Moderné vykurovanie vášho príbytku.

Vykurovacia sezóna je spolu so zimným obdobím tu. Je potrebné pripraviť sa nielen na neustále prechody medzi interiérom a exteriérom, teplom a zimou, ale i na rosenie okien, balkónových dverí a zárubní. Ako sa pred rosením chrániť a ako čo najefektívnejšie zabezpečiť teplo svojho interiéru? BAUHAUS prináša tipy na moderné vykurovacie komponenty.

Krby, kachle a teplo

Okrem tradičných vykurovacích telies, medzi ktoré sa radia radiátory, stojanové konvektory či aplikované podlažné vykurovanie, sú ako zdroj tepla využívané aj krby či interiérové kachle. Medzi spotrebiteľmi sa stávajú čoraz populárnejšie. „Rozhodujúci element pri výbere vykurovacieho systému je motív jeho zadováženia. Dôležité je určiť si, či sa chcete nechať okúzliť hrou horiacich plameňov, alebo máte s vykurovaním čisto praktický zámer,“ hovorí Matúš Bednár, odborník veľkopredajne BAUHAUS. Jednoduché riešenie na efektívny prínos tepla, v prípade ak predbehla zima štart vykurovacej sezóny, predstavujú obľúbené krbové kachle. Kachle sa vyznačujú jedinečnou 98 % účinnosťou vykurovania a jednoduchou obsluhou. Stačí zapnúť, nastaviť teplotu a všetko ostatné sa nastaví automaticky. „Kachle sú ideálne pre tých, ktorí chcú mať vo svojom interiéri ideálnu teplotu. Navyše sú cenovo dostupné a ich výhodou je, že je ich do príbytku možné zabudovať dodatočne,“ radí Matúš Bednár. Krbové kachle Eldur Keramic Capucino vo farbe kávy a univerzálnom dizajne vhodné do každého interiéru s výkonom až 6 kW nájdete práve teraz exkluzívne v ponuke BAUHAUS za výhodnú cenu! Príjemné teplo domova vytvorí aj sálavý vykurovací panel, ktorého výhodou je rovnako jednoduchá inštalácia v interiéri.

Aký vykurovací výkon kachlí správne zvoliť?

Ako orientačná pomôcka slúži pravidlo: „Na vyhriatie 1 m³ vzduchu behom 1 hodiny pri vonkajšej teplote mínus 15 °C na približne 20 °C, je potrebných 60 W.“ Tento výpočet sa však môže navýšiť vplyvom mnohých faktorov, ako napríklad kvalitou zateplenia stien a stropov, tepelnými stratami oknami a dverami, ako i predchádzajúcou úrovňou preteplenia miestností. „Pri bytoch s rozlohou jednotlivých miestností približne 25 m² investujte do kachlí s výkonom 3,5 až 4 kW,“ radí odborník.

Výhody krbu:

Sila krbového telesa šíri teplo do celej obytnej plochy a je efektívnym zdrojom tepla nielen počas zimy, ale napríklad i začiatkov jari, či príchodu jesene. Výber a umiestnenie samotného krbu je dôležité dopredu premyslieť a pri samotnej inštalácii nezabudnúť využiť služby kominára, ktorý okrem iného poradí s umiestnením a dimenzovaním komína pre odťah spalín a prívod vzduchu pre spaľovanie. Špecializované centrum BAUHAUS ponúka široký výber moderného dizajnu a úžitkového krbového náradia, s ktorým údržbu krbu ľahko zvládnete. Nechajte sa zlákať modernými košmi na drevo a dizajnovým krbovým náradím, ktoré nielen efektívne využijete, ale i zmodernizujete svoj priestor.

Rosenie okien a kvapôčky vody počas zimy.

Prestup tepla spôsobuje predovšetkým na chladných povrchoch okien v zimnom a chladnom období rosenie okenného zasklenia, ktoré „znehodnocuje“ nielen rámy našich okien, ale neraz i podlahu a parkety. „Zarosené okná sú preukazom vysoko izolačnej účinnosti okien a vysokej vlhkosti vnútorného vzduchu a chladného povrchu okien. Okná, vrátane okenných rámov, je preto potrebné dôkladne do sucha utrieť a aj v zimnom období nezabúdať na pravidelné vetranie interiérových miestností,“ hovorí odborník. Pre čo možno najväčšie obmedzenie rosenia okien predstavuje základ stabilný, funkčný a predovšetkým kvalitný materiál a spoľahlivá montáž okien so zreteľom na tesnenie. Pri zatepľovaní bytových domov hrozí častejšie rosenie okien, nakoľko panely zatepľovaním prichádzajú o možnosť „dýchania“.

Pre aktívne vykurovanie interiéru pravidelne kontrolujte odvzdušnené radiátory a ich činnosť. V prípade, ak niektorý radiátor nedostatočne kúri, je odporúčané odvzdušnenie vykonať znovu a skontrolovať systém, či nevykazuje netesnosti.

Viac info na: www.bauhaus-sk.sk