Jan Kopecký získal český majstrovský titul s automobilom ŠKODA Fabia R5.

Piate víťazstvo v piatych pretekoch prináša posádke Jan Kopecký/Pavol Dresler triumf na českých majstrovstvách v rally (MČR).

Víťazstvo proti európskej elite na 45. ročníku Barum Czech Rally Zlín a prvý titul pre továrenskú posádku s automobilom ŠKODA Fabia R5. Špeciálny hetrik v tituloch pre dvojicu Kopecký/Dresler: najskôr majstri Európy (2013), potom ázijsko-pacifickí šampióni (2014) a teraz domáci majstri (2015).

Továrenský jazdec značky ŠKODA Jan Kopecký sa stal českým majstrom v rally, a venoval tak továrenskému tímu prvý titul s novým automobilom Fabia R5. Spoločne so svojím spolujazdcom Pavlom Dreslerom triumfoval Kopecký na 45. ročníku Barum Czech Rally Zlín na domácej pôde proti európskej elite, a nadchol tak tisícky fanúšikov. Po piatom víťazstve na piatych pretekoch sezóny sa posádka Kopecký/Dresler stala šampiónom českých majstrovstiev v rally (MČR). Tým sa im po víťazstve na majstrovstvách Európy (2013) a v ázijsko-pacifickom šampionáte (2014) podaril celkom ojedinelý hetrik v tituloch.

„Gratulácia českým majstrom Janovi Kopeckému a Pavlovi Dreslerovi! Prvý titul s novým automobilom ŠKODA Fabia R5 pre našu továrenskú posádku je odmenou za prácu celého tímu ŠKODA Motorsport. A zároveň je to aj potvrdenie, že sme pri vývoji nového súťažného špeciálu postupovali správne,“ chválil šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek.

Automobil ŠKODA Fabia R5, ktorý sa svetovej verejnosti predstavil až v apríli, sa v priebehu českých majstrovstiev ukázal ako spoľahlivý a rýchly víťazný automobil. Skúsený jazdec Kopecký zostal s autom s pohonom všetkých kolies aj v piatych pretekoch sezóny neporazený a nedal tak európskej elite žiadnu šancu. Predposledné preteky MČR boli zároveň súčasťou majstrovstiev Európy FIA v rally (ERC).

„Z majstrovského titulu máme obrovskú radosť! Václav Pech nám v priebehu sezóny určite neuľahčoval život. Ale náš automobil ŠKODA Fabia R5 je skutočne veľmi silný. Okrem toho by som chcel poďakovať tímu ŠKODA Motorsport, ktorý nám víťazstvo dosť uľahčil. Najskôr triumf na nemeckej rally na majstrovstvách sveta, o týždeň neskôr úspech na majstrovstvách Európy doma – zažívame skutočne úžasné obdobie. Teraz sa bude oslavovať,“ komentoval to Kopecký. 33-ročný jazdec tretíkrát získal vytúžený český titul – po roku 2004 (s automobilom ŠKODA Fabia WRC) a roku 2012 (s automobilom ŠKODA Fabia Super 2000).

Zaistilo mu ho presvedčivé vystúpenie na náročných asfaltových tratiach na Morave. Vďaka víťazstvu na všetkých ôsmich sobotňajších rýchlostných skúškach si posádka Kopecký/Dresler vypracovala náskok na hlavného rivala Václava Pecha, ktorý na spletitých šiestich nedeľňajších rýchlostných skúškach obhájila aj napriek tomu, že raz urobila hodiny. Mohla tak pokračovať vo svojej víťaznej sérii v dvojročných intervaloch. Po roku 2009, 2011 a 2013 oslávili štvrté víťazstvo na vrcholných pretekoch sezóny českých majstrovstiev.

Aj po historicky prvom zisku titulu s automobilom Fabia R5 pokračuje továrenský tím ŠKODA vo svojom tohtoročnom hone na tituly. V ázijsko-pacifickom šampionáte (APRC) má k titulu namierené továrenská posádka Pontus Tidemand/Emil Axelsson. Nádejné sú tiež vyhliadky továrenskej posádky Esapekka Lappi/Janne Ferm na majstrovstvách sveta FIA v rally (WRC 2). „Zisk prvého titulu je pre nás motiváciou k ešte tvrdšej práci na ďalších úspechoch,“ uviedol šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek.

Číslo pre Barum Czech Rally Zlín: 9

Nový automobil ŠKODA Fabia R5 dominoval aj na rally majstrovstvách Európy na Morave. Deväť z 15-ich rýchlostných skúšok vyhrala posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler. V sobotu pritom noví českí majstri predviedli úžasný výkon, keď pre seba rozhodli všetkých osem skúšok.

Barum Czech Rally Zlín – konečný stav, celková klasifikácia

  1. Kopecký/Dresler (CZ/CZ), ŠKODA Fabia R5 2:12.17,7 hod.
  2. Pech/Uhel (CZ/CZ), Mini John Cooper Works S2000 + 0.27,3 min.
  3. Kajetanowicz/Baran (PL/PL), Ford Fiesta R5 + 0.39,9 min.
  4. Lukyanuk/Arnautov (BY/RUS), Ford Fiesta R5 + 1.10,8 min.
  5. Valoušek/Havelková (CZ/CZ), ŠKODA Fabia Super 2000 + 2.30,0 min.

Majstrovstvá ČR v rally (MČR)

Súťaž:                                                  Dátum:

Rallye Šumava Klatovy                        24.04.–25.04.2015

Rallye Český Krumlov                          22.05.–23.05.2015

Rally Hustopeče                                    19.06.–20.06.2015

Rally Bohemia                                       10.07.–12.07.2015

Barum Czech Rally Zlín               28.08.–30.08.2015

Rally Příbram                                         02.10.–04.10.2015