Obľúbený klasický batoh sa teraz predstavuje v novom rustikálnom dizajne – Kånken No. 2.

Prvý batoh Kånken bol predstavený v roku 1978 ako prevencia pri problémoch s chrbticou u detí školského veku naprieč Švédskom. V priebehu niekoľkých rokov sa batoh stal jedným z najpopulárnejších produktov značky Fjällräven. Najnovšia verzia Kånkenu sa vyrába z vysokoodolného materiálu G-1000 HeavyDuty s koženými detailmi.

Dnešný Kånken je v princípe rovnakým produktom, ako jeho prvá verzia, no navyše si možno vybrať z množstva veľkostí a farieb. Jediné, čo sa doposiaľ nemenilo, je materiál, z ktorého sa batoh vyrába, a to tkanina Vinylon F. Aktuálne však Fjällräven predstavuje novú, špeciálnu verziu výrobku ako súčasť produktovej série Numbers.

Kånken No. 2 je vyrobený z vysokoodolného materiálu G-1000 HeavyDuty, outdoorovej, extra trvácnej a pevej tkaniny, s rukoväťami a detailmi z kože v prírodnom tóne. Materiál možno ošetriť voskom Greenland Wax pre zabezpečenie extra ochrany pred počasím a opotrebovaním. Vosk zároveň dodá batohu krásny lesk. V porovnaní s klasickou verziou obsahuje novinka podložku na sedenie z materiálu G-1000 HeavyDuty, ktorá je navyše vystužená.

Dizajn batohov je rovnaký ako pri klasických modeloch, teda disponuje veľkým hlavným otvorom, ktorý umožňuje napríklad jednoduché vkladanie a vyberanie dokumentov alebo notebooku. Okrem toho je vybavený dvomi bočnými vreckami a jedným predným vreckom na zips. Podložka na sedenie je umiestnená v zadnej časti batoha, čím mu dodáva pevnú štruktúru. Rovnako tak poskytuje používateľom komfort počas jeho nosenia, keďže vďaka nej obsah batoha netlačí chrbát jeho majiteľov. Flexibilné a nastaviteľné popruhy sú vyrobené z polypropylénu.

Kånken No. 2 je dostupný v predaji od leta 2014.

Objem: 16 litrov

Hmotnosť: 550 amov

Príbeh batoha Kånken

Koncom sedemdesiatych rokov poukázali štatistiky na rastúce množstvo problémov s chrbticou u detí školského veku navštevujúcich švédske školy. Experti videli príčinu v jednostrannej záťaži chrbta nosením vtedy obľúbených tašiek na rameno, a predvídali, že bolesť ustúpi, keď sa váha rovnomerne rozloží na obe plecia.

Zakladateľ značky Fjällräven, Åke Nordin, si danú správu prečítal a rozhodol sa problém vyriešiť. Vytvoril dostupný a praktický batoh disponujúci veľkým priestorom určeným na školské knihy a dosky. Batoh dostal meno Kånken a bol odprezentovaný v spolupráci so Švédskou skautskou asociáciou práve v čase, keď sa začínal školský rok 1978. Kånken zožal veľký úspech a v priebehu rokov sa predali už milióny batohov.

V roku 2008 sa Kånken stal prvým batohom na svete, ktorý možno označiť ako šetrný voči životnému prostrediu.