Turbíny pre fínsku jadrovú elektráreň Hanhikivi vyrobia podľa francúzskych technológií.

Spoločnosť Fennovoima informovala, že energoblok jadrovej elektrárne Hanhikivi, ktorý postavia vo Fínsku podľa ruského projektu a s majetkovou účasťou Ruska, bude vybavený turbínou Arabelle od francúzskej spoločnosti Alstom. Spoločnosť informovala, že automatizácia bezpečnostných systémov bude zabezpečená britskou spoločnosťou Rolls-Royce alebo spoločnosťou Schneider Electric.

V utorok 30. júna 2015 Fennovoima odoslala fínskemu Ministerstvu zamestnanosti a ekonomiky žiadosť o udelenie licencie na výstavbu jadrovej elektrárne Hanhikivi. Elektráreň bude vybavená ruským reaktorom VVER-1200, postaveným podľa projektu AES-2006. Podľa plánu začne vyrábať elektrinu v roku 2024. Elektráreň bude stáť na myse Hanhikivi v okrese Pyhäjoki. Projekt spĺňa normy MAAE a EUR a bude prispôsobený fínskym národným bezpečnostným požiadavkám, ktoré sú podľa expertov celosvetovo najprísnejšie.

Rusatom Overseas, dcérska spoločnosť ruskej korporácie pre atómovú energiu Rosatom a spoločnosť Fennovoima, objednávateľ stavby, v roku 2013 podpísali zmluvu o výstavbe jadrovej elektrárne Hanhikivi. Ruská strana v roku 2014 získala na projekte 34 percentný podiel. Fínsky parlament v októbri 2014 väčšinou hlasov tento projekt schválil.

V januári 2015 vláda Ruskej federácie zaradila projekt výstavby jadrovej elektrárne Hanhikivi na zoznam návratných infraštruktúrnych projektov, ktoré spolufinancuje Fondom národného blaha (FNB). Maximálny objem prostriedkov určených na realizáciu FNB projektu predstavuje ekvivalent čiastky 2,4 miliardy eur v rubľoch, avšak neprekračuje 150 miliárd rubľov. Fond tento rok v marci vyčíslil prvú transakciu čiastkou 57,5 miliárd rubľov na projekt výstavby elektrárne.

Fínska energetická spoločnosť Fennovoima bola založená v roku 2007, aby postavila a prevádzkovala novú jadrovú elektráreň v blízkosti obce Pyhäjoki. Na financovanie tohto projektu používa vo svete ojedinelý model nazývaný Mankala. Ide o spojenie desiatok miestnych spoločností, ktoré spoločne zabezpečia väčšinu nákladov na prípravu projektu a jeho realizáciu. Prevádzkovateľ novej elektrárne im potom bude predávať energiu za výrobné ceny bez prirážky za dotácie obnoviteľným zdrojom, ktoré sú inak započítavané pri nákupe silovej elektriny. Viac ako 40 spoločností sa spojilo do združenia Voimaosakeyhtiö SF, ktoré má zabezpečiť 66% nákladov.