Od základov až po strechu: Postavte s Leierom energeticky úsporný dom výhodne a efektívne!

Postaviť dom výhodne a presne podľa predstáv investora je vždy náročná výzva a to rovnako pre projektanta, ako aj pre stavebnú firmu. V praxi sa čoraz častejšie osvedčujú riešenia, pri ktorých dochádza k úsporám už pri nákupe materiálu, ale najmä v čase zavedenej prevádzky. Spoločnosť Leier ponúka zákazníkom stavebné komponenty vo výhodných cenách, ktoré zároveň spĺňajú nároky nízkoenergetickej stavby . Ktoré to sú?

Obvodové múry                                                                                                          

Kľúčové parametre energeticky úsporného domu zabezpečuje predovšetkým vyhotovenie obvodových múrov. V tomto prípade sa skutočne neoplatí šetriť na kvalite. Pri výbere materiálu si treba všímať najmä parameter tepelný odpor muriva (R), súčiniteľ prechodu tepla (U) a tepelno-izolačné vlastnosti celkovo. Veličina tepelný odpor vyjadruje ako daný materiál dokáže zadržať teplo. Akú hodnotu dosiahne závisí najmä od toho, aká je hrúbka muriva, použitý materiál a jeho vodivosť. Čím je tepelný odpor vyšší, tým lepšie. Súčiniteľ prechodu tepla predstavuje prevrátenú hodnotu tepelného odporu (R). Preto by mal mať čo najnižšie hodnoty. Murivo tým dosahuje lepšie tepelno-izolačné vlastnosti. Od 1.1. 2013 vstúpila do platnosti nová zrevidovaná norma STN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Od roku 2015 táto norma sprísňuje požiadavky najmä na hrúbky tepelnej izolácie. Už pre budovy postavené v roku 2015 budú platiť nové odporúčane hodnoty. Po roku 2020 prídu do platnosti pre budovy s takmer nulovou spotrebou energie cieľové odporúčané hodnoty. Norma sa vzťahuje na všetky budovy, na ktorých výstavbu, alebo zmenu stavby, je potrebné stavebné ohlásenie alebo stavebné povolenie.

Spoločnosť Leier Baustoffe SK zákazníkom ponúka na výber keramické murovacie tvarovky, ktoré spĺňajú štandard pre energeticky úspornú stavbu. Najmodernejším tehliarskym produktom, ktorý spadá do tejto kategórie, je tehla LeierPLAN 44 iSO +. Jedná sa o izolovanú tehlu so sivým polystyrénovým izolantom, ktorá je vhodná na obvodové múry na stavbu objektov s veľmi nízkou spotrebou energie na vykurovanie. Materiál je dokonca vhodný aj pre pasívny dom.

  • Hrúbka výsledného muriva: hrúbka muriva bez omietok 44 cm
  • Tepelnoizolačné parametre obvodovej steny (hodnota súčiniteľa U): U = 0,15 W/m2K

Komínové systémy

Dôležitým stavebným prvkom rodinného domu je určite komínový systém, ktorý v kombinácii s tradičným krbom dodáva interiéru príjemný vzhľad. Ani v nízkoenergetickom dome sa nemusia majitelia vzdávať predstavy o horiacom kozube. Vyberať však treba obozretne. Energeticky úpornú stavbu charakterizuje najmä efektívny systém udržiavania komfortnej obytnej klímy. Je preto potrebné zabrániť nežiadúcemu unikaniu tepla cez komín, ale tiež prehrievaniu. Vhodné sú spotrebiče bez potreby prísunu vzduchu z miestnosti, teda také, do ktorých sa potrebný vzduch privádza cez komín. Zabraňuje sa tak zbytočným teplotným výkyvom v interiéri. Klasické otvorené kozuby preto nie sú najvhodnejším riešením. Užitočné je, keď systém umožňuje pripojiť aj ďalšie vykurovacie zariadenia na rôzne palivá, napríklad aj na biomasu.

Izolovaný komín Leier ECO je ideálny pre použitie v rodinných domoch. Slúži na pripojenie širokej škály vykurovacích zariadení s otvorenou spaľovacou komorou, ktoré sú na rôzne druhy palív – krbové vložky alebo kotly na tuhé palivo. Cez komínové teleso s pomocnou šachtou je možné priviesť vzduch potrebný pre spaľovanie.

Komínový systém Leier Multikeram LAS predstavuje najvyššiu technickú úroveň, je vhodný na pripojenie spotrebičov na rôzne palivá s otvorenou, ale aj uzavretou spaľovacou komorou. Je optimálnym riešením pre plynové turbo a kondenzačné kotly , ako aj pre kotly na tuhé palivá s uzavretou spaľovacou komorou. Tento komín zabezpečuje najväčšiu slobodu pri výbere vykurovacieho zariadenia, umožňuje vykonať v priebehu užívania stavby výmenu vykurovacieho zariadenia.

Strešná krytina

Pre energeticky úsporný dom spĺňa strecha dôležitú úlohu. Zásadným spôsobom chráni interiér pred únikom tepla, ale aj pred nežiaducim prenikaním chladu. Mala by byť navrhovaná s ohľadom na dosiahnutie potrebných energetických parametrov. Pre úsporné stavby sa z hľadiska množstva použitého materiálu a konštrukčnej vhodnosti uprednostňuje plochá, alebo len mierne zdvihnutá, pred klasickou sedlovou strechou. Mnohí zákazníci vyhľadávajú zlatú strednú cestu, pri ktorej dom pôsobí klasickým dojmom, ku ktorému patrí aj klasická strecha, spĺňa však aj kritériá energeticky úspornej stavby. V takom prípade sa odporúča zvoliť strechu s miernym zdvihnutím a klasickým šindľom, na ktorú je možné pripevniť napríklad solárne kolektory – moderné ekologické riešenie pre ohrev.

Betónová strešná krytina Leier je zhotovená z prírodných surovín, rozmerovo presná moderná technológia výroby zaručuje rozmerovú presnosť škridiel tak, aby do seba presne zapadali. Uzavretý výrobný proces s nízkou spotrebou energie nezaťažuje životné prostredie a jeho neustála kontrola a použitá technológia umožňuje poskytnúť 35 ročnú záruku na rozmerovú presnosť, vodotesnosť a mrazuvzdornosť. Dvojnásobná povrchová úprava zabraňuje usádzaniu machov a nečistôt a tým zvyšuje odolnosť materiálu voči pôsobeniu nepriaznivých vplyvov. Dôležitou vlastnosťou betónovej strešnej krytiny Leier je, že rokmi jej pevnosť narastá. Medzi najžiadanejšie typy škridiel z ponuky spoločnosti Leier patrí model   Toscana s troma typmi prevedia – basic, classic a extra.