Staré mobily sú na dve veci.

V Orangei vyzbierali za štyri mesiace vyše 28 000 Starých mobilov a pomôžu tak náruči záchrany. Dlhodobá ekologická Orangeu Staré mobily sú na dve veci sa stále teší popularite. Od februára do konca mája v rámci nej zákazníci na predajné miesta priniesli viac ako 28-tisíc starých nepoužívaných mobilných telefónov. Vďaka tomu centru sociálnych služieb Náruč záchrany daruje Orange vyše 14-tisíc eur. Súťaž pokračuje aj v lete, prináša aj novinku – pomáhať bude viacerým organizáciám, ktoré pôsobia v regiónoch a venujú sa aktivitám na ich zveľadenie.

Nepotrebné mobily sú záťažou pre životné prostredie a v domácnosti väčšinou nemajú ďalšie zmysluplné využitie. V Orangei už dávnejšie našli spôsob, ako ich ekologicky zlikvidovať a zároveň ich premeniť na pomoc – v súťaži Staré mobily sú na dve veci.

Počas siedmej fázy projektu (beží kontinuálne už od roku 2013), ktorá trvala od februára do mája, sa podarilo vyzbierať 28 185 kusov nepotrebných mobilných zariadení. Najvyšší počet odovzdaných zariadení pritom predajne Orangeu zaznamenali vo februári, keď tam ľudia doniesli úctyhodných 10 707 starých mobilov. Rovnako ako v predošlých fázach súťaže, aj tentoraz daroval Orange za každý odovzdaný starý mobil 50 centov vybranej neziskovej organizácii. Za štyri mesiace kampane tak získalo centrum sociálnych služieb Náruč záchrany finančnú pomoc vo výške 14 092,50 eur, ktoré pomôžu rozvoju pomoci odkázaným seniorom, matkám, deťom.

K nim však pribudne ešte ďalších 451 eur, ktoré poputujú Náruči záchrany vďaka návštevníkom festivalu Ekotopfilm, kde sa podarilo vyzbierať úctyhodných 902 starých mobilov.

Pomoc bližšie

Letné pokračovanie projektu prináša aj jednu novinku – suma, ktorú Orange daruje za vyzbierané mobily, bude odteraz putovať nie jednej, ale viacerým neziskovým organizáciám v regiónoch. Tí, ktorí sa rozhodnú odovzdať starý mobil tak budú môcť pomáhať ešte adresnejšie – vždy vybranej organizácii vo svojom regióne. Finančná pomoc za odovzdané mobily bude v každej fáze súťaže prerozdelená medzi 4 aktuálne vybrané organizácie – po jednej zo západného, stredného a východného Slovenska a vzhľadom na veľkosť aj z bratislavského regiónu.

V nasledujúcej fáze, ktorá potrvá od 1. 6. do 30. 9. 2015 bude Orange spolu so zákazníkmi zbierať staré mobily pre tieto organizácie:

západné Slovensko OZ Centrum environmentálnych aktivít
stredné Slovensko CEEV Živica, n.o.
východné Slovensko OZ Sosna
bratislavský kraj DAPHNE – Inštitút aplikovanej ekológie

Orange tak spoločne so zákazníkmi ekologickou likvidáciou starých zariadení nielen pomôže životnému prostrediu, ale zapojeným zákazníkom zároveň opäť dáva možnosť každý mesiac vyhrať jeden z piatich iPhonov 6. Staré mobily je možné odovzdať v ktorejkoľvek predajni Orangeu na Slovensku.