Atómové servery – nové ekologické dátové centrá.

Počítače sú dnes bežnou súčasťou nášho života a len málokto sa zamýšľa nad tým, že elektrinu nespotrebováva len jeho počítač, ale aj servery, ktoré používa na vyhľadávanie a na ktorých má uloženú napríklad elektronickú poštu. Približne 35% elektriny, ktorú v roku 2013 spotrebovala spoločnosť Google, pochádzala z obnoviteľných zdrojov. Ruská spoločnosť Rostelecom sa rozhodla postaviť dátové centrum v blízkosti Kalininskej jadrovej elektrárne, z ktorej bude čerpať lacnú a bezuhlíkovú elektrinu.

Telekomunikačná spoločnosť Rostelecom, najväčšia spoločnosť v Rusku poskytujúca služby dátových centier sa po odkúpení spoločnosti Safed chystá na unikátny projekt. Obe spoločnosti majú v pláne postaviť v susedstve Kalininskej jadrovej elektrárne nové dátové centrum s 8 000 servermi, čo predstavuje zhruba 30% z celkového počtu serverových skríň v Ruskej federácii. Nové dátové centrum tak bude najväčším v Rusku. Bude postavené na komerčnej prevádzke a medzi hlavných zákazníkov by mali patriť klienti z oblasti bankovníctva a poisťovníctva.

Ďalšie veľké dátové centrum by mohlo vzniknúť v blízkosti Uralu. Tu hľadá spoločnosť Safed vhodnú lokalitu, kde by mohla mať lacnú elektrinu podobne ako v prípade Kalininskej elektrárne. V pláne sú aj malé centrá, každé s približne tisíckou serverov, vo všetkých federálnych oblastiach Ruskej federácie.

V Rusku ide o výnimočný projekt, pretože v súčasnosti len asi 15% serverových centier leží mimo Moskvy a Petrohradu. Postaviť tak veľké dátové centrum ďaleko od veľkých miest je pomerne odvážny krok a potenciálni zákazníci si budú na tento trend ešte len zvykať. Keď klienti hľadajú nového poskytovateľa služieb v oblasti uchovávania dát, väčšina z nich vyžaduje, aby boli servery umiestnené v Moskve alebo jej blízkom okolí, kvôli veľmi rýchlemu prístupu v prípade problémov s dátami.

Budovanie nových dátových centier vo veľkých mestách sa stáva čoraz nákladnejšie kvôli nedostatku pozemkov a vysokej cene energií. Oblasti s nižšími nákladmi na energiu a mzdy pracovníkov sa tak stávajú zaujímavejšie pre poskytovateľov serverových služieb. Do podobnej skupiny patria tiež projekt spoločnosti En +, ktorá plánuje postaviť dátové centrum v Irkutsku na Sibíri a znížiť náklady na jeho prevádzku vďaka chladnejšiemu podnebiu, v ktorom nebude potrebné tak výkonné chladenie serverov ako v iných oblastiach.

Očakávané náklady na servery pre dátové centrum pri Kalininskej jadrovej elektrárni predstavuje 400 až 960 miliónov amerických dolárov ( 356 – 820 miliónov euro) v závislosti na konkrétnom type. Prvú časť by mali do prevádzky uviesť v prvej polovici roka 2016 a zvyšok má byť spustený do konca roka 2016.

 Odkiaľ berie energiu Google

Spoločnosť Google sa v roku 2011 stala prvou spoločnosťou tohto druhu, ktorá zverejnila, koľko elektriny spotrebuje. V poskytovaní týchto zaujímavých údajov verejnosti pokračovala aj v nasledujúcich rokoch.

Jeden dopyt na vyhľadávanie spotrebuje rovnaké množstvo elektriny ako 60W žiarovka počas 17 sekúnd, čo sa rovná 0,28 Wh. Google mesačne odpovie užívateľom na približne 100 miliárd otázok, čo znamená spotrebu serverov 28 GWh za mesiac. Ročne ide o 336 GWh, čo ale tvorí len malú časť z celkovej spotreby spoločnosti Google, ktorá ročne činí 3,7 TWh – to je pre porovnanie takmer štvrtina výroby Jadrovej elektrárne Temelín. Približne 80 až 90% elektrickej energie spotrebúvajú dátové centrá, ktorá sa na celosvetovej spotrebe elektriny podieľajú 1,1 až 1,5%.

V roku 2013 pokryla spoločnosť Google svojou spotrebou elektriny z 35% obnoviteľnými zdrojmi a v budúcnosti plánuje ďalší rast ich podielu. Stále však väčšina energie pochádza z fosílnych zdrojov a ponúka sa tak zaujímavé prirovnanie: priemerný užívateľ služieb Googlu (denne zadá 25 vyhľadávacích otázok, zhliadne 60 minút videa na Youtube, používa Gmail a ďalšie služby) každý deň spotrebuje množstvo elektriny, pri ktorej výrobe bolo uvoľnených do atmosféry 8 gramov emisií CO2. Toto množstvo sa približne rovná emisiám vo výfukových plynoch osobného automobilu pri prejdení asi 1,5 kilometra.

 

COMMENTS

  • <cite class="fn">Martin Samsons</cite>

    Zaujimave. Nedávno som čítal zaujímavý text, že spustili do prevádzky 3. blok Rostovskej jadrovej elektrárne, pri ktorom použili prvý krát technológiu Multi-D projektovania. Že vraj informačný systém projektu je jednotný ako pre zadávateľov, tak i pre stavbárov a dodávateľov. Nie je tak možné klamať zadávateľov o rozsahu uskutočnených prác, pretože zadávateľ má prístup do spoločnej informačnej databázy a môže sám posudzovať rýchlosť realizácie projektu. To fakt premakané… zišlo by sa aj u nás.

Comments are closed.