Výnimočná manufaktúra.

Písal sa rok 1865 a mladý podnikateľ vo veku sotva 22 rokov, nezávislý vizionár a budúci kapitán priemyslu, aký sa objaví len raz za sto rokov, Georges Favre-Jacot založil hodinársku firmu, ktorá sa stala jednou z prvých priemyselných manufaktúr hodiniek modernej doby. Každému naokolo vštepoval svoje podnikateľské a priekopnícke nadšenie. Spôsobil prevrat v hodinárskom priemysle a trpezlivo budoval históriu náramkových hodiniek Zenith.

JEDINEČNÁ VÝROBA

Napriek svojmu mladému ​​veku Georges Favre-Jacot vedel, že vytŕčať z davu znamená byť odvážny. Jeho meno žije už od roku 1865, keď sa mu podarilo vytvoriť uznávanú značku na čele hodinárskeho priemyslu.

Hodinárska manufaktúra Zenith vytrvalo zdokonaľuje technický a umelecký charakter výroby už vyše 150 rokov. Nepretržite sa usiluje o ďalšie inovácie a neúnavne rozvíja svojho podnikavého ducha. Spoločnosť zamestnáva asi 80 rôznych profesií, v oblasti chronometrie získala 2333 cien, čo predstavuje absolútny rekord, na konte má viac než 300 patentov a vyše 600 rôznych hodinových strojčekov. Jedným z príkladov sú hodinky El Primero s prvým integrovaným automatickým chronografom, ktoré sa začali vyrábať v roku 1969. Čísla síce neodhalia celú pravdu, hovoria však samé za seba. Tieto technické úspechy, ktoré sú pýchou značky a vytvorili hodinbfygykám dobré renomé, by však boli nemysliteľné bez mužov a žien, ktorí ich denno-denne zdokonaľujú. Tajomstvo úspechu spoločnosti Zenith spočíva práve v nich – v umelcoch a ich zručnostiach, nápadoch a skúsenostiach, v ich nadšení a dedičstve. Ide o víťazstvo intelektu nad hmotou. Najpozoruhodnejšie na tom všetkom je, že tieto vzácne zručnosti a postoje sa odovzdávajú z generácie na generáciu už 150 rokov. Duch manufaktúry je prítomný pre všetkých, ktorí do nej vstúpia.

Prinajmenšom ide o jedinečnú stavbu. Budova je kombináciou skla a kovu, prerušovaná oknami orámovanými bielymi a červenými tehlami priamo z tehelne G. F. Jacota. Všetkých 18 budov manufaktúry sa nachádza na rovnakom mieste, kde v roku 1865 George Favre-Jacot položil základný kameň svojej továrne. Ide o územné prepojenie, ktoré je raritou samo o sebe. Vôbec prvá manufaktúra hodiniek, ktorej kompletná rekonštrukcia bude dokončená budúci rok, bola v roku 2009 zaradená na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Manufaktúra predstavuje magickú kombináciu extrémnej technickej prepracovanosti a umeleckých znalostí. Od miniaturizácie po chronometriu, od výskumu nových materiálov po prepracovanosť tvarov, od prípravy prototypu po zistenie komplikácií. Súčasné výrobné procesy spoločnosti Zenith spájajú takmer zabudnuté remeselné zručnosti s najmodernejším vybavením. Navyše sa to všetko deje so zachovaním tradície a snahou o dokonalosť. Práve vďaka súladu týchto faktorov s množstvom každodenných úkonov pri prevádzke podniku a udržaniu pôvodného, nadčasového štýlu si spoločnosť Zenith zachovala skutočne výnimočný charakter výroby.