Pešia turistika po Dolnom Rakúsku: Unikátne miesta, divoká letná príroda a pohodlné horské chaty.

Letná sezóna v Dolnom Rakúsku so sebou prináša výnimočné zážitky aj vďaka pešej turistike. Vyberte sa na niekoľkodňovú túru, pútnické miesta, rodinnú vychádzku po historických chodníkoch či s priateľmi divokou prírodou. Čakajú vás jedinečné prírodné úkazy v Ötscherskej rokline, stredoveké kláštory, 1. horská železnica na svete, hudobné koncerty priamo v horách, tradičné rakúske chalupy, nedotknutá príroda i náročné chodníky pre skúsených športovcov.

Pešo až na vrchol: Leto na horách v Dolnom Rakúsku sprevádzané 4 túrami.

Ľahké etapy pre rodiny, dlhé a náročné túry pre profíkov – dolnorakúske hory ponúkajú turistickú trasu pre každého podľa jeho nárokov a schopností. Mostviertelské prírodné divadlo a kráľovstvo chát vo Viedenských Alpách. To sú dva regióny, ktoré zostavili 4 veľké túry s úplne odlišným charakterom pre svojich návštevníkov.

Krajinská výstava a prírodný park Ötscher.

V „rakúskom Grand Canyone“ nájdete krištáľovo čisté vodopády, turistické chodníčky a množstvo dôvodov na obdiv. V polovici cesty vás očakáva útulná chata Ötscherhias s výdatným občerstvením a prekrásnym výhľadom. Alpská túra začína pri centre prírodného parku Ötscher-Basis, kde sa koná Dolnorakúska krajinská výstava 2015 s názvom „ÖTSCHER:REICH – Alpy a my“. Ďalším zážitkom je najstaršia vodná elektráreň spoločnosti EVN, elektráreň Wienerbruck, ktorá dodáva energiu aj Mariazellskej železnici. Romantická roklina Ötschergräben je jedinečným prírodným divadlom: Po stáročia sa cez vápenatý masív predierali malé potôčiky a riečky, ktoré po sebe zanechali hlboké tiesňavy, bizarné skalnaté úkazy a jedinečné vodopády. Na najkrajšej turistickej trase roka 2011 narazíte aj na útulnú chatu Ötscherhias, ktorá je obľúbenou zastávkou na občerstvenie (máj až október, do 17:00 hod.). Posilnení a plní dojmov nakoniec dorazíte až do cieľa, ktorým je železničná stanica Erlaufklause. Osem z pätnástich staníc výstavy ÖTSCHER:REICH možno pohodlne navštíviť po Mariazellskej železnici, pričom vstupenka je zároveň aj lístkom na vlak. Dodatočne si dennú vstupenku na krajinskú výstavu môžete zakúpiť aj priamo vo vlaku iba za 24,90,- EUR pre dospelých a 12,50,- EUR pre deti. V cene je zahrnutý vstup na výstavu, ako aj jazda po celej trase Mariazellskej železnice na celý jeden deň.

Rašelinisko a náhorná plošina.

Viac prírody niekde len tak neuvidíte: Po úžasnom výhľade z náhornej plošiny Hochreit vás napínavý tematický chodník prevedie cez jedno z posledných vrchoviskových rašelinísk Európy. Medzi Hochkarom a Dürrensteinom leží čarokrásny Göstling, kde môžete relaxovať na vonkajších pohovkách pri ihrisku alebo v soľnom kúpeli. Zvlášť sa oplatí vidieť Zážitkový svet Mendlingtal: Po drevených stupienkoch preskúmate jedinú funkčnú rizňu strednej Európy a po cestičkách v rokline objavíte napínavé zážitkové stanice. Vo výške 900 m nad morom sa nachádza na výhľady bohatá náhorná plošina Hochreit, ktorá je turistickým rajom pre celú rodinu. Tu možno cez rozsiahlu krajinu a šťavnaté pastviny prejsť až k 300 rokov starému majeru Ablass uprostred prírodnej rezervácie, kde sa usilovní turisti odmenia výdatnými dobrotami, zatiaľ čo si ich deti prídu na svoje v detskej zoo. Obdivuhodné vrchoviskové rašelinisko Leckermoor je domovom množstva rastlinných a živočíšnych druhov ohrozených vyhynutím. Môžete tu uvidieť perlovca mokraďového, ktorý je pozostatkom doby ľadovej, ako aj nedotknutý rašelinník. Na napínavom tematickom chodníku preskúmate po chodníčku jedno z posledných a najkrajších vrchoviskových rašelinísk Európy.Photo8+

