Klávesnica do obývačky

Klávesnica Logitech Wireless Touch Keyboard K400 v podstate nie je určená ako náhrada za klasickú kombináciu myši a klávesnice pre stolný počítač. Jej miesto je predovšetkým tam, kde používateľ nemá k dispozícii pevnú pracovnú plochu, na ktorú by mohol položiť klávesnicu a mal ešte aj dostatok priestoru pre myš. Typickým príkladom môže byť napr. kreslo alebo pohovka v obývačke, čo dnes rozhodne nie je tak nezvyčajné miesto pre prácu s počítačom. Veľa ľudí využíva HTPC (Home Theatre PC) pripojené priamo na TV v obývačkách, prípadne používa hernú konzolu, či priamo smart TV.

 

Biela klávesnica

Na tento účel nie sú vhodné klasické klávesnice, ale priam ideálne sa javia takéto kombinované all-in-one ako práve Logitech K400. My sme mali na recenziu k dispozícii bielu verziu K400, no v úplne identickom dizajne je možné kúpiť aj čiernu, takže si môžete zvoliť jednu z dvoch neutrálnych farieb, ktoré sa hodia do každého interiéru. Treba však povedať, že tá biela sa nám javí ako trochu vhodnejšia a to hneď z niekoľkých dôvodov.

Biela je napríklad lepšie viditeľná v tme, kedy klávesnicu osvetľuje len chabé svetlo vzdialenej televíznej obrazovky. Pokiaľ neviete písať poslepiačky a pri písaní sa potrebujete občas pozrieť na písmenká, tak biela je určite vhodnejšia na noc.

Ďalej je na nej menej vidieť prach a drobné nečistoty. Iste, biela farba je náchylnejšia na špinu, no z vlastnej skúsenosti viem, že na čiernej klávesnici vidíte každé zrnko prachu. Biela klávesnica K400 však vyzerala aj po dvoch týždňoch akoby bola práve čerstvo vytiahnutá zo škatule. Proste prachu odoláva iste lepšie ako čierna, ale samozrejme môže sa skôr ušpiniť napr. od mastných rúk.

Prevedenie

Klávesnica Logitech K400 vyzerá moderne a nenájdete na nej ani kúsok lesklého a hladkého materiálu, čiže žiadne lapače prachu a odtlačkov prstov. Jej telo je ľahké a štíhle, takže sa na prvý pohľad zdá, že nebude až tak pevná a ľahko sa bude dať skrútiť. Plasty však pôsobia veľmi odolne a znesú aj drsnejšie zaobchádzanie. Klávesnica proste nijako nevŕzga, ani nepraská.

Má minimalistický dizajn. Jej rozmery sú 354×140×19 mm a hmotnosť približne 400 gramov. Používa sa však veľmi komfortne. Klávesy majú nízky zdvih, čo oceníte najmä pri dlhšej práci, pretože sa pri písaní menej unavuje ruka.

Hlavné klávesy sú sústredené do jedného kompaktného bloku, takže skôr ako štandardná desktop klávesnica pôsobí K400 ako kompaktná notebooková. Medzera medzi klávesmi má len asi 1,5 mm, ale vďaka tvaru kláves, resp. miniatúrnemu schodíku po obvode, nerobí pri písaní orientácia len po hmate žiadny problém.

Klávesnica má vľavo prepínač Fn, ktorý poslúži podobne ako pri notebookoch na prístup k vybraným menej používaným funkciám. Nad funkčnými klávesmi sa nachádzajú ešte špeciálne tlačidlá pre „myš“, reguláciu hlasitosti a funkčné tlačidlo home, prednastavené na otvorenie internetového prehliadača s domovskou stránkou. Pristavíme sa špeciálne pri tlačidlu simulujúcom stlačenie myši (úplne vľavo hore nad ESC). To oceníte napr. pri presúvaní súboru, pretože je pomerne náročné klikať jednou rukou na tlačidlo touchpadu a zároveň prstami navigovať a riadiť presun objektu po pracovnej ploche PC. Takto môžete ľavou rukou aktivovať myš a pravou pohodlne kĺzať po touchpade.

Touchpad sa v podstate nijako nelíšia od tých, ktoré nájdeme u notebookov. Má mierne zapustenú dotykovú plochu a podporuje aj viacdotykové gestá, takže môžete napr. dvoma prstami rolovať, zoomovať alebo využívať špecifické gestá operačného systému pre vyvolávanie menu, či prepínanie aplikácií.

