6x ako správne prečítať reklamu na pôžičku.

Aby ste nenaleteli na sladké reči bánk či poskytovateľov pôžičiek, tu je pár prekladov ich reklamných kampaní. (A nepoužili sme google translator!)

Nulová úroková sadzba – Pri tomto úvere je poplatok za poskytnutiu úveru „len“ 5 %. Je to rovnaké, ako keby bol úver úročený úrokom 9,1 %. Na trhu sú pritom spotrebné úvery úročené už od 6,9 %. – Preklad: Skasírujeme vás teda na poplatkoch.

Polovičná úroková sadzba – Áno, ale aspoň 6,5 %. K tomu treba mať poistenie úveru a aktívne využívanie balíka služieb. Teda dodatočné výdavky. Podobné pôžičky sa pritom úročia už od 6,79 %. Preklad: Skasírujeme vás teda na provízii z poistenia a na poplatkoch.

Úroková sadzba výhodnejšia ako v banke – Áno, ale iba vtedy, ak sa riadne spláca. A úrok sa nebude znižovať, ale sa na konci splácania vrátia splátky. Teda klient si predplatí vrátenie peňazí. Navyše sa porovnáva banková úroková sadzba ešte z mája a okrem toho, je rozdiel, či je sadzba počítaná zo stavu úverov alebo z nových úverov (stav úverov je vyššia, lebo obsahuje ešte nesplatené úvery s vyššou úrokovou sadzbou). Preklad: Vrátime vám tie peniaze, ktoré by ste inde vlastne ani nezaplatili, a naše sadzby neporovnáme s druhými férovo.

Vrátime vám časť splátok – Áno, ale iba vtedy, ak úver predčasne nesplatíte a budete mať otvorený balík služieb. Práve predčasné splatenie klienti realizujú pre nevýhodnosť úveru. A okrem toho, balík služieb niečo stojí. Preklad: Skasírujeme vás na poplatkoch a ešte raz, ak od nás odídete.

Prvú splátku neplatíte – Odpustená splátka je už zapracovaná vo vyššej úrokovej sadzbe. Preplatenosť pôžičky je teda rovnaká ako pri konkurenčnej spoločnosti. Preklad: Zaplatíte ju v nasledujúcich splátkach.

Poplatok za poskytnutie úveru zapracujeme do splátok – Keďže prvé splátky idú na zaplatenie poplatku, úver sa nielenže nespláca, ale neplatia sa ani úroky. Teda o výšku nezaplatených úrokov sa zvýši výška dlhu. A začnú sa počítať úroky z nezaplatených úrokov. Preklad: Vždy nájdeme príležitosť, aby sme zneužili vašu finančnú negramotnosť.

Pavel Škriniar, analytik portálu www.FinančnáHitparáda.sk.