Príroda a pohodlie.

Hurá na Rax a rovno do chaty: Kto by chcel putovať cez rozmanitý rastlinný svet pohoria Rax a zároveň si pritom aj príjemne oddýchnuť, pre toho sú posedenia na chatách to pravé. Lepšie sa už tunajšia panoráma vychutnať veru ani nedá. Najstaršou rakúskou lanovkou sa vyšplháte do Raxalpského horského penziónu s jeho pohodlnými ležadlami na panoramatickej terase. Potom pohodlne prejdete naprieč šťavnatými pastvinami až k chate Ottohaus. Tu na vás čaká voňavá a pestrá alpská záhrada s rozlohou 4 000 m2 s vyše 200 druhmi rastlín typických pre tento región. Absolútna nádhera! Naprieč zelenými lúkami sa dostanete až k bio-certifikovanej chate Seehütte. Tá je vychýrená aj za hranicami Viedenských Álp svojou tvarohovou štrúdľou, no ochutnajte aj bravčové pečené na dreve alebo sezónnu divinu priamo z pohoria Rax. Mimochodom, minimálne rovnako skvelý je aj tamojší výhľad. Takže si pribaľte aj fotoaparát! Čerstvo posilnení pôjdete ku krížu Preiner Wand na najvyššom vrchole túry. Panoramatické miesto na odpočinok ponúka ohromujúci pohľad z Luckerte Wand až na pohorie Bucklige Welt. Cez voňavé borovicové lesy sa znova vrátite k chate Ottohaus, potom späť k opaľovacím ležadlám horského penziónu a na záver k lanovke Raxseilbahn.

Región a trasa.

Dobré výhliadky na regionálnej trase: Zo šťavnatých lúk cez nezabudnuteľné panorámy až k vynikajúcej regionálnej kuchyni. Tu sa vám splnia všetky želania. Žiaden div, že chata Naturfreundehaus Knofeleben je taká obľúbená. Výlet začína pri historickej železničnej stanici v prekrásnom sviežom letnom meste Payerbachu. Po stopách zelených značiek Viedenských Álp prídete k rozhľadni Jubiläumswarte, ktorá vás odmení pohľadom na 150 rokov staré svetové kultúrne dedičstvo, Semmerinskú železnicu. Ako 1. horská železnica na svete má 41 kilometrov, 16 viaduktov, 15 tunelov a 100 murovaných oblúkových mostov. Vo výške 1 182 m na vás čaká perfektné miesto na oddych: chata Waldburgangerhütte na vrchu Gahns s dychberúcim panoramatickým výhľadom. Od roku 1929 ponúka občerstvenie turistom, ktorí k nej prichádzajú zo všetkých svetových strán cez lúku Bodenwiese. Krásny výhľad pokračuje aj naprieč šťavnato-zelenou pastvinovou krajinou. V sprievode rytmických zvukov kravských zvoncov dorazíte k ďalšej chate. O 6 km kilometrov neskôr dorazíte do cieľa, k najobľúbenejšej chate roka 2014: Naturfreundehaus Knofeleben vo výške 1 250 m n.m. Tu si vychutnáte skvelú regionálnu sezónnu kuchyňu v panoramatickom hostinci s krásnym výhľadom na rozmanitú krajinu Viedenských Álp. V tejto pôžitkárskej chate môžete aj prenocovať.

