Úrokové sadzby hypoték. Oplatí sa porovnávať?

Veríte slepo svojej banke? Však, čo by to bolo za vzťah, ak by jeden alebo rovno obaja partneri klamali. No platí aj to, že dôveruj, ale preveruj.

Banka si aj svojich dlhoročných klientov preveruje cez úverový register či Sociálnu poisťovňu. Tak prečo by sa klient nemohol pozrieť ku konkurencii, ak chce hypotéku? A určite sa to oplatí. Priemerná sadzba trojročných fixácií je na úrovni 2,17 %. Rozdiel medzi najnižšou a najvyššou sadzbou je však až 1,01 % (pri iných fixáciách je rozdiel ešte väčší). V drahšej banke je tak mesačná splátka vyššia až o 14,4 %. Napríklad pri 30 tisícovej hypotéke na 30 rokov je to 15,51 eur mesačne (107,76 eur verzus 123,27 eur). Iba za rok tak klient môže úplne zbytočne zaplatiť na úrokoch viac ako 186 eur.

Porovnanie nám ukázalo, že pri jednoročných fixáciách je viac bánk nad priemernou sadzbou, pri trojročných a päťročných fixáciách zase viac bánk ponúka nižšiu ako priemernú sadzbu. Skrátka je pár bánk, ktoré majú až príliš vysoké sadzby. Ich klienti teda platia podstatne viac, ako by mohli.

Výška úrokových sadzieb FIX 1 rok
Priemerná úroková sadzba 3,23%
Minimálna úroková sadzba 2,25%
Maximálna úroková sadzba 3,88%
Výška úrokových sadzieb FIX 3 roky
Priemerná úroková sadzba 2,17%
Minimálna úroková sadzba 1,79%
Maximálna úroková sadzba 2,80%
Výška úrokových sadzieb FIX 5 rokov
Priemerná úroková sadzba 2,58%
Minimálna úroková sadzba 2,05%
Maximálna úroková sadzba 3,25%
 Pavel Škriniar, analytik portálu http://www.FinancnaHitparada.sk