Nitra je mestom mnohých tvárí, s ktorým sa nespájajú len počiatky našich dejín.

Nájdeme tu centrum našej histórie, náboženstva, tradícií a kultúry. Mnohým sa pri vyslovení mena Nitra vybavia najväčšie výstavy a veľtrhy, ktoré toto mesto hosťuje. Nitra je ale aj mesto s vôňou medoviny, jahôd a čokolády, s chuťou vína a gaštanov. A samozrejme mesto s veľkým ekonomickým potenciálom, o ktorom budeme v najbližších rokoch veľa počuť. Nitra má všetky predpoklady stať sa jednou z najnavštevovanejších mestských destinácii Slovenska.

Ak práve dovolenkujete v niektorej z malebných častí Nitrianskeho kraja a neviete pri akej aktivite by ste sa zabavili, pát tipov vám pomôže získať aj turistická karta. Ide o novinku, ktorá návštevníkom Nitrianskeho kraja ponúka celý rad zaujímavých gastronomických zážitkov, príjemných chvíľ, zvýhodnených vstupov do múzeí a galérií, wellness, kúpalísk a mnohých ďalších zariadení. Regionálna zľavová karta TOURIST CARD umožňuje držiteľovi karty u partnerských prevádzok využívať okamžité zľavy, pričom všetky zľavy je možné využívať opakovane.

Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) ako organizácia destinačného manažmentu má veľký záujem robiť aktivity, ktoré sú zamerané na zvyšovanie počtu návštevníkov, výdavkov počas pobytu, predĺženie počtu dní strávených v Nitre a jej okolí a tiež vytvárať príležitosti pre cestovanie rezidentov s cieľom poznávania, zábavy a kultúrneho vyžitia. „Nechceme za každú cenu niečo nasilu vymýšľať, ale chceme zdôrazniť to, čo tu už máme. Chceme, aby ľudia vedeli, čo sa v Nitre deje, čo tu môžu vidieť a zažiť, keď nás navštívia. V tom množstve informácií, ktoré sa na nás každý deň valia, je náročné zaujať, ale veríme, že keď to budeme robiť koncepčne, tak sa staneme turisticky príťažlivou lokalitou pre zážitkovú turistiku,“ hovorí Mgr. Marta Hároniková, výkonná riaditeľka NOCR.Spracovanie hrozna_Terra Wylak+

V ostatných rokoch je na vzostupe najmä gastroturizmus, a to vďaka malým lokálnym prevádzkam, ktoré návštevníkom dávajú možnosť nazrieť do svojej „kuchyne“ – pripraviť, uvariť, ochutnať a získať tak unikátny zážitok. V Nitre majú turisti možnosť objaviť veľa takýchto miest. Môžu navštíviť najstaršieho výrobcu medoviny na Slovensku, alebo zájsť do výrobne čokolády, ktorá kvalitou poráža v medzinárodných súťažiach aj belgické čokoládové produkty. Alebo si z menu vyberiete radšej syrové a mäsové špeciality regiónu doplnené kvalitným vínom? V tom prípade môžete navštíviť niektoré z tradičných vinárstiev regiónu.

Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) bola založená v roku 2012. Organizácia vznikla v zmysle národnej stratégie rozvoja turizmu a predstavuje moderný systém strategického riadenia turistickej destinácie. Funguje na princípoch verejno-súkromného partnerstva , nakoľko združuje samosprávne, podnikateľské a iné subjekty pôsobiace v destinácii. Úlohou NOCR je zastrešenie riadenej spolupráce medzi čo najväčším počtom subjektov, ktoré tvoria a ovplyvňujú zážitok návštevníka a tiež ochrana záujmov členov združenia. NOCR je jednou z piatich organizácií, ktoré počas veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour 2015 prezentovalo svoj zámer združiť sily, aby v roku 2015 urobili spoločnú kampaň „Víkend v meste“. Zámerom tejto iniciatívy je vyzdvihnúť dôvody prečo, kedy a za čím cestovať do miest. Ide o historicky prvú kampaň slovenských destinácií s cieľom postupne meniť spotrebiteľské správanie Slovákov.

Najstaršia slovenská medovina TOMKA.

V Nitre na Farskej ulici sídli firma TOMKA, ktorá je najstarším výrobcom medoviny na Slovensku. Je typická tým, že sa dodnes vyrába tradičným spôsobom, a to kvasením včelieho medu vo vode a následne dlhodobým zrením v dubových sudoch. Kvalitný med a pomalé dozrievanie v pivnici dávajú medovine krásnu medovo-jantárovú farbu s nezameniteľnou sladko-horkou chuťou. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket, čím je medovina TOMKA ako nápoj predurčená na slávnostné a výnimočné príležitosti.

Chutné pokušenie z čokoládovne Lyra.

Víťaz prestížnej súťaže GREAT TASTE AWARDS 2014 je vyrábaný v Nitre, čím sa slovenská čokoláda zaradila medzi celosvetovú špičku. Nitrianska čokoládovňa vyrobí ročne 50 ton čokolády, ktorú okrem slovenského trhu ponúka aj v Českej republike a Poľsku. V sezóne, čo je od novembra do februára, sa na výrobe podieľa 20 ľudí, mimo sezóny osem. Zaujímavosťou je, že na výrobu čokolády používa firma kakaové bôby criollo a trinitario, ktoré dováža z Kolumbie. Nitriansky výrobca používa na výrobu aj ďalšie suroviny, ako napríklad pistácie z Kalifornie, oriešky z Piemontu, fialkové kvety z Francúzska a čili zo Slovenska.

Nitra a Nitriansky hrad.

Nitra je jedným z najstarších miest, ktoré vzniklo na siedmych pahorkoch. V Nitre sídlil knieža Pribina, ktorý dal v meste postaviť a vysvätiť prvý kresťanský kostol na Slovensku. Kráľ Rastislav na toto územie pozval solúnskych bratov Konštantína a Metoda, aby medzi našimi predkami šírili kresťanskú vieru v ich rodnej reči. Najdominantnejšou pamiatkou mesta je Nitriansky hrad, do ktorého sa vchádza z Horného mesta, najpôsobivejšej časti Nitry. Lokalitu zdobia vzácne historické budovy, akými sú napríklad Kostol sv. Petra a Pavla, Malý a Veľký seminár s diecéznou knižnicou, v ktorej sú stovky vzácnych kníh, prvotlačí a rukopisov, Kluchov palác, ktorého roh podopiera kamenný obor Atlanta, Nitranmi dôverne nazývaný Corgoň. Nitriansky hrad je dnes sídlom biskupského úradu a dominantnou kultúrno-historickou pamiatkou Nitry.

Hotel MIKADO

Hotel Mikado je ľahko dostupný hotel lokalizovaný v centre mesta. Je ideálnym východiskovým bodom pre obchodné aktivity. Reprezentatívne priestory, vysoký komfort ubytovania, bezplatné parkovanie, veľkokapacitné kongresové a spoločenské sály s moderným technickým vybavením. Návštevníkom hotel ponúka aj vinotéku, bohaté gastronomické zážitky, wellnes, squash, fitness a golf trenažér.