Zoznam chát nájdete na stránke: http://www.dolne-rakusko.info/portal/sk/?tt=NOESK_R37

  • Zvučný začiatok túry v divokom regióne Mostviertel 6. – 7. júna 2015: Gipfelklaenge

Rozsiahle túry s bohatým hudobným sprievodom charakterizujú program podujatia „gipfelklaenge“ v dňoch 6. až 7. júna. Po úspechu premiéry z roku 2011 a ďalších skvelých zážitkoch z nasledujúcich ročníkov sa tohtoročný spoločný projekt spoločnosti Mostviertel Tourismus a organizátora kultúrnych podujatí „wellenklaenge, lunz am see“ koná po piatykrát na rôznych pódiách alpského regiónu Mostviertel. Tento rok sa môžete tešiť na impozantnú kulisu Traisen-Gölsentals a prírodný park Ötscher-Tormäuer.

Viac info na: http://www.mostviertel.at/wanderbare-gipfelklaenge

Photo7+

Pešo za zážitkami: diaľkové turistické trasy v Dolnom Rakúsku

Nezabudnuteľné pešie túry pre tých, ktorí radi relaxujú, milovníkov výhľadov a objaviteľov prírody.

Dolné Rakúsko ponúka množstvo rozličných diaľkových turistických trás. Welterbesteing Wachau vás pozýva prejsť kraj medzi Dunajom, vínom a marhuľami. 180 km dlhá turistická trasa prepája na historických chodníkoch 13 obcí oblasti Wachau – kraja svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Vedie k 20 hradom, zrúcaninám a zámkom, k 3 kláštorom a ukazuje okúzľujúcu krajinu okolo rieky s jej kamennými terasami a strmými vinohradmi. Trasa je rozdelená na 14 etáp a môžete ju prejsť z oboch strán.

Pohodlná trasa plná histórie a kultúry.

Novo značená medzištátna turistická trasa Lainsitzweg v Hornom Waldvierteli, ktorá vedie od Lainsitzquelle in Karlstift k hraničnému prechodu Chlum a ďalej do Čiech, približuje turistom na štyroch etapách mnohé historické, kultúrne a kulinárske atrakcie regiónu. Okrem toho sú tu viaceré možnosti na kombináciu pešej turistiky s cestovaním železničnou dopravou.

Jakubova pútnická cesta. 

Weinviertel sa vyznačuje pokojnou a miernou turistikou. Mohli by ste si myslieť, že tento región vznikol špeciálne pre pútnikov. Prechádza tadiaľto 153 km dlhá pútnická cesta Jakobsweg (Jakubova cesta) z Drasenhofenu cez Poysdorf, vinárske mesto Rakúska, a ďalej cez Mistelbach, najvyššiu vyvýšeninu Weinviertelu, až do Krems an der Donau. Ak by niektorí turisti po takmer 6 dennom putovaní cez Weinviertel nemali dosť, môžu pokračovať ďalej na Jakobsweg v Podunajskom regióne od Göttweig po Melk. Rozľahlá krajina, malebné vinice a vínne uličky v robia z Jakobsweg mimoriadny zážitok a to v každom ročnom období.

Dolné Rakúsko poskytuje veľmi hustú sieť turistických chodníkov v celkovej dĺžke vyše 15 000 kilometrov. Vybrať si z tejto obrovskej ponuky nemusí byť vždy jednoduché, keďže každý turista môže mať iné nároky. Na oficiálnej stránke Dolného Rakúska nájdete veľký katalóg, v ktorom sú uvedené všetky informácie o turistických chodníkoch vrátane máp či profilov terénu. Celkovo 21 turistických chodníkov nájdete v mape peších turistických trás Dolného Rakúska online na stránke dolne-rakusko.info: http://www.dolne-rakusko.info/portal/sk/?tt=NOESK_R34&id=88256