Z pohľadu dizajnu oceňujeme zadnú širokú hranu. Klávesnica je tiež prispôsobená tak, aby mohla stáť vertikálne, čo znamená, že tí, čo majú radi minimalistický dizajn, môžu klávesnicu Logitech Wireless Touch Keyboard K400 White ľahko odložiť v polohe na stojato niekde do svojej blízkosti napr. vedľa konferenčného stolíku, či priamo vedľa pohovky v obývačke. Vyvýšená zadná strana poskytuje príjemnejší uhol s veľmi jemným náklonom pre komfortnejšie písanie, no zároveň vytvára vysoko stabilnú hranu pre vertikálne uloženie klávesnice. V tejto širšej časti sú taktiež umiestnené batérie. Dvojica tužkových batérií dokáže napájať klávesnicu viac ako rok (Logitech je výdržou bezdrôtových periférií povestný a u myší a klávesníc dokonca drží svetové rekordy zapísané v Guinessovej knihe).

 

Konektivita

Klávesnica pracuje v pásme 2,4 GHz a na pripojenie k PC využíva miniatúrny USB nano receiver. Na rozdiel od podobných produktov využíva unikátnu technológiu Unifyng, vďaka čomu obslúži cez jeden USB port nielen myš a klávesnicu, ale je možné sem pripojiť až 6 rôznych zariadení. V prípade potreby si tak môžete do obývačky priniesť aj klasickú myš (s podporou unifying), iný model klávesnice alebo napr. externý numerický blok.

Môžete ju používať v pohodlnej polohe aj keď ležíte na pohovke, pretože má bezdrôtový dosah 10 metrov a môžete s ňou tak ľahko ovládať váš laptop, nech už samotný, alebo pripojený k televízii. Táto klávesnica je perfektný univerzálny doplnok, ktorý sa hodí k dizajnu vašej obývačky. USB receiver je dokonca možné pripojiť aj do Next-Gen hernej konzoly alebo aj priamo do väčšiny novších Smart TV a môžete tak ľahšie zadávať webové adresy, efektívnejšie vyhľadávať informácie, vyberať YouTube videá alebo pridávať statusy na Facebook hoci aj priamo cez TV, teda pokiaľ podporuje váš TV tieto aplikácie a pokiaľ má podporu pre HID myš a klávesnice. Je to však stále bežnejšia funkcia, čiže ak nemáte príliš starý model, je predpoklad, že bude klávesnica fungovať aj vo vašom TV.

Softvér

Softvér pre klávesnicu a myš v PC nie je potrebný, nakoľko ide o štandardný hardvér s podporou priamo v operačnom systéme, ale je dobré ho aj tak nainštalovať. K dispozícii je zadarmo na stránkach Logitech. Okrem prehľadu životnosti batérií (s upozornením na koniec ich životnosti) slúži táto utilitka v systémovej lište aj na detailnejšie nastavenia klávesnice a touchpadu, pričom môžete upravovať citlivosť, akcelerácie, nastavenie scrollovani, alebo pridelenie rôznych funkcií klávesom F1-F11.

Hodnotenie

Na klávesnicu takýchto malých rozmerov sa dá, prekvapivo, dobre a rýchlo zvyknúť. Písanie je pohodlné a klávesy sú relatívne tiché. Logitech Wireless Touch Keyboard K400 nemá ambície stať sa náhradou za desktopové combo, ale do obývačky je to priam ideálne riešenie. Slušnému výslednému hodnoteniu prispieva aj príjemná cena. Logitech síce uvádza ako doporučenú cenu 39,99 €, no v našich obchodoch a e-shopoch sa dá kúpiť už aj za polovicu tejto sumy. Za tie peniaze sa určite oplatí. Od nás má takisto K400 jednoznačnú zelenú za kvalitu prevedenia a skvelé možnosti.


Špecifikácia:

Rozmery: 354×140×19mm
Hmotnosť: 398g
Technológia: bezdrôtová
Rozhranie: prijímač USB unifying
Dosah: 10m

Za zapožičanie klávesnice ďakujeme spoločnosti Logitech. www.logitech.cz


 

Posted in TOP