Sprinx FarmakoIndex: Reexport liečiv z Čiech sa prepadol o 25 percent. Predaj homeopatík vzrástol temer o 44 percent.

Za prvé štyri mesiace tohto roka bolo z Českej republiky vyvezených 3 783 065 balení liekov v celkovej hodnote 1,25 miliardy korún. V rovnakom období vlani to bolo 5 149 700 balení za 1,7 miliardy korún. V medziročnom porovnaní sa paralelný export prepadol o 25 percent. V prvom kvartáli roka 2015 pritom predstavoval 5 percent celkového objemu exportu. Vyplýva to z údajov Sprinx FarmakoIndexu.

Z dát je zrejmé, že hoci sa vyviezlo v počtoch balení o 17 percent menej ako v predchádzajúcom roku, obrat poklesol iba o 3 percentá. Dôvody môžu byť rôzne – regulácia dostupnosti na strane výrobcov, vývoj cien liekov v cieľových krajinách, pohyb kurzu, či zmena vyváženého sortimentu smerom k drahším prípravkom. Celkový objem predaja v ČR pritom v porovnaní s minulým rokom stúpol o 10 percent.

Paralelný export, či tzv. reexport znamená distribúciu registrovaného prípravku do inej členskej krajiny EÚ a to bez súčinnosti s držiteľom rozhodnutia o registrácii – napríklad výrobcom prípravku.

Najväčšie pohyby na trhu.

Tohtoročný apríl bol na českom farmaceutickom trhu poznamenaný výrazným rastom predajov liekov proti závislosti na nikotíne – o 26,4 %. Viditeľný je tiež rast v liekoch proti kašľu a na podporu vykašliavania. Medziročne sa konštantne zvyšuje aj záujem o homeopatiká, ktorých predaj sa v apríli medziročne zvýšil o 43,5% na 13,1 milióna korún.

„V prípade liečiv proti závislosti na nikotíne sa jedná o pozitívny trend, ktorý sa neprejavuje len v ČR. Ide o názorný príklad zmeny správania určitých sociálnych skupín pod plošne aplikovaným spoločenským a mediálnym tlakom. V prípade homeopatie stále ešte dobiehame priemer stredoeurópskeho regiónu, je to trend, ktorý bude pravdepodobne pokračovať“, hovorí Jiří Stránský.

Údaje o reexporte liekov zo Slovenska nie sú oficiálne známe z dôvodu odlišnej legislatívy. Aktuálnu situáciu vysvetľuje Rastislav Božek, expert zo slovenskej pobočky Sprinx Systems: “Reexport je často dôvodom nedostupnosti niektorých liekov na trhu, čomu sa Štátny ústav pre kontrolu liečiv snaží zabrániť zákazom ich vývozu. Zákonný rámec nepovoľovania vývozu však označila Európska komisia za neakceptovateľný. Ministerstvo zdravotníctva SR preto pripravuje zmeny, ktoré by mohli pomôcť nežiaduce efekty reexportu obmedziť.”