Vedeli ste, že nealkoholické pivo je vhodné aj na pitie pred šoférovaním alebo v práci?

Nealkoholické pivo si môžu aj šoféri dopriať bez obáv. Najnovšia štúdia Fakultnej nemocnice v Trenčíne totiž dokázala, že konzumácia 1,5 litra nealkoholického piva Birell v priebehu hodiny nevedie k preukázaniu hladiny alkoholu v krvi a neukáže sa ani pri priebežnom meraní v dychu.

„Štúdie sa zúčastnilo 50 osôb, z toho 11 mužov a 39 žien. Priemerný vek mužov dosiahol 39 rokov a u žien to bolo v priemere 40 rokov. Môžeme potvrdiť, že po konzumácii troch 0,5 l nealkoholických pív Birell v priebehu jednej hodiny nebola preukázaná prítomnosť alkoholu v krvi,“ priblížil výsledok testovania MUDr. Oto Herman, primár interného oddelenia Fakultnej nemocnice v Trenčíne, kde sa štúdia realizovala.* Doplnil, že konzumované množstvo piva je metabolicky nezaťažujúce a bezpečné. Nie je teda dôvod, prečo by sa ním nebolo možné  osviežiť podobne ako inými nealko nápojmi aj pri činnostiach vyžadujúcich sústredenie a „čistú myseľ“, ako je napríklad v práci alebo pred šoférovaním.

Pred začiatkom testovania urobili lekári u sledovaných osôb odber krvi a dychovú skúšku na alkohol/etanol. Táto skúška bola u všetkých negatívna. Každá zo sledovaných osôb  následne skonzumovala tri nealkoholické pivá Birell, vždy v množstve 0,5 litra. V časovom rozpätí 15 až 20 minút po konzumácii každej dávky bola vykonaná dychová skúška na alkohol. Po vypití poslednej dávky bol opätovne vykonaný odber krvi. U žiadneho z 50 účastníkov nebola preukázaná prítomnosť alkoholu v krvi.

Výsledky štúdie privítal producent nealkoholického osvieženia Birell – Pivovary Topvar. „Nealkoholické pivo sa teší veľkej obľube Slovákov, no ešte aj dnes vnímame obavy konzumentov, že po nealko pive môžu nafúkať. Výsledky štúdie ale ukázali, že ani po vypití troch nealkoholických pív Birell v relatívne krátkom čase nenafúkate, ani vám nenamerajú alkohol v krvi,“ zhrnula výsledky testovania manažérka značky Birell Katarína Hozáková a dodala, že spoločnosť Pivovary Topvar by chcela zabezpečiť dostupnosť Birellu aj na miestach, kde doposiaľ nebolo nealko pivo bežným nápojom, napríklad vo výrobných závodoch. „Vychádzame aj zo skúseností našich českých susedov, kde je Birell používaný v rôznych výrobných závodov už niekoľko rokov ako vhodný nápoj pre dodržiavanie pitného režimu,“ doplnila Katarína Hozáková.

Okrem nealkoholického piva Birell svetlý priniesla túto jar spoločnosť Pivovary Topvar nealkoholické osvieženie Birell aj v dvoch nových variantoch Birell Limetka & Malina a Birell Zázvor, ktoré doplnili minuloročnú úspešnú príchuť Pomelo & Grep. Pre spotrebiteľov, ktorí vyznávajú aktívny životný štýl, môže byť dôležité to, že Birell je vyrábaný len z prírodných surovín – sladu, chmeľu a vody. Ochutené verzie sú s prídavkom ovocných štiav, bez umelých farbív alebo konzervačných látok.

*Štúdia bola realizovaná v dňoch 13.-16. apríla 2015 prístrojom Drager – tzp Alcotest 75810 v.č. 8319700, štandardizovaným a certifikovaným na vykonávanie uvedeného testu. Na testovanie bolo použitých 75 l nealkoholického piva Birell.