Prehľad platov v IT za rok 2014

Viete aké sú výsledky veľkého prehľadu platov za rok 2014 pre oblasť IT a telekomunikácii? Personalisti Grafton Recruitment na začiatku roka 2015 prinášajú zaujímavé poznatky zo svojho minuloročného prehľadu platov, v ktorom sa venovali viacerým oblastiam. Všetkých milovníkov informačných technológií a inovácií bude určite zaujímať ako sa táto oblasť vyvíjala a koľko taký IT-čkár môže na tej-ktorej pozícii zarábať.

Už niekoľko rokov sa oblasť informačných technológií a telekomunikácií spája s nadpriemernými platmi, dopytom po odborníkoch a vyššou fluktuáciou zamestnancov. Ani rok 2014 nebol výnimkou. Mzdy v roku 2014 vzrástli priemerne o 4 až 7 % a IT odborníci boli takmer na celom Slovensku žiadaní. Ľudia z IT oblasti nemajú núdzu o zamestnanie, problém nastáva len ak uchádzaš o pracovnú pozíciu nemá vyžadovanú prax, pretože takmer všetky pozície vyžadujú minimálne 2 až 3-ročné skúsenosti pre danú oblasť. Tomuto problému je však možné predísť absolvovaním brigády či neplatenej stáže. Požiadavka na ovládanie anglického jazyka je pre absolventov samozrejmosťou a stále častejšie sú dopytovaní absolventi so znalosťou nemčiny. Ak ste jazykovo zdatní, môžete si ako absolvent hravo nájsť aj pozíciu v oblastiach ako vývojárstvo, testing či analýzy.

Aký plat majú programátori?

Ak sa zaujímate o oblasti vývojárstva a programovania, s nájdením pracovných ponúk nebudete mať problém. Stále evidujeme veľký záujem o expertov, ktorí sa vyznajú v tradičných technológiách ako Java či .NET, nestratíte sa však ani so skúsenosťami s C++, SQL, Oracle alebo SAP. Platy sú však rôzne a záležia od rokov praxe a kraja, v ktorom sa chcete zamestnať. V oblasti vývoja a programovania sme zaznamenali medzi juniorskými a seniorskými pozíciami rozdiel v mesačnom plate až 600 €. Medzi top pozície patrí napríklad senior architekt. V hlavnom meste, kde je dopyt najvyšší, sa mzdy na tejto pozícii hýbu od 3000 € do 4000 €, v iných väčších mestách je to od 2300 € do 3200 €.

Tester, Windows administrátor alebo Helpdesk operátor? Kto zarába najviac?

Odborníci v oblasti testovania softvéru v Bratislave a v Košiciach zarobia v priemere 1500 €. V menších mestách ako Žilina, Prešov či Trenčín je to okolo 1300 €. Medzi ďalšie vychytené pozície vo svete IT patria administrátori operačných systémov Windows alebo Linux. V praxi sa ukazuje, že každá väčšia firma potrebuje experta, ktorí dokonale ovláda možnosti konkrétneho systému. Správa operačných systémov vynesie skúsenejším zamestnancom z Bratislavy 1500 – 1800 €, v iných mestách okolo 1500 €. K tým slabšie ohodnoteným vo svojom odvetví patria pracovníci helpdesku alebo hotline poradcovia. Na týchto pozíciách si priemerne zarobia 900 – 1600 €, avšak  zamestnávatelia od uchádzačov vyžadujú skúsenosti v danej oblasti.  Ak sa vypracujete na  vedúceho helpdesku, môžete očakávať zaujímavejšie ohodnotenie a oproti svojim podriadeným môžete mať plat vyšší približne o 200 €.

Za „hranie“ plat aj 2000 €

Neustále silnie dopyt po aplikáciách a zábavných hrách. V kurze je slovo gamifikácia, a ak neviete čo to je, rýchlo sa priučte. Nejde len o vytváranie hier pre koncových hráčov! Dôvodom rozvoja tejto oblasti je fakt, že čoraz viac firiem chce zaujať svojich zákazníkov prostredníctvom rôznych AdverGames alebo mobilných aplikácii. Dnes patrí táto oblasť  IT k tým najlepšie plateným. Platy game play programátorov sa v Bratislave pohybujú okolo 2000 € mesačne, pričom v ďalších mestách sa táto hodnota pohybovala okolo 1500 €. Obdobné platové ohodnotenie mali aj web dizajnéri, programoví analytici či softvéroví inžinieri. Spokojnejšími v tomto odvetví môžu byť Senior Technology Architekti, ktorých platy sa pohybujú okolo 3000 € a viac.

Je reálne snívať o plate 5000 €?

O vysnívaných platoch v oblasti IT ste už určite neraz začuli. Ako je to naozaj? Mať viac ako 7000 € mesačne na výplatnej páske je možné iba v Nemecku? Nie je to síce pravidlo, ale aj u nás sa to môže stať  a to hlavne vo veľkých medzinárodných firmách.  Na Slovensku zarábajú nad 4000 € napríklad výkonní riaditelia na pozíciách ako Chief Technical Officer alebo Chief Information Officer.