aj mimo vyznačených a upravených svahov. K zvlášť atraktívnym freeride oblastiam patria miesta okolo vrchu Großglockner, kde sa lyžuje v nadmorskej výške takmer 3000 metrov, ako aj v Nassfelde, v okolí vrchov Ankogel a Goldeck. V Korutánsku zažijú výnimočné momenty aj milovníci turistiky. S ruksakom, skialpovými pásmi a turistickými lyžami sa môžete vybrať na túry o. i. po regióne Hohe Tauern, biosférickom parku Nockberge alebo doline Lesachtal.

Viac ako len lyžovanie.

Čo sa inak robí mimo svahu? Zatiaľ čo sa na kopci preháňajú nadšení lyžiari, bežkári objavujú najkrajšie panorámy a korčuliari obdivujú zimnú krajinu na zamrznutých prírodných vodných plochách. Jazero Weissensee je napríklad najväčšou prírodnou zamrznutou vodnou plochou v Európe. Pre tých, ktorí potrebujú dobiť baterky a upokojiť dušu, sú pripravené zimné prechádzky zasneženou krajinou či jazdy na konskom záprahu. K výnimočne pôsobivým zážitkom patrí „Noc hviezd“ v Heiligenblute a prechádzka v snežniciach pri splne mesiaca smerom na Dobratsch. Región ponúka aj zimný wellness v termáloch, kúpeľných domoch a hotelových zariadeniach.

www.kaernten.at