Hnačka je často podceňovaný príznak črevných ochorení.

Koniec zimného a začiatok jarného obdobia sa vyznačuje zvýšeným výskytom infekčných chorôb. Niektoré vírusy a baktérie spôsobujú zažívacie problémy sprevádzané predovšetkým hnačkou. Zhruba 90 % akútnych hnačiek je zapríčinených práve infekciami. Hnačka predstavuje nielen nepríjemný problém, ale môže byť aj známkou vážnejšieho ochorenia a v krajných prípadoch môže ohroziť život človeka.

Z tohto dôvodu je dôležité rozlišovať rôzne typy hnačiek. Vo všeobecnosti sa hnačka prejavuje častým (viac ako trikrát za deň) vyprázdňovaním riedkej, neformovanej stolice. Okrem frekventovaného chodenia na toaletu sa môžu objaviť aj ďalšie symptómy – kŕče v bruchu, pocit nevoľnosti a malátnosti, niekedy i zvracanie. Z praktického hľadiska rozlišujeme hnačky na dve skupiny. Akútne a chronické.

Akútna hnačka

Vzniká náhle a trvá najviac 14 dní. Najčastejšou príčinou je infekcia, pri ktorej napadnú tráviacu sústavu baktérie, vírusy či parazity. Ďalšou príčinou môžu byť chyby v stravovaní a pitnom režime, vegetatívne dôvody ako nervozita a strach alebo vedľajšie účinky niektorých liekov (napríklad antibiotík a pod.)

Chronická hnačka

Trvá dlhšie než 14 dní. Môže ísť o organické ochorenie tenkého či hrubého čreva (zhubný nádor či Crohnova choroba a i.). Alebo sa jedná o ochorenie niektorého orgánu tráviacej sústavy či problém mimo tráviaceho traktu, napr. diabetes, karcinóm štítnej žľazy, atď. V každom prípade, ak postihnutá osoba trpí chronickou hnačkou, je potrebné okamžite navštíviť lekára.

Najzávažnejšia hrozba pri hnačkách je dehydratácia

Najväčším nebezpečenstvom pri hnačke je strata tekutín a rozvrat vnútorného prostredia. Môže nasledovať kolaps a strata vedomia. V krajných prípadoch, u najohrozenejších skupín pacientov ako malé deti, seniori a chronicky chorí, môže dehydratácia ohroziť život človeka. Dopĺňať tekutiny by mal pacient sladkým čajom, minerálnou vodou, iontovými nápojmi, polievkami či rehydratačnými nápojmi.

Samoliečba hnačky

Je dôležité si uvedomiť, že hnačka nie je choroba, ale len symptóm ochorenia. Pokiaľ ide o liečbu oboch typov vyššie uvedených hnačiek, účinné sú voľno predajné prípravky, tzv. adsorbenciá. Na svoj veľký povrch dokážu naviazať plynné i pevné škodlivé látky a odvedú ich z tela von. Do tejto skupiny patrí napríklad Tammex. Jeho výhoda spočíva najmä v šetrnom zložení. Existuje v dvoch variantoch – Tammex family, ktorý obsahuje samotný diosmektit, čo je čistený íl alebo Tammex family plus, ktorý navyše obsahuje prebiotickú vlákninu. Diosmektit na seba viaže, a tak eliminuje patogénne látky ako baktérie,vírusy a toxíny, pričom chráni črevnú sliznicu pred poškodením. Má tiež ďalšie výhody – nie je toxický, nevstrebáva sa do organizmu a nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky. Prebiotická vláknina je zdrojom výživy pre prospešné baktérie v našom tele, najmä v hrubom čreve a pomáha tak obnoviť prirodzenú črevnú mikroflóru.

 

 

Výrobky Tammex family s príjemnou pomarančovou príchuťou sú vhodné pre celú rodinu.

Viac informácií na www.tammex